Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Βολιβία: Μαζί με τις μάσκες… φίμωτρο σε κόμματα και ΜΜΕ - Απόλυση υπουργού Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Μαζί με τις μάσκες… φίμωτρο σε κόμματα και ΜΜΕ - Απόλυση υπουργού Υγείας

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η «προσωρινή» πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίνε Ανίες… φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται τον κορωνοϊό για να φιμώσει και τα τρομοκρατήσει την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης που δεν ελέγχει. Η Βολιβία καταγράφει 18 θύματα και 264 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση έθεσε σε πλήρη αποκλεισμό από ξηράς και αέρος την πόλη Μοντέρο, που έχει 110 χιλιάδες κατοίκους, και.. απέλυσε τον υπουργό Υγείας για να τον αντικαταστήσει με κάποιον προθυμότερο για τη δύσκολη αυτή την εποχή θέση.

Με διάταγμα της Ανιές τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την κατάσταση που υπάρχει από την πανδημία στη χώρα θα μπορούν να διωχθούν ποινικά και να κληθούν να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα και πολυετή φυλάκιση, όπως κατήγγειλε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

«Η κυβέρνηση της Βολιβίας εκμεταλλεύεται την πανδημία από τον κορωνοϊό για να οικειοποιηθεί όλες τις εξουσίες διώκοντας ποινικά όσους δημοσιεύουν πληροφορίες που οι αρχές κρίνουν «λανθασμένες» και αυτό παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης», σημειώνει η HRW.

Η Ανιές στις 25 Μαρτίου είχε δημοσιεύσει ένα διάταγμα που, επιβάλλοντας την καραντίνα στην χώρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα άτομα που «υποκινούν» την παραβίαση των μέτρων «ή παραπληροφορούν ή δημιουργούν αβεβαιότητα στον πληθυσμό θα υπόκεινται σε ποινικές διώξεις με την κατηγορία διάπραξης εγκλήματος κατά της δημόσιας υγείας».

Αμέσως μετά υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης… διευκρίνισαν ότι η διάταξη αυτή αφορά τα κόμματα, τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης που κάνουν «παραπληροφόρηση» για την κορωνοϊό.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα HRW ζήτησε την ακύρωση των διατάξεων του διατάγματος προειδοποιώντας ότι «από τη στιγμή που δεν διευκρινίζει το είδος των δηλώσεων ή πράξεων μπορεί να τροφοδοτήσουν την παραπληροφόρηση ή την αβεβαιότητα στον πληθυσμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για να σιωπήσουν φωνές που σκέφτονται διαφορετικά».

«Από τη στιγμή που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει για «παραπληροφόρηση» μόνο μέλη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό, χωρίς να καταθέτει αποδεικτικά στοιχεία, το διάταγμα και οι απειλητικές δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών μπορεί να επιδράσει εκφοβιστικά στον υπόλοιπο πληθυσμό», προειδοποίησε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, ο διευθυντής της HRW για την Αμερική.

«Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες της Υγείας, άτομα που καταγγέλλουν παρατυπίες και οι χρήστες του διαδικτύου γενικά μπορεί να φοβούνται ότι θα δικαστούν για ποινικά αδικήματα εάν ασκήσουν κριτική ή γνωστοποιήσουν αποτυχίες της κυβέρνησης της Βολιβίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», συμπλήρωσε ο ίδιος.  

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο διέταξε την αστυνομία να οργανώσει «περιπολίες στον κυβερνοχώρο» για τη δίωξη της «παραπληροφόρησης» για τον κορωνοϊό, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα «παραπληροφόρησης» τον υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος για το Σοσιαλισμό Άρθε, τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Μοράλες που έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις.

Η Ανιές ανακοίνωσε επίσης ότι απεχώρησε για «προσωπικούς λόγους» ο πρώην υπουργός Υγείας Ανίμπαλ Κρους, που αντικαταστάθηκε από τον πνευμονολόγο Μαρθέλο Ναβάχας, ενώ ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ήδη 15 θύματα και 210 κρούσματα. Η Βολιβία από τις 15 Απριλίου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους υγείας.

Η κυβέρνηση της Ανιές ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μοράλες για την κατάσταση του νοσηλευτικού συστήματος, ενώ το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) καταγγέλλει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διευρύνουν τις ανισότητας στην χώρα και δεν στηρίζουν ουσιαστικά τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL