Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Εκουαδόρ - κορωνοϊός: Οι γύπες πάνω από τα νοσοκομεία... μετά το ΔΝΤ και το Μορένο (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκουαδόρ - κορωνοϊός: Οι γύπες πάνω από τα νοσοκομεία... μετά το ΔΝΤ και το Μορένο (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Εκατοντάδες σωροί βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ, στα προαύλια των νοσοκομείων κουβαλούν πυρετωδώς καταψύκτες φορτηγών για να βάλλουν τις σωρούς σε αποσύνθεση και σε πολλά σπίτια η μυρωδιά από τους σωρούς έχει απομακρύνει τους κατοίκους τους και τους γείτονες τους. Πάνω από την πόλη εκατοντάδες γύπες, γεράκια και κάθε λογής αρπακτικών τριγυρίζουν συνεχώς. Ορισμένοι δήμοι έχουν αρχίσει και αγοράζουν μαζικά χαρτοκιβώτια για την άμεση ταφή των θυμάτων του κορωνοϊού, ενώ ο πρόεδρος Λένιν Μορένο μετά από πιέσεις υποσχέθηκε αξιοπρεπή ταφή σε όλα τα θύματα.

https://twitter.com/Ariemarkselly/status/1245269259506327552?ref_src=twsrc^tfw

Καίνε τις σωρούς στους δρόμους 

https://www.youtube.com/embed/wgRxRtuoA00

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πραγματική σφαγή στο Εκουαδόρ του Λένιν Μορένο και κυρίως στη Γκουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Εκουαδόρ με 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, τη πόλη που είχε βρει καταφύγιο τον Οκτώβριο του 2109, όταν μαζί με την κυβέρνησή του εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κίτο μπροστά στο τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας που είχαν πυροδοτήσεις οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, του πετρελαίου κίνησης από 1,03 στα 2,30 δολάρια και της βενζίνης από τα 1,85 στα 2,39 δολάρια το γαλόνι, και την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

https://twitter.com/carlopezortiz/status/1245296767853367302?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/taniasandinista/status/1245316479509200896?ref_src=twsrc^tfw

Ο Μορένο, που ευθυγραμμίστηκε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη Λατινική Αμερική, προσπαθεί να οικοδομήσει και ένα αυταρχικό καθεστώς ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας κάθε είδους απειλές στα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν στις σκηνές φρίκης από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στη χώρα. Η επίσημη «εκδοχή» της κυβέρνησης είναι ότι όλες αυτές οι εικόνες με τους εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους, τα αγροτικά αυτοκίνητα με φέρετρα να σχηματίζουν πομπές για τα νεκροταφεία, οι εκατοντάδες σωροί στα υπόγεια των νοσοκομείων και τα αρπακτικά που πετούν πάνω από τα νοσοκομεία της χώρας αποτελούν fake news και κατασκευασμένες ειδήσεις από συνεργία και παραγωγούς εκπομπών της αντιπολίτευσης που έχουν στόχο την ανατροπή του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στο Εκουαδόρ υπάρχουν 191 θύματα, 3.747 κρούσματα και 100 έχουν αναρρώσει.

Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Γιατροί, νοσοκόμοι, δημοσιογράφοι και συγγενείς των θυμάτων που καταγγέλλουν την αποκάλυψη που βιώνει η Γκουαγιακίλ και άλλες πόλεις βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Για το Μορένο το BBC, το CNN, η γερμανική DW, η The Washington Post και οι The New York Times προβάλλουν απλώς… fake news. 

Χαρτοκιβώτια για την ταφή των θυμάτων

Ο δήμος του Γκουαγιακίλ ευχαριστεί το Σύλλογο Εμπόρων Χάρτου για τη δωρεά των πρώτων 200 από τα 2.000 χαρτοκιβώτια για την ταφή των θυμάτων. Πολλοί δήμοι του Εκουαδόρ προχωρούν σε παραγγελίες χαρτοκιβωτίων για να αποφύγουν καταστάσεις όπως του Γκουαγιακίλ, που στις φτωχές συνοικίες οι συγγενείς των θυμάτων έφθασαν να τα καίνε ή να τα εγκατελείπουν στους δρόμους δημιουργώντας νέες εστίες διασποράς του ιού και άλλων μολυσματικών ασθενειών και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL