Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πάνω από 400.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο - 18.040 θάνατοι - Τραγικές εικόνες από την Ισπανία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 400.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο - 18.040 θάνατοι - Τραγικές εικόνες από την Ισπανία (Video)

Τουλάχιστον 401.285 κρούσματα λοίμωξης, ανάμεσά τους 18.040 θάνατοι, καταγράφηκαν σε 175 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (81.171 κρούσματα, από τα οποία 3.277 θάνατοι), εστία της πανδημίας, και στην Ιταλία (69.176 κρούσματα), την πλέον πληγείσα χώρα όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες: 6.820 νεκροί. 

Τραγικές εικόνες έρχονται από την Ισπανία όπως της μετέδωσε στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ με τους γιατρούς να καταρρέουν λέγοντας ότι αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει λόγω των τραγικών ελλείψεων σε εξοπλισμό, αναπνευστήρες κλπ.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντιπροσωπεύει πάρα ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών στο εξής δεν κάνει διαγνωστικό έλεγχο παρά μόνο στα κρούσματα που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

Την ίδια ώρα, η πλήρης καραντίνα στην Ινδία, που τίθεται σε ισχύ αυξάνει σε περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια τους ανθρώπους που καλούνται από τις δημόσιες αρχές να μείνουν στα σπίτια τους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, (7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι)

Οι περισσότερες από τις εν λόγω χώρες επέβαλαν υποχρεωτικό περιορισμό στον πληθυσμό τους: τουλάχιστον 2,24 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 42 χώρες ή εδάφη επέλεξαν αυτή τη μέθοδο. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ...), αλλά και στην Κολομβία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια (Ηνωμένες Πολιτείες), στο Νεπάλ, το Ιράκ, στη Μαδαγασκάρη.

Η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν στον κατάλογο. Την Πέμπτη θα συμπεριληφθεί και η Νότια Αφρική.

Στα περισσότερα από αυτά τα εδάφη, είναι δυνατό ωστόσο οι πολίτες να βγουν από το σπίτι σας για να πάνε στη δουλειά, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να πάνε στον γιατρό.

Τουλάχιστον πέντε χώρες ή εδάφη (περισσότερα από 226 εκατομμύρια άνθρωποι), συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Γερμανίας και του Καναδά, κάλεσαν τους κατοίκους τους να μείνουν στο σπίτι, να περιορίσουν στον μέγιστο βαθμό τις μετακινήσεις και τις επαφές, χωρίς ωστόσο να συνδυάζουν τις συστάσεις αυτές με εξαναγκαστικά μέτρα.

Τουλάχιστον 15 χώρες ή εδάφη (περισσότερα από 189 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα (Φιλιππίνες) και τη Σερβία. Στην Αίγυπτο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Τετάρτη.

Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτή είναι η περίπτωση των 27 μεγαλύτερων πόλεων της Βουλγαρίας, του Αλμάτι και του Nουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν και του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πόλεις αυτές έχουν περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Αυξηση στον αριθμό των νεκρών καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού και ο αριθμός των νεκρών, δυστυχώς, αυξάνεται και πάλι.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 69.176 με τους νεκρούς να φτάνουν τους 6.820. Σημειώνεται ότι 8.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στη γειτονική χώρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 30.703 και οι νεκροί 4.178 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 9.254 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 985. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.948, με 216 νεκρούς.

Στους 90 οι νεκροί στην Ελβετία

Σχεδόν 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταμετρά η Ελβετία καθώς και 90 θανάτους, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό γραφείο Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι οι αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά λιγότερα από 1.000 από χθες, καταδεικνύουν τα στοιχεία, μια ελαφρώς μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα χρειαστούμε σίγουρα λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε πραγματικά για έναν περιορισμό των αριθμών ή μια τάση", δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας.

«Υπάρχει ελπίδα. Νομίζω, επίσης, ότι αυτό κρατάμε υπόψη μας με αριθμούς σαν κι αυτούς. Όμως, σοβαρά, χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να καταλήξουμε σε οριστικά αποτελέσματα».

Η βρετανική κυβέρνηση αναζητά 250.000 εθελοντές για να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας

Η βρετανική κυβέρνηση αναζητά 250.000 εθελοντές να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS) και τους ευάλωτες ανθρώπους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Αναζητούμε 250.000 εθελοντές, ανθρώπους υγιείς, για να βοηθήσουν το NHS, να κάνουν ψώνια, να παραδίδουν φάρμακα και να στηρίξουν εκείνους που προφυλάσσονται για να προστατεύσουν την ίδια τους την υγεία», είπε ο Χάνκοκ σε δημοσιογράφους.

Από τους εθελοντές θα ζητηθεί να βοηθήσουν με καθήκοντα όπως παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία, οδική μεταφορά ασθενών από και προς νοσοκομεία για ραντεβού και να τηλεφωνούν σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι σε σπίτια για να ελέγχουν αν είναι καλά.

Το σύστημα στοχεύει να φτάσει μέχρι και σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που «προφυλάσσονται» - μένοντας σπίτι για 12 εβδομάδες υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με σοβαρές συνθήκες υγείας.

«Αν είστε υγιείς και ικανοί να το κάνετε αυτό με ασφάλεια, σας προτρέπω να εγγραφείτε σήμερα για να βοηθήσετε τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στις κοινότητές μας ως εθελοντές απεσταλμένοι του NHS», δήλωσε ο υπουργός Υγείας αργότερα σε ανακοίνωσή του.

Ακόμα δύο νεκροί - Οκτώ νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο

Δύο ακόμα νεκρούς και οκτώ νέα περιστατικά κορωνοϊού μετρά η Κύπρος, ενώ την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 124.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην Κύπρο υπάρχουν διαθέσιμες 32 κλίνες ΜΕΘ. Δυνητικά υπάρχει η δυνατότητα οι κλίνες αυτές να αυξηθούν σταδιακά σε 125 με την προσθήκη 89 επιπλέον κλινών στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ολλανδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε σήμερα κατά 811, καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με χθες, φθάνοντας συνολικά τα 5.560, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Καταγράφηκαν επίσης 63 νέοι θάνατοι -πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέχρι σήμερα- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα στους 276, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Το ινστιτούτο ανέφερε επίσης πως αναμένει ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν αυτό τον μήνα στην Ολλανδία, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων και των σχολείων και η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, θα αρχίσουν να φαίνονται στον αριθμό των κρουσμάτων «στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Στο μεταξύ, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των κεντρικών απολυτηρίων εξετάσεων, αντίστοιχων με τις εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές στη Γαλλία για το μπακαλορεά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Ολλανδία τα σχολεία είναι κλειστά από τις 16 Μαρτίου στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η απόκτηση ή όχι του απολυτηρίου θα προσδιοριστεί ως εκ τούτου αποκλειστικά με βάση τους βαθμούς που έχουν αποκτηθεί στη διάρκεια του σχολικού έτους.

«Θέλω να δοθεί σε όλους τους μαθητές η δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πλήρες (απολυτήριο) δίπλωμα και έτσι να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση προς την ανώτατη εκπαίδευση σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ολλανδός υπουργός Παιδείας Άρι Σλομπ.

Τα σχολεία έχουν κι άλλο χρόνο --μέχρι τις αρχές Ιουνίου-- προκειμένου να βάλουν στους μαθητές τα υπόλοιπα διαγωνίσματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα έτσι ώστε να υπολογιστούν οι βαθμοί που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο προτρέπει τις σχολικές μονάδες να διοργανώσουν τη διεξαγωγή των διαγωνισμάτων αυτών εξ αποστάσεως, για παράδειγμα μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αν τα σχολεία δεν είναι σε θέση να κάνουν τα διαγωνίσματα εξ αποστάσεως, αυτά μπορούν να διεξαχθούν στα σχολεία με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Στα 495 τα κρούσματα στη Ρωσία

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αυξήθηκε μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο κατά 57 άτομα φθάνοντας από τα 438 στα 495 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν αναρρώσει 22 άτομα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο ακόμη πέντε άτομα.

Το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανέφερε επίσης ότι και τα 57 νέα κρούσματα αφορούν άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν σήμερα είναι μικρότερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα ( 71 κρούσματα). Επίσης οι ασθενείς που ανάρρωσαν ήταν περισσότεροι σήμερα, καθώς χθες είχε πάρει εξιτήριο μόνο ένα άτομο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας και α' αναπληρωτής προεδρεύων του κυβερνητικού συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Σεργκέι Σομπιάνιν από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για το επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις περιφέρειες της Ρωσίας.

«Δεν αντιλαμβάνονται όλες οι περιφέρειες (την κατάσταση που αφορά στα επίπεδα διασποράς του ιού). Βλέπουν βέβαια (οι τοπικοί ηγέτες) ότι κάποιος αρρώστησε. Το ζήτημα βρίσκεται στο ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει πραγματική εικόνα», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περιοχή Πριμόριε, επισημαίνοντας ότι «αν στο Πριμόριε υπάρχουν 6 χιλιάδες άτομα που είχαν επισκεφθεί το εξωτερικό και μάλιστα χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αυτό είναι ούτως ή άλλως ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα φανεί».

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει προετοιμασία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με την διασπορά του ιού, στις περιφέρειες της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοί μας στις περιφέρειες πρέπει να προετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, δύσκολα προβλήματα. Αν τα προσπερνούν, δόξα σοι ο θεός. Όμως πρέπει να ετοιμάζονται», δήλωσε ο Σομπιάνιν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό την αιγίδα του προέδρου Πούτιν στο νοσοκομειακό συγκρότημα Κομμουνάρκα.

Στους 25 ανέρχονται οι θάνατοι Αυστρία

Τις 4.486 έφτασαν τα κρούσματα στην Αυστρία όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα, 25 άνθρωποι έχουν χάει τη ζωή τους από τοκ κορωνοϊό.

Έπειτα από την ιδιαίτερα χαμηλή ημερήσια ποσοστιαία αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία, που καταγράφηκε προχθές στο 15%, ως το χαμηλότερο ποσοστό ημερήσιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα, πριν από έναν μήνα, η αύξηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν στο 24,14%.

Η πορεία της νόσου στη διάρκεια της περασμένης, πρώτης εβδομάδας που ίσχυσε στην Αυστρία ο "περιορισμός εξόδου", είχε οδηγήσει αρχικά σε συγκράτηση της ραγδαίας ποσοστιαίας αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, όπως διαπιστώνονταν από τα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Μέχρι τώρα, συνολικά 28.391 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν υποβληθεί σε τεστ διάγνωσης του ιού και, σύμφωνα με σημερινές εξαγγελίες του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση επιδιώκει μία σημαντική αύξηση των διενεργούμενων τεστ έως και σε 15.000 την ημέρα.

Από το σύνολο των 4.486 έως σήμερα το πρωί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται και πάλι στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.067, ενώ στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας, που χθες είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 764.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : Κάτω Αυστρία με 610 κρούσματα, Βιέννη (562), Στυρία (504), Σάλτσμπουργκ (405), Φόραλμπεργκ (354), Καρινθία (135) και Μπούργκενλαντ (85).

Απαγόρευση συναθροίσεων στην Πολωνία

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και άλλων χωρών, η Πολωνία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους και επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Παίρνουμε αυτήν την απόφαση για να κερδίσουμε χρόνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Κερδίζουμε χρόνο για όλους εμάς, για να προετοιμαστούμε καλύτερα, για να προετοιμάσουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, καινούριες κλίνες, καινούρια νοσοκομεία. Θέλουμε να προπορευόμαστε στην περίπτωση που υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.

Οι Πολωνοί θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για λόγους υγείας.

Οι αρχές απαγορεύουν να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους περισσότερα από δύο άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες ή κηδείες), ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει τους πέντε (από 50 μέχρι τώρα), μη συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και των νεκροθαφτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

Στις 14 Μαρτίου η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά της επιβάλλοντας καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 799 κρούσματα και εννέα νεκροί. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Στην Μπάνια Λούκα τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματ

Δεκατρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ασθενών με Covid-19 σε 150 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού εντοπίζεται στην Μπάνια Λούκα (71 σε σύνολο 150). Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα. Ένας ασθενής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Μπάνια Λούκα με μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL