Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πεκίνο: Τα μέσα ενημέρωσης που διαδίδουν ρατσιστικές προκαταλήψεις θα πληρώσουν το τίμημα

ΑΜΠΕ

Η Κίνα απελαύνει τρεις δημοσιογράφους της Wall Street Journal σε αντίποινα για το άρθρο της εφημερίδας με θέμα τον νέο κινεζικό ιό Covid-19, ο τίτλος του οποίου θεωρήθηκε "ρατσιστικός" από την κινεζική ηγεσία - "Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας": ήταν ο τίτλος του άρθρου

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που διαδίδουν ρατσιστικές προκαταλήψεις και ευθύνονται για κακόβουλη δυσφήμηση της Κίνας πρέπει να πληρώνουν το τίμημα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, μετά την απόφαση του Πεκίνου να ανακαλέσει τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις τριών ανταποκριτών της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ).

Ο Γκενγκ σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται για τον καταμερισμό της εργασίας στην Wall Street Journal, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο το Πεκίνο ενεργεί κατά αυτών των δημοσιογράφων της εφημερίδας, οι οποίοι δεν είχαν καμία ανάμειξη στη δημοσίευση του άρθρου γνώμης στην WSJ, το οποίο έκρινε προσβλητικό η κινεζική κυβέρνηση.

"Ένας μόνον δημοσιογραφικός οργανισμός ονομάζεται WSJ και θα πρέπει να ευθύνεται για ό,τι λέει και κάνει", σημείωσε ο Γκενγκ.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας επισήμανε επίσης ότι η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει περαιτέρω δράση κατά της Wall Street Journal.

Το Πεκίνο ετοιμάζεται εξάλλου να απελάσει τους τρεις δημοσιογράφους της Wall Street Journal, των οποίων ανακάλεσε την διαπίστευση, σε αντίποινα για το άρθρο της εφημερίδας με θέμα τον νέο κινεζικό ιό Covid-19, ο τίτλος του οποίου θεωρήθηκε "ρατσιστικός" από την κινεζική ηγεσία.

"Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας": ήταν ο τίτλος του άρθρου αυτού που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 3 Φεβρουαρίου, εν μέσω της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι αποσύρει τη διαπίστευση από τρεις δημοσιογράφους της εφημερίδας. Έχουν στην διάθεσή τους πέντε ημέρες για να εγκαταλείψουν την χώρα, διευκρίνισε η WSJ.

Ανακοινώνοντας χθες το μέτρο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι ο επίμαχος τίτλος χαρακτηρίζεται από "ρατσιστική" διάθεση και έχει στόχο "να δημιουργήσει εντυπώσεις". Κατηγόρησε δε την εφημερίδα ότι δεν ζήτησε την συγγνώμη που απαιτούσε το Πεκίνο.

Το κύριο άρθρο γράφτηκε από το Γουόλτερ Ράσελ Μιντ, καθηγητή του Bard College, ο οποίος εξέφραζε τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιδημία για την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία.

Επέκρινε επίσης την βραδύτητα της αρχικής αντίδρασης των κινεζικών αρχών μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο του ιού στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Το κείμενο "δυσφήμησε τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού στον αγώνα τους κατά της επιδημίας αυτής", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters-AFP

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις