Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λίβανος: Ξανά στους δρόμους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές

ΑΜΠΕ

Οι διαδηλωτές στον Λίβανο είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτωβρίου με αίτημα την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ, την οποία κατηγορούν για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στην παραίτηση από την πρωθυπουργία του Σάαντ Χαρίρι

Το νεοσυσταθέν υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, ενώ την ίδια ώρα διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους κλείνοντας δρόμους στην πρωτεύουσα Βηρυτό νωρίς σήμερα το πρωί.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ ανακοίνωσε την οριστική σύνθεση της κυβέρνησής του.

Οι διαδηλωτές στον Λίβανο είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτωβρίου με αίτημα την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ, την οποία κατηγορούν για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στην παραίτηση από την πρωθυπουργία του Σάαντ Χαρίρι.

Σήμερα διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα κυβέρνηση της χώρας, καταγγέλλοντας ότι οι υπουργοί επιλέχθηκαν από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, το κίνημα Αμάλ, και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

«Είναι μαριονέττες της Χεζμπολάχ και του Αούν», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Δεν εκπροσωπούν όλους τους Λιβανέζους».

Στη διάρκεια ομιλίας του χθες ο Ντίαμπ δεσμεύθηκε να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που ζητούν ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, ανάκτηση των καταχρασθέντων δημόσιων πόρων αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας του Λιβάνου.

Σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική «καταστροφή», υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες προκλήσεις» που αναμένουν την κυβέρνησή του.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή και πρέπει να απαλύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής για τους Λιβανέζους», τόνισε ο Ντίαμπ.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Αούν δήλωσε απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση ότι το έργο της είναι «ευαίσθητο», καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στον Λίβανο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αλλά και των Λιβανέζων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις