Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη του Ντ.Τραμπ στη Γερουσία

Η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου - Σχέδιο «νοθευμένης δίκης» καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί

Άρχισε η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Αρχικά, οι γερουσιαστές θα συζητήσουν, και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση -και τις πιθανές τροπολογίες- σχετικά με τους κανόνες της δίκης.

Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.

Σχέδιο «νοθευμένης δίκης» καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί 

Νωρίτερα, ο βουλευτής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, Άνταμ Σιφ, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για σχέδιο «νοθευμένης δίκης».

«Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα, την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες δε θα παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους», κατήγγειλε ο Ά.Σιφ, αναφερόμενους στους κανόνες που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτοί δεν είναι κανόνες για μια δίκαιη δίκη. Είναι κανόνες για μια νοθευμένη διαδικασία», υπενθυμίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

«Ο αμερικανικός λαός θέλει απεγνωσμένα να πιστέψει ότι η Γερουσία θα δώσει τόσο στον πρόεδρο όσο και στη Βουλή μια δίκαιη δίκη. Κάνουμε έκκληση στους γερουσιαστές να τηρήσουν τον όρκο που μόλις έδωσαν και να αποδώσουν αμερόληπτα δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ρεπουμπλικανός ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα συντονίσει τη δίκη σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, πρότεινε την Δευτέρα κανόνες που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία, χωρίς να δοθούν νέες καταθέσεις ή να παρουσιαστούν αποδείξεις.

Με βάση την πρόταση, η υπεράσπιση και η κατηγορούσα αρχή θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες, ίσα μοιρασμένες για κάθε πλευρά, ώστε να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα 4 ημερών.

Ο ΜακΚόνελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κανόνες τις δίκης θα είναι ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποίησε η Γερουσία στη δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να καλέσουν μάρτυρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις