Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Βραζιλία: Η βασίλισσα της σαπουνόπερας υπουργός Πολιτισμού – Δικαστής: «Ζούμε σε μια νεοφιλελεύθερη νεοφασιστική σκατοκρατία» (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία: Η βασίλισσα της σαπουνόπερας υπουργός Πολιτισμού – Δικαστής: «Ζούμε σε μια νεοφιλελεύθερη νεοφασιστική σκατοκρατία» (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η βασίλισσα της σαπουνόπερας της Βραζιλίας Ρετζίνα Ντουάρτε θα αναλάβει γραμματέας (υπουργός) Πολιτισμού, για να αντικαταστήσει το νεοναζί Ρομπέρτο Αλβίμ, που εμφανίστηκε σε βίντεο για την απονομή βραβείου για ένα βιβλίο αντιγράφοντας φράσεις από μια ομιλία του υπουργού… προπαγάνδας των ναζί Γκέμπελς με φόντο ένα ξύλινο σταυρό και μουσική υπόκρουση από έργο του Βάγκνερ που χρησιμοποιούσαν συνεχώς οι ναζί.

https://www.youtube.com/embed/3lycKFW6ZHQ

Πριν πάντως εγκαταλείψει το αξίωμά του ο Αλβίμ προσευχόταν «χωρίς να σταματήσει», όπως… αποκάλυψε η εφημερίδα του Σαν Πάολο Folha, πιστεύοντας ότι πίσω από το βίντεο με την ομιλία του κρυβόταν μια «σατανινή πράξη». Ο Αλβίμ σχεδίαζε επίσης πρωτοβουλίες στους τομείς του βιβλίου, του θεάτρου, της όπερας, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών με άξονα τον εθνικισμό, την θρησκεία και την οικογένεια. Ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής πρόεδρος της γερουσίας Ντάβι Αλκολούμπρε καταδίκασε το βίντεο του Αλβίμ υποστηρίζοντας ότι «εμπνέεται από το ναζισμό».

Για να είμαστε πάντως ακριβοδίκαιοι ο Πρόεδρος Μπολσονάρου δεν φαίνεται να έχει σε μεγάλη υπόληψη τον Πολιτισμό και την ανάγκη ύπαρξης ενός αυτόνομου υπουργείου. Μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2019 υποβάθμισε το υπουργείο Πολιτισμού σε μια Γραμματεία που ανήκει στο πολυσυλλεκτικό υπουργείο Πολιτών, ενώ το Νοέμβριο μετέφερε τη Γραμματεία Πολιτισμού ως παρακλάδι του υπουργείου Τουρισμού. Η 72χρονη Ντουάρτε θα είναι το τέταρτο άτομο που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη Γραμματεία – υπουργείο από τη στιγμή που ο Μπολσονάρου ανέλαβε Πρόεδρος πριν από ένα ακριβώς έτος. Η Ντουάρτε θεωρείται η βασίλισσα της σαπουνόπερας στη Βραζιλία, αφού επί πέντε δεκαετίες έχει παίξει σε όλες τις μεγάλες σειρές και παραγωγές κυρίως του μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου Ο Globo, ενώ πρωτοστάτησε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπολσονάρου με τις ακροδεξιές και συντηρητικές απόψεις της.

Το τι ακριβώς συμβαίνει στη Βραζιλία το περιέγραψε δυστυχώς επιγραμματικά ένας δικαστής του Σαν Πάολο, για να βρεθεί στο στόχαστρο της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Εκδικάζοντας μια υπόθεση για τα εργασιακά δικαιώματα ο δικαστής Εργατικών Διαφορών Ζερόνιμο Αθαμπούχα Φράνκο Νέτο έγραψε στην απόφαση που εξέδωσε ότι «η Βραζιλία βρίσκεται κάτω από μια νεοφιλελεύθερη νεοφασιστική σκατοκρατία». Ακόμη χειρότερα ο δικαστής αναφέρθηκε με κριτικό πνεύμα στις ακροδεξιές και νεοφασιστικές φράσεις και θεωρίες που έχουν αναπτύξει οι υπουργοί του Μπολσονάρου και ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας.

Οι δικαστικές αρχές αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν την παραπομπή του δικαστή στο Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης για παραβίαση του Ηθικού Κώδικα της Δικαστικής Εξουσίας, γιατί «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην απόφαση είναι χαρακτηριστική ενός κομματικού ακτιβιστή και όχι ενός δικαστικού», όπως τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Βραζιλίας Αντρέ Μεντόντσα.

Για τον Μεντότσα ο δικαστής Φράνκο Νέτο «επιτέθηκε με δειλό τρόπο σε πέντε δημόσιους άρχοντες», αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο δικαστής εναντίον του Μπολσονάρου και των υπουργών Παιδείας, Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Γυναίκας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην απόφασή του ο δικαστής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο υπουργός Παιδείας κάνει ορθογραφικά λάθη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αμφισβητείται πλήρως, ο υπουργός Οικονομικών απειλεί με δικτατορικά διατάγματα, η υπουργός Γυναίκας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «υπερασπίζεται την αποχή από σεξουαλικές πράξεις ως δημόσια πολιτική», ενώ για τον Πρόεδρο Μποσολνάρου αναφέρει ότι «κατηγορείται για προτροπή σε γενοκτονία ιθαγενών πληθυσμών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». «Πιστεύω ότι οι προηγούμενες φράσεις ξεκαθαρίζουν αυτό που εγώ αποκαλώ σκατοκρατία, αυτή είναι μια εξουσία από σκατά», συμπλήρωσε ο Φράνκο Νέτο στην απόφασή του.

Ο δικαστής Φράνκο Νέτο με την απόφασή του καταδίκασε τον ιδιοκτήτη εστιατορίου να καταβάλει αποζημιώσεις 10.000 ρεάλ, περίπου 2.400 δολαρίων, ως ηθική αποζημίωση στους εργαζόμενους του εστιατορίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL