Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η Χιλή στους δρόμους της εξέγερσης - Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Σαντιάγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χιλή στους δρόμους της εξέγερσης - Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Σαντιάγο

Γυναίκα απέναντι σε μέλος των δυνάμεων καταστολής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνησης της Χιλής στο Σαντιάγκο (The Times)

Παρά την ακύρωση του μέτρου, το κίνημα διαμαρτυρίας γιγαντώθηκε, με καύσιμο την αγανάκτηση για τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ξέσπασαν χθες Παρασκευή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου, καθώς η βαθιά κοινωνική κρίση που συνταράσσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζεται.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κυρίως γύρω από την Πλατεία Ιταλίας, που έχει μετατραπεί σε εστία του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο χώρος είχε περικυκλωθεί και αποκλειστεί από μεγάλη δύναμη στελεχών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών για να εμποδιστεί οποιαδήποτε διαδήλωση.

«Θέλουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που κυκλοφορούν και ζουν στην περιοχή της Πλατείας Ιταλίας να πάψουν να καταπατώνται» και να «προστατεύσουμε τους πολίτες έναντι βίαιων ενεργειών», ανέφερε ο περιφερειάρχης του Σαντιάγο Φελίπε Γκεβάρα για να δικαιολογήσει την απαγόρευση συγκεντρώσεων στον χώρο.

Aπό τις 10 Δεκεμβρίου σημείο συνάντησης των διαδηλωτών η Plazza Italia

Αλλά τα μέτρα αυτά δεν πτόησαν πολλές ομάδες διαδηλωτών, κυρίως νέων, που προσπάθησαν να μπουν στην πλατεία, με την αστυνομία να αντιδρά κάνοντας εκτεταμένη χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

Έπειτα από μια ώρα συγκρούσεων, οι διαδηλωτές ανέτρεψαν τους μεταλλικούς φράκτες που εμπόδιζαν την είσοδο στην πλατεία και απώθησαν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, που αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν σε γειτονικές οδούς.

Άλλη ομάδα διαδηλωτών έκανε πορεία προς το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, και ορισμένα μέλη της πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών που διέλυσαν τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Οι διαδηλώσεις του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας που συνταράσσει τη Χιλή από τη 18η Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται η πιο σοβαρή κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και τις ταραχές, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL