Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τ.Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη

ΑΜΠΕ

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε το στρατιωτικό προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη προς υποστήριξη της λιβυκής Κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τους όρους της πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε το στρατιωτικό προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία «συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπόλη.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πρωτόκολλο αποτελέι «μια ευρύτερη εκδοχή υφιστάμενης συμφωνίας - πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών και «ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα» στους δύο στρατούς.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αντίπαλός του, Χαλίφα Χάφταρ, με ισχυρή επιρροή στην ανατολική Λιβύη, οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, έχει από την πλευρά του την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Τ.Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις