Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.8°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.1°C17.6°C
1 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.3°C22.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16 °C
15.8°C18.2°C
4 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.2°C15.2°C
1 BF 90%
Χιλή: Νέες γυναίκες κατά της βίας εναντίον των γυναικών και του Πινιέρα – 2670 μηνύσεις εναντίον Καραμπινέρος (VIDEO+υπότιτλοι)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Νέες γυναίκες κατά της βίας εναντίον των γυναικών και του Πινιέρα – 2670 μηνύσεις εναντίον Καραμπινέρος (VIDEO+υπότιτλοι)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι νέες γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στις 25 Νοεμβρίου για να καταγγείλουν τη βία εναντίον των γυναικών, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα πιο ζωντανά τμήματα της εξέγερσης εναντίον του βίαιου νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Χιλής. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις, βιασμούς και βία κατά των γυναικών στα αστυνομικά τμήματα, τα κρατητήρια και τις φυλακές του Πινιέρα.

Συλλογικότητα "Οι Θέσεις": Ένας βιαστής στο δρόμο σου (VIDEO)

Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Εναντίον των γυναικών

Δύο τουλάχιστον πλήρωσαν με τη ζωή τους τη συμμετοχή τους στο τεράστιο αυτό κίνημα. Η δολοφονία της 38χρονης φωτορεπόρτερ Αλμπερτίνα Μαρτίνεθ Μπούργος επανέφερε στη μνήμη των Χιλιανών τις χειρότερες ημέρες από την εποχή του Πινοσέτ, γιατί η νεαρή φωτορεπόρτερ φαίνεται ότι κατακρεουργήθηκε στο σπίτι της για να της πάρουν τα στοιχεία που είχε από την καταστολή της αστυνομίας.

H Ντανιέλα Καράσκο, μια νεαρή ηθοποιός του δρόμου, συνελήφθη από τους Καραμπινέρος για να βρεθεί την επόμενη ημέρα κρεμασμένη στο φράκτη ενός πάρκου φορώντας χειροπέδες. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 74 καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία εναντίον των Καραμπινέρος. Ήδη έχουν κατατεθεί 24 μηνύσεις για βιασμούς και σεξουαλική βία εναντίον του στρατού και της αστυνομίας.  

Λαός Ενωμένος Ποτέ Νικημένος

Η Χιλή ζει αυτές τις ώρες μια ακόμη γενική απεργία και μια ημέρα μεγάλων ειρηνικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, με την Πλατεία Αξιοπρέπειας του Σαντιάγκο να έχει γεμίζει από κόσμο, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CUΤ (Central única de Trabajadores) ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά των απεργών συνεχίζουν να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Στη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου συμμετείχε το 91% των εργαζομένων στο δημόσιο και το 60% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τη χθεσινή γενική απεργία διοργάνωσε το Συντονιστικό της Κοινωνικής Ενότητας, στην οποία ανήκουν περίπου 200 συνδικάτα και οργανώσεις. Η Κοινωνική Ενότητα απέρριψε τις προτάσεις του Πινιέρα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος.

Το χρονικό της καταστολής: 2.670 μηνύσεις κατά Καραμπινέρος για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς  

Οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.670 μηνύσεις εναντίον των Καραμπινέρος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ των οποίων 442 αφορούν βία κατά ανηλίκων, 41 κατά ξένων πολιτών, 90 γιατί ξεγύμνωσαν πολίτες και 26 σεξουαλική βία ή βιασμούς. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές 2.141 μηνύσεις αφορούν αδικήματα κατά ανδρών και 525 κατά γυναικών. Δεκατρία άτομα είναι ιθαγενείς Μαπούτσε, εναντίον των οποίων η «λευκή» Χιλή εφαρμόζει διακρίσεις. Από τις μηνήσεις αυτές 720 αφορούν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα, 774 ξυλοδαρμούς και 44 βασανιστήρια. Τα στοιχείων ΜΚΟ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι ακόμη χειρότερα, επιβεβαιώνουν ότι ο Πινιέρα εφαρμόζει μια σκληρή και απάνθρωπη καταστολή.

Οι τραυματίες στις διαδηλώσεις έφθασαν στα 11.564 άτομα σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων, εκ των οποίων 1.100 είχαν σοβαρούς τραυματισμούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει 1.896 τραυματίες, εκ των οποίων 126 σοβαρά με 5 από αυτούς να έχουν χάσει μερικώς ή ολοκληρωτικά την όρασή τους. Οι νοσοκομειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι 232 πολίτες έχουν τραύματα στα μάτια τους, εκ των οποίων το 75% από σκάγια διασποράς που πυροβόλησαν αστυνομική ή στρατιώτες. Αυτή τη στιγμή έχουν προφυλακιστεί 7.269 άτομα, εκ των οποίων 867 είναι ανήλικοι, ενώ οι προσαγωγές φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες.

Η αστυνομία έβγαλε στους δρόμους 20 χιλιάδες από τους 60 χιλιάδες αστυνομικούς της χώρας, με πολλούς από αυτούς να κάνουν την σχετική εκπαίδευσε σε.. μία μόνο ημέρα. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι οι Καραμπινέρος έκαναν χρήση ναρκωτικών τόσο κατά τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσο και αργότερα, τόσο στους δρόμους όσο και μέσα στα αστυνομικά τμήματα, τα κρατητήρια και της φυλακές.  

Η γνωστή ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε επίσης με 18σελιδη έκθεσή του τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή και ζήτηση άμεσες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας.

Ο προϋπολογισμός του Πινιέρα σκάλωσε στο κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος Πινιέρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα για να πείσει ακόμη και τους δεξιούς και μετριοπαθείς βουλευτές του να ψηφίσουν το νέο «κοινωνικό» προϋπολογισμό, με τους δεξιούς γερουσιαστές να αφήνουν 19 μεγάλες τρύπες στον προϋπολογισμό αρνούμενοι να ψηφήσουν το σχέδιο όπως έχει, μεταξύ των οποίων τη στήριξη των συντάξεων, την χρηματοδότηση των Καραμπινέρος και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το μόνο που ψήφισαν προς το παρόν οι βουλευτές ήταν η αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 9 δισ. δολάρια.   

Στο πολιτικό επίπεδο ο Πινιέρα αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις ακόμη και από τα κόμματα που αποδέχθηκαν το διάλογο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση καθιστώντας σαφές ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι αναγκασμένος σε καθημερινές ακροβασίες. Το Σοσιαλιστικό και Φιλελεύθερο Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία και οι δύο κόμματα που συμμετέχουν στο Πλατύ Μέτωπο κατέθεσαν προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση διαμετρικά αντίθετες από αυτές του Πινιέρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας (CNP) προειδοποίησε ότι το σχέδιο μείωσης των ωραρίων εργασίας στις 40 ώρες την εβδομάδα, από τις 45 ώρες την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, θα οδηγήσει στη μείωση πραγματικών των αποδοχών κατά 3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL