Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Χιλή: Δολοφονίες, βιασμοί και νέα γενική απεργία για την παραίτηση του Πινιέρα (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Δολοφονίες, βιασμοί και νέα γενική απεργία για την παραίτηση του Πινιέρα (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Με στάσης εργασίας για σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και γενική απεργία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου απαντούν τα συνδικάτα,  με επικεφαλής τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία CUT και τα συνδικάτα στην Υγεία και την Παιδεία, στην καταστολή του Πινιέρα, στον προϋπολογισμό και την συνταγματική του μεταρρύθμιση.

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Χιλή, ενώ αυξάνεται και ο φόρος αίματος των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν την καταστολή της αστυνομίας του Πινιέρα, όπως αποδεικνύει η δολοφονία της νεαρής  φωτορεπόρτερ του Μega Αλμπερτίνα Μαρτίνεθ Μπούργος.

https://www.youtube.com/embed/JNMljUjpUlQ

Οι Καραμπινιέρος ανακοίνωσαν ότι τα μεγάλα επεισόδια βίας και λεηλασιών μειώθηκαν την Κυριακή σε 6 από τα 11 του Σαββάτου και οι συλλήψεις σε 61 από 92, ενώ διπλασιάστηκαν οι καταστροφές οχημάτων της αστυνομίας σε 4 από 2. Παράλληλα καταγράφηκαν και 3 επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 26 λεηλασίες και έγιναν πάνω από 180 συλλήψεις.

Τις τελευταίες35 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.258 λεηλασίες και έχουν συλληφθεί 8.000 άτομα που σχετίζονται πιθανώς με αυτές. Αυτή τη στιγμή κρατούνται πάνω από 15.000 άτομα, ενώ οι προσαγωγές φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Υπάρχουν 2.000 τραυματίες αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων 134 σε σοβαρή κατάσταση.  Περίπου 200 άτομα έχουν χάσει το ένα τουλάχιστον μάτι τους από τα σκάγια διασποράς της αστυνομίας.

Ο Ερυθρός Σταυρός κατήγγειλε ότι συνεχίζει να δέχεται άτομα που έχουν τραυματιστεί από σκάγια διασποράς παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέκοψε την χρήση τους από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί έφθασαν τους 23.

Η δολοφονία της  Αλμπερτίνα Μαρτίνεθ Μπούργος

Η δολοφονία της 38χρονης φωτορεπόρτερ Αλμπερτίνα Μαρτίνεθ Μπούργος επανέφερε στη μνήμη των Χιλιανών τις χειρότερες ημέρες από την εποχή του Πινοσέτ, γιατί η νεαρή φωτορεπόρτερ φαίνεται ότι κατακρεουργήθηκε στο σπίτι της για να της πάρουν τα στοιχεία που είχε από την καταστολή της αστυνομίας. https://www.youtube.com/embed/T9xpZU91QFw

Οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν έρευνα, υποστηρίζοντας ότι ίσως πρόκειται για ανθρωποκτονία, αλλά η εκτίμηση των κοινωνικών και γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων της Χιλής είναι ότι η Μαρτίνεθ Μπούργος πλήρωσε με τη ζωή της για τις λήξεις που κατέγραψε με την κάμερα, αφού από σπίτι της έλλειπαν οι υπολογιστής, η κάμερα, η φωτογραφική μηχανή της και ότι άλλα εργαλεία θα μπορούσαν να περιέχουν υλικό από τις διαδηλώσεις και την καταστολή της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών και ιδιαίτερα των γυναικών.

 

Βιασμός από Καραμπινέρος στη μέση του δρόμου

Στη Ρανκάγουα μία νεαρή γυναίκα βιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου στη μέση του δρόμου από πέντε Καραμπινέρος, κλείστηκε σε κρατητήριο, μετά συνοδεύτηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες για να επιστρέψει στο κρατητήριο υπό την επίβλεψη ενός από τους βιαστές της. Τα στοιχεία για τον βιασμό της νεαρής κοπέλας είναι αδιάσειστα, γιατί αφορούν βίντεο που έχει καταγραφεί από αυτόπτη μάρτυρα. Το βίντεο επίσης δείχνει περαστικούς να περνούν από μπροστά και να αδιαφορούν ή να φοβούνται να παρέμβουν παρά τις φωνές και τα ουρλιαχτά της νεαρής γυναίκας. Μέχρι στιγμή έχουν κατατεθεί 74 καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία εναντίον Καραμπινέρος.

Ο ΟΗΕ ήρθε, είδε και απήλθε

Η αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έστειλε η επικεφαλής και του πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, πραγματοποίησε 230 συνεντεύξεις σε θύματα της καταστολής και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των Καραμπινέρος πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή της την Παρασκευή και την έρευνά της πριν αποχωρήσει από την χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης θα ανακοινωθούν σε δύο με τρείς εβδομάδες. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες οι 4 ειδικοί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκαν 7 Περιφέρειες της χώρας και επισκέφθηκαν αστυνομικούς σταθμούς, φυλακές και νοσοκομεία. Οι αρχές της χώρες προσέφεραν πλήρη πρόσβαση στα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, σημειώνεται στην ανακοίνωση της τελευταίας.

Η μοναξιά του Κροίσου Πινιέρα

Στο πολιτικό επίπεδο ο Κροίσος πρόεδρος Πινιέρα φαίνεται ότι έχει μείνει απομονωμένος, αδυνατώντας να επιβάλλει την τάξη, να ελέγξει τα κεντροδεξιά κόμματα που τον στηρίζουν, να αντιμετωπίσει την ουσιαστική άρνηση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και να κατευνάσει την οργή των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης για την εξόφθαλμη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό και την αστυνομία.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Πινιέρα φαίνεται ότι υποστηρίζεται μόνο από τα δεξιά κόμματα, με ορισμένα κεντρώα και μετριοπαθή κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή με πολλές επιφυλάξεις, όπως με επιφυλάξεις συμμετέχον ορισμένα κόμματα ή προσωπικότητες του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Αντίθετα στη μεταρρύθμιση και κυρίως στον τρόπο εκλογής των μελών της Συνταγματικής Συνέλευσης είναι τα μεγάλα κόμματα της Αριστεράς, από το Πλατύ Μέτωπο και το Κομμουνιστικό Κόμμα έως μικρότερες οργανώσεις, όπως και οι οργανώσεις των ιθαγενών πληθυσμών με προμετωπίδα τους Μαπούτσε, που αντιμετωπίσουν ακόμη μεγάλες διακρίσεις. Η συμμετοχή στη πρόταση της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Πινιέρα δημιούργησε τριβές μέσα στο Πλατύ Μέτωπο, γιατί τρία από τ δώδεκα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό αποφάσισαν να δώσουν κάποια έστω στενά περιθώρια στον Πινιέρα.

Την ίδια στιγμή στο κοινοβούλιο ο Πινιέρα αντιμετωπίζει προβλήματα να περάσει τον προϋπολογισμό, κυρίως γιατί κανείς δεν πιστεύει στα μεγέθη του, μεσούσης της εξέγερσης στους δρόμους, και κυρίως γιατί αυτή η συνεχιζόμενη εξέγερση δείχνει ότι ο κόσμος δεν πιστεύει και δεν συμβιβάζεται θεωρώντας ψίχουλα αυτά που του προσφέρει.

Στρατός στις υποδομές ύδατος, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών

Η εμμονή του Πινιέρα για τη χρήση του στρατού ως μέσο για την αποκατάσταση της εσωτερικής τάξης συνεχίζει να αποτελεί το βασικό σημείο τριβής του με τη δημοκρατική κοινωνία και κυρίως του νέους. Μετά την αποτυχία του να επιβάλλει την τάξη με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί οκτώ ημέρες ο Πινιέρα θέλει τώρα να πάρει την άδεια από το κοινοβούλιο για να χρησιμοποιεί το στρατό την φρούρηση στρατηγικών εγκαταστάσεων, δημοσίων κτιρίων και αρτηριών, κτιρίων και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρισμού, ύδατος, τηλεπικοινωνιών και αστυνομικών σταθμών,  χωρίς να υπάρχει η συνταγματική ανάγκη κήρυξης της χώρας ή τμημάτων της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιο απλά ο Πινιέρα θέλει να έχει την λευκή επιταγή του κοινοβουλίου για να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν με δικά του διατάγματα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «για την ασφάλεια των πολιτών και της ποιότητας της καθημερινής ζωής». Ένα είδος στρατιωτικοποίησης της καθημερινότητας που προκαλεί εφιάλτες σε εκατομμύρια πολίτες. Τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνται να επιτρέψουν στο στρατό να αναλάβει χρέη αστυνόμευσης και διατήρησης της τάξης.

Ευρωπαϊκή βοήθεια στους… Καραμπινέρος

Η κυβέρνηση του Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αστυνομίες της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας σε ότι αφορά τις τακτικές και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν για να επιβάλλουν τη δημόσια τάξη και των πρωτοκόλλων που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση των πολιτών.

«Θα εμπλουτίσουν τη στρατηγική μας και την λειτουργική μας δράση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον μηχανισμό ελέγχου της δημόσιας τάξης και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπατριώτες μας», τόνισε ο Πινιέρα ανακοινώνοντας τη συνεργασία των Καραμπινέρος με τις αστυνομίες της Βρετανίας, Ισπανίας και Γαλλίας.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει μέσα σε δύο μήνες περίπου 4.500 Καραμπινέρος έτοιμους για να τους ρίξει στους δρόμους.  

Η αριστερή αντιπολίτευση και η «Συμφωνία Εθνικής Κυριαρχίας»

Τέσσερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Πινιέρα, το ΚΚ της Χιλής, το Προοδευτικό Κόμμα PRO και από το Πλατύ Μέτωπο η Πράσινη Ομοσπονδία FREVS, το Ανθρωπιστικό Κόμμα PH και το Κόμμα Ισότητας, παρουσίασαν την «Συμφωνία για την Εθνική Κυριαρχία» που περιέχει 7 σημεία, μεταξύ των οποίων την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 510.000 πέσος και την αντίστοιχη αύξηση της κατώτατης σύνταξης σε αυτά τα επίπεδα, όπως επίσης και την  εκλογή μιας Συνταγματικής Συνέλευσης εκλεγμένης ολοσχερώς από το λαό και με την ισότιμη αντιπροσώπευση όλων των ιθαγενών πληθυσμών.  Τα 7 σημεία του «Συμφώνου Εθνικής Κυριαρχίας» στην πράξη αναφέρονται στις διεκδικήσεις του Τραπεζιού της Κοινωνικής Ενότητας, που αποτελεί τον κορμό της οργάνωσης της λαϊκής αντίστασης στην πολιτική του Πινιέρα. Το πρώτο σημείο του «Συμφώνου» αφορά τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στα θύματα της καταστολής και την εκδίκαση όλων των καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημαντικές είναι οι διεκδικήσεις για ένα δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και η διαγραφή των χρεών των φοιτητών. Τα κόμματα αυτά προτείνουν την υποχρεωτική ψήφο στα 16 και την εθελοντική μεταξύ 14 και 16 ετών, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην Εθνοσυνέλευση με ποσοστό 50% και την αναλογική εκλογή εκπροσώπων από τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Τέσσερα κόμματα του Πλατιού Μετώπου της Αριστεράς κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που απέχουν πολύ από τις προτάσεις του Πινιέρα.  

Το Τραπέζι της Κοινωνικής Ενότητας, που εκπροσωπεί 115 οργανώσεις και συνδικάτα, δέχθηκε να συναντήσει τον υπουργό Εσωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάμε να κάνουμε διάλογο ή διαπραγματεύσεις, αλλά για να ακούσουμε απλά τι έχει να πει».

Διακοπή του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Οι αγώνες για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακυρώθηκαν την Κυριακή, με εξαίρεση ένα μόνο παιχνίδι, γιατί οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των αγώνων εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στα γήπεδα και το γεγονός ότι πολλοί ποδοσφαιριστές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές.

Ο Εθνικός Σύλλογος Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (ANFP) ανακοίνωσε τη διακοπή του πρωταθλήματος στην Α’ και τη Β’ Κατηγορία, μετά τη διακοπή αγώνα την Παρασκευή σε στάδιο του Σαντιάγκο από την είσοδο οπαδών που ζητούσαν την αλληλεγγύη του ποδοσφαιρικού κόσμου προς τους διαδηλωτές.   

Το συνδικάτο των ποδοσφαιριστών (SiFUP) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του δεν θα συμμετέχουν σε αγώνες εξαιτίας της κοινωνικής κρίσης, ενώ ο τελικός του αντίστοιχου UEFA της Λατινικής Αμερικής θα γίνει στη Λίμα του Περού και όχι στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας της Χιλής αρνήθηκαν να παίξουν τα φιλικά με τη Βολιβία και το Περού στο Σαντιάγκο εξαιτίας της κοινωνικής κρίσης και σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές.

 

Οδηγός παρασύρει διαδηλωτές

Στο κέντρο της Αντογαγκάστα, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χιλής, ένας οδηγός έπεσε μεγάλη ταχύτητα εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας 6 από αυτούς, για να τραπεί σε φυγή, ενώ μετά παραδόθηκε στην αστυνομία.  https://www.youtube.com/embed/06e5aP4h-B4

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL