Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Χιλή: Συναινετική συνταγματική μεταρρύθμιση – Πάνω από 26.00 συλλήψεις - Πολιορκούνται οι… καραμπινέρος (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Συναινετική συνταγματική μεταρρύθμιση – Πάνω από 26.00 συλλήψεις - Πολιορκούνται οι… καραμπινέρος (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πινιέρα και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις, οι καταστροφές και οι λεηλασίας. Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 26.000, ενώ οι διαδηλωτές έχουν φθάσει να πολιορκούν τους… καραμπινέρος.

Ο δεξιός πρόεδρος της Πινιέρα και η αντιπολίτευση συμφώνησαν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 20 Απριλίου του 2020 με δύο ερωτήματα για τους πολίτες: η πρώτη αφορά την αποδοχή ή όχι ενός νέου συντάγματος και η δεύτερη τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, διαμέσου μιας «Μικτής Συνταγματικής Συνέλευσης» με το 50% να είναι με εκλεγμένους βουλευτές και το 50% με απευθείας εκλεγμένους πολίτες ή με μια κλασσική Εθνοσυνέλευση, με τους εκπροσώπους της να έχουν εκλεγεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

https://www.youtube.com/embed/sGafGkgKFM0

Με την ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου συντάγματος θα πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα, που αναμένεται να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σύνταγμα του Πινοσέτ που το επέβαλε με το 1980 διαλύοντας το Κοινωνικό Κράτος και τις δημόσιες κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ο Πινιέρα στην πράξη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παραχωρώντας τη συνταγματική αναθεώρηση στοιχηματίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και του αιτήματος για άμεση παραίτησή του και διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη την χώρα με επίκεντρο το Σαντιάγκο, με τους διαδηλωτές να δείχνουν πλέον ένα μεγάλο μίσος προς του καραμπινέρος και των Πινιέρα, εξαιτίας της άγριας και απάνθρωπης καταστολής που εφαρμόζουν και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπόσχεση ατιμωρησίας των καραμπινέρος από το διοικητή τους στρατηγό Ρόθας.

Στο κέντρο του Σαντιάγκο οι διαδηλωτές έφθασαν να επιτεθούν σε όχημα των καραμπινέρος προκαλώντας τον πανικό στους αστυνομικούς, ενώ οι νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων έφθασαν τα 22 άτομα, εκ των οποίων 6 με ξένη υπηκοότητα. Ο τελευταίος θάνατος αναφέρεται σε απανθρακωμένο σώμα σε σουπερμάρκετ που κάηκε στο Βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χιλής 1.396 άτομα βρίσκονται σε προληπτική φυλάκιση, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πάνω από 26.000 άτομα συνελήφθησαν από τις 18 Οκτωβρίου, που άρχισαν οι κινητοποιήσεις εναντίον του Πινιέρα, έως τις 11 Νοεμβρίου, εκ των οποίων τα 8.664 άτομα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγκο.

Το 4,2% των συλλήψεων, δηλαδή 1.108, κρίθηκαν ήδη «παράνομες» από τις δικαστικές αρχές, γεγονός που δείχνει ότι η αστυνομία προχωρούσε σε αναίτιες προσαγωγές και ότι η τεράστια πλειοψηφία των ατόμων συνελήφθησαν για εκφοβισμό των ίδιων και των διαδηλωτών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL