Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στρατής Αγγελής: Σε Λίβανο και Ιράκ οι νέοι ζητούν «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία»

«Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να έγινε Χειμώνας, αλλά δεν τελείωσε. Πίσω όμως από τις όμορφες λέξεις, στο Ιράκ και στον Λίβανο, μιλάμε για δύο λαούς που ασφυκτιούν και εξεγείρονται και τίποτα δε θα μπορέσει να τους σταματήσει, ούτε οι απωθήσεις με πλοία, ούτε τα τείχη». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» Στρατής Αγγελής μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα για τις ομοιότητες και τις διαφορές των εξεγέρσεων στις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής

Τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ιράκ το αίτημα της νεολαίας που διαδηλώνει είναι «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία». Οι διαδηλωτές στη Βαγδάτη κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού κρατούν και λιβανέζικες σημαίες, ενώ οι διαδηλωτές στην Βηρυττό με ανάλογα αιτήματα, κρατούν και ιρακινές σημαίες.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις. Και οι δύο χώρες είναι ένα αμάλγαμα εθνοτήτων και θρησκειών και τα συστήματά τους δομήθηκαν έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές. Στον Λίβανο ο πρόεδρος είναι χριστιανός μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης. Αντίστοιχα στο Ιράκ ο πρόεδρος είναι Κούρδος, ο πρωθυπουργός σιίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σουνίτης.

Και οι δύο χώρες προέκυψαν ως οντότητες από το γαλλογερμανικό μοίρασμα της περιοχής, μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και στις δύο, η νεολαία ασφυκτιά από την διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και τον νεποτισμό.
Από το Ιράκ – μια χώρα με 37 εκατομμύρια πληθυσμό, όπου η αμερικανο-βρετανική εισβολή του 2003 έφερε το χάος - φεύγουν και γίνονται πρόσφυγες. Αντίθετα, στον Λίβανο πάνε οι πρόσφυγες.

Στο Ιράκ υπάρχει ένα κράτος που δεν λειτουργεί, τρομακτική ανεργία, φτώχεια και δυσαρέσκεια. Οι διαδηλωτές είναι κυρίως νέοι σιίτες από το Σαντρ Σίτι. Έχουν μόνο το κινητό τηλέφωνο, ως μέσο για να βλέπουν τι συμβαίνει έξω από τα σύνορά τους. Υπάρχουν τουλάχιστον 350 νεκροί και 10.000 τραυματίες στις διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προτρέπουν για «ελεύθερες εκλογές», αφού προηγουμένως διέλυσαν την χώρα.

Στον Λίβανο, ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα από την εξέγερση. Είναι ένα πιο οργανωμένο κράτος, με πολύ ευαίσθητες ισορροπίες όμως, σε ό,τι αφορά εθνότητες και θρησκείες. Μπορεί, ακόμη, να αποτελέσει το κουτί της Πανδώρας με το προσφυγικό, αφού 1 στους 4 κατοίκους είναι πρόσφυγας. Οι τράπεζες ήταν κλειστές επί 12 ημέρες και είναι φανερό πως προετοιμάζεται Capital Control.

Είναι δύο λαοί που ασφυκτιούν και εξεγείρονται, γιατί βλέπουν συγκεκριμένες οικογένειες να νέμονται την εξουσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί ηγετική μορφή στις κινητοποιήσεις τους, κάτι που κάνει ορισμένους να αναρωτιούνται αν είναι υποκινούμενες από τις ΗΠΑ. Η γνώμη μου είναι πως η Αραβική Άνοιξη έγινε χειμώνας, αλλά δεν τελείωσε. Οι λαοί θα συνεχίζουν να αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και τίποτα δε θα μπορεί να τους σταματήσει, ούτε οι απωθήσεις με πλοία, ούτε τα τείχη.

Το αίτημα είναι πάντα το ίδιο και αρχίζει με την λέξη «Ψωμί» όπως ξεκίνησε και η Αραβική Άνοιξη.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις