Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πραξικόπημα στη Βολιβία: Παραίτηση Μοράλες, συλλήψεις και επιδρομές δεξιών τραμπούκων

Με πραξικόπημα από το στρατό και την Αστυνομία ανατράπηκε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες στη Βολιβία, ενώ υπό τις απειλές δεξιών τραμπούκων παραιτήθηκαν υπουργοί και συνελήφθη η πρόεδρος του Εκλογοδικείου.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

To πραξικόπημα στη Βολιβία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν άλλο έδαφος στη Λατινική Αμερική και ιδίως μετά την απελευθέρωση του Λούλα στη Βραζιλία, που μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή του τέλος του Μπολσονάρου, την εξέγερση κατά του Πινιέρα στη Χιλή, τη νίκη του Φερνάντες στην Αργεντινή και τις δυσκολίες του πιστού τους Μορένο στο Εκουαδόρ. Η αστυνομία φαίνεται ότι πραγματοποιεί συλλήψεις. Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου συνελήφθη από την αστυνομία, λίγο μετά την παραίτησή της. Από την έναρξη της αντιπαράθεσης της δεξιάς στους δρόμους στις 20 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι και έχουν τραυματιστεί 384 άτομα. 

«Έχω το καθήκον να αναζητήσω την ειρήνη», απάντησε ο Έβο Μοράλες στους πραξικοπηματίες της ηγεσίας του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την παραίτησή του από πρόεδρος της Βολινίας, δηλώνοντας ότι αυτό το κάνει «για να σταματήσουν ο Μέσα και  ο Καμάτσο [οι ηγέτες της δεξιάς που οργανώσουν ομάδες τραμπούκων] να καταδιώκουν τα ηγετικά στελέχη των κοινωνικών οργανώσεων».

Ο Μοράλες παραιτήθηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο της χώρας Άλβαρο Γκαρθία Λινέρα για να σταματήσει το κύμα βίας από τις οργανώσεις των τραμπούκων της δεξιάς εναντίον δημοσίων λειτουργών και ακτιβιστών του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), των συνδικάτων, των αγροτικών συνεταιρισμών και των οργανώσεων των ιθαγενών πληθυσμών. Μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο παραιτήθηκε και η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, που αποτελεί το τρίτο πιο σημαντικό αξίωμα στη διαδοχή της προεδρικής εξουσίας.

Εάν οι στρατηγοί το επιτρέψουν θα πρέπει να συγκληθεί το Πολυεθνικό Κοινοβούλιο (LAP) για να ξεκινήσει τη διαδικασία της κάλυψης του κενού εξουσίας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε ο λαός. Αφήνουμε μια νέα Βολιβία σε πορεία ανάπτυξης. Το λέω στους νέους να είναι ανθρώπινοι με τους πιο ταπεινούς»,  τόνισε ο Μοράλες, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που ελέγχεται στενά από τις ΗΠΑ, για την ακύρωση των εκλογών ήταν «ξεκάθαρα πολιτική». «Μερικοί τεχνικοί της ΟΑΚ βρίσκονται στις υπηρεσίες των κέντρων εξουσίας», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας. Η ΟΑΚ πάντως παραδέχθηκε ότι ο Μοράλες ήταν ο νικητής των εκλογών του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά ζήτησε ένα δεύτερο γύρο γιατί αμφέβαλε ότι η διαφορά του από τον Μέσα έφθασε το 10% εξαιτίας «σοβαρών παρατυπιών» που διαπίστωσε στην εκλογική διαδικασία. Μετά την απόφαση της ΟΑΚ ο Μοράλες ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων εκλογών και το διορισμό ενός νέου Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου ζητώντας από την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στη σύνθεσή του.

Η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας  ξεκίνησε έρευνα για τις παρατυπίες.   

«Είχαμε ένα πραξικόπημα», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γκαρθία Λινέρα, που παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου. «Θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια», συμπλήρωσε μαχητικός ο Γκαρθία Λινέρα.

Ο πρόεδρος της βουλής Βίκτορ Μπόρδα παραιτήθηκε όταν τραμπούκοι της δεξιάς κατέστρεψαν την κατοικία του και έπιασαν όμηρο τον αδελφό του, ο υπουργός Ορυκτού Πλούτου Θέσαρ Ναβάρο παραιτήθηκε όταν οι τραμπούκοι της δεξιάς έκαψαν το σπίτι του και απείλησαν μέλη της οικογενείας του, ενώ κάτω από τις επιθέσεις των τραμπούκων παραιτήθηκε και ο υπουργός Ενεργειακών Πόρων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσεθ. To Σάββατο τραμπούκοι της δεξιάς πυρπόλησαν την κατοικία της αδελφής του προέδρου Μοράλες και τις κατοικίες δύο κυβερνητών, αλλα ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. 

Ο οργανωτής των ομάδων των τραμπούκων της δεξιάς Λουίς Φερνάντο Καμάτσο  μαζί με χίλιους περίπου τραμπούκους του μπήκε την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο κρατώντας την παραίτηση του Μοράλες και μια Βίβλο και μαζί με ένα δικηγόρο γονάτισαν μπροστά στο έμβλημα της Βολιβίας και άφησαν την παραίτηση και τη Βίβλο, σύμφωνα με το σκηνοθετημένο επεισόδιο που πρόβαλλαν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν έρχομαι με τα όπλα, αλλά με την πίστη και την ελπίδα μου, με τη Βίβλο στο δεξί χέρι και την παραίτηση στο αριστερό», είχε προειδοποιήσει ήδη το προηγούμενο διάστημα από το δεξιό φέουδο της Σάντα Κρουθ  Καμάτσο, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του: «Ο Θεός θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο».

Η αλήθεια είναι ότι ο Καμάτσο μπήκε στο προεδρικό μέγαρο… πάνοπλος, έχοντας την υποστήριξη της ηγεσίας του στρατού των σωμάτων ασφαλείας, που είχαν ζητήσει προηγούμενα από το Μοράλες να παραιτηθεί, υιοθετώντας τα αιτήματα της ηγεσίας της δεξιάς αντιπολίτευσης.

«Αφού αναλύσαμε την κατάσταση των εσωτερικών συγκρούσεων, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Κράτους να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα επιτρέποντας την ειρήνευση και τη διατήρηση της σταθερότητας για το καλό της Βολιβίας μας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο πραξικοπηματίας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ουίλιαμ Καλιμάν.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα του λαού της Βολιβίας και προτείνουμε στον κύριο πρόεδρο Ένο Μοράλες να υποβάλλει την παραίτησή του για την ειρήνευση του λαού της Βολιβίας», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της Αστυνομίας στρατηγός Βλαντιμίρι Γιούρι  Καλντερόν.

«Στη Βολιβία, το λαό της, τους νέους , τις γυναίκες, την ηρωική ειρηνική αντίσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μοναδική αυτή μέρα. Το τέλος της τυραννίας. Ευχαριστών το λαό της Βολιβίας για αυτό το ιστορικό μάθημα. Ζήτω η Βολινία!!!!», τόνισε από το Twitter ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία Κάρλος Μεσα.

Ο Μοράλες την Κυριακή είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μετά την απόφαση του ΟΑΚ ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές καταγράφηκαν «παρατυπίες». Η δεξιά αντιπολίτευση αμέσως μετά αύξησε τις επιθέσεις των τραμπούκων της στα σπίτια δημοσίων λειτουργών με πυρπολήσεις κτιρίων για να τροφοδοτήσει το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να επιτρέψει στους στρατηγούς να υποκαταστήσουν την πολιτική εξουσία.

«Η ηρωική ειρηνική αντίσταση» του Μέσα άφησε τρεις νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, πυρπολήσεις Εκλογοδικείων, δημαρχείων και άλλων κυβερνητικών και δημοσίων κτιρίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μοράλες επισκέφθηκε την Κοτσαμπάμπα και συνάντησε τους ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων, των αγροτικών συνεταιρισμών και των παραγωγών φύλων κόκας, που χρησιμοποιούν εναντίον του κρύου και άλλες χρήσεις οι  ιθαγενείς πληθυσμοί.

Ο Μοράλες έφθασε στη Κοτσαμπάμπα με στρατιωτικό αεροπλάνο και δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματικό πρόεδρο της χώρας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Αργεντινής υποστήριξε ότι ο Μοράλες ζήτησε άδεια να εισέλθει στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά το γεγονός ότι οι δηλώσεις ατές προέρχονται από την απερχόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής και ορκισμένο εχθρό του Μοράλες περιόρισε την… αληθοφάνειά της.

Διαβάστε επίσης:

Κύμα συμπαράστασης με μηνύματα αλληλεγγύης ηγετών στον Έβο Μοράλες

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο