Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συρία: Δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» ζητούν οι Κούρδοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» ζητούν οι Κούρδοι

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ζήτησαν σήμερα τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. «Το ιατρικό προσωπικό είναι περικυκλωμένο μέσα στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας του με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, η Δαμασκός δηλώνει ότι οι Σύροι είναι «ενωμένοι» απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας, σαν πρώτη αντίδραση μετά την ανάπτυξη του στρατού της στη βορειοανατολική Συρία έπειτα από έκκληση των κουρδικών δυνάμεων που αποτελούν τον στόχο της επιχείρησης.

«Η συριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει πλήρως και καταδικάζει σθεναρά την απαίσια επίθεση της Τουρκίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Άγκυρα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το επίσημο συριακό νπρακτορείο ειδήσεων Sana, γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη από ποτέ» «συνοχή και ενότητα όλων των Σύρων, υπό την εθνική σημαία της Συρίας».

Η Δαμασκός κατηγορεί εξάλλου την Άγκυρα ότι προκαλεί «θάνατο και καταστροφή» στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με μια επιχείρηση που αποκάλυψε τις «επεκτατικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μ.Τσαβούσογλου: Η Μόσχα δεσμεύθηκε να κρατήσει τους Κούρδους μακριά από τα σύνορα

Η Ρωσία δεσμεύτηκε απέναντι στην Τουρκία ότι η συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), (στόχος του τουρκικού στρατού στη Β. Συρία), δεν θα βρίσκεται στα συριακά εδάφη από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Μόσχα υποσχέθηκε πως ούτε το PKK ούτε οι YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων», σημεώισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο BBC. «Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό».

Χ.Ακάρ: Η Άγκυρα δεν διαθέτει χημικά όπλα

Απέρριψε τις κατηγορίες των κουρδικών αρχών ότι ο τουρκικός στρατός καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος τόνισε πως ο τουρκικός στρατός δεν έχει χημικά όπλα στο απόθεμά του, σημειώνοντας πως «όλοι γνωρίζουν αυτό το γεγονός».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι «η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

«Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Συρία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης της σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία.

Σημειώνεται δε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το ίδιο πρακτορείο τονίζει ότι Καλίν και Λαβρέντιεφ «συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας οι οποίες προέρχονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης ζητούν από τον Ερντογάν Πενς και Πομπέο

Τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία ζητούν από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.  Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στην Άγκυρα. 

Οι μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Σύρων συμμάχων τους κατά των θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής συνεχίζονται κυρίως στη Ράκα, τη Μανμπίτζ και τη Ταλ Αμπιά. 

Πηγή: ΑΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL