Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και από τον Καναδά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και από τον Καναδά

Η διπλωματία του Καναδά ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ την προσωρινή αναστολή της χορήγησης «νέων αδειών εξαγωγών στην Τουρκία», αναφερόμενη ουσιαστικά στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, αντιδρώντας στη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Το 2018, οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών από τον Καναδά στην Τουρκία είχαν συνολικά αξία 116 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (80 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η μονομερής ενέργεια υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην ήδη εύθραυστη περιοχή, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και να ακυρώσει την πρόοδο που έχει σημειώνει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά], του οποίου η Τουρκία είναι μέλος», εξήγησε το καναδικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ο Καναδάς ανέστειλε προσωρινά τις νέες άδειας εξαγωγών στην Τουρκία» που αφορούν «ελεγχόμενα αγαθά», ουσιαστικά στρατιωτικό υλικό, διευκρινίζεται και παρατίθεται κατάλογος.

Η Οτάβα συντονίζεται, προχωρώντας στην κίνηση αυτή, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες ανακοίνωσαν ταυτόσημα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι εμπάργκο όπλων στην Τουρκία έχουν αποφασίσει ήδη να επιβάλλουν η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία ενώ η πρόταση συζητήθηκε - χωρίς όμως να υιοθετηθεί - και στο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL