Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ισημερινός: 570 συλλήψεις στις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισημερινός: 570 συλλήψεις στις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Στους 570 έχει φτάσει αριθμός των συλληφθέντων στον Ισημερινό, έπειτα από διαδηλώσεις σχεδόν μίας εβδομάδας κατά της λιτότητας που συγκλόνισαν τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει «ανοικτή» σε διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Χιλιάδες αυτόχθονες κατέφτασαν στην πρωτεύουσα, Κίτο, όπου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Με τους διαδηλωτές να συρρέουν στο Κίτο, σύμφωνα με τις αρχές, πολλά κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της νύχτας.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση των 2,5 τελευταίων ετών που βρίσκεται στην εξουσία, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει μεταφέρει λειτουργίες της κυβέρνησης στην παράκτια πόλη Γκουαγιακίλ όπου η κατάσταση είναι πιο ήρεμη.

«Η μοναδική απάντηση είναι ο διάλογος και η αποφασιστικότητα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο γραμματέας της προεδρίας Χουάν Σεμπαστιάν Ρολδάν στο τοπικό ραδιόφωνο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη όταν η κυβέρνηση κατάργησε την επιδότηση καυσίμων στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ το οποίο προχώρησε στη χορήγηση ενός δανείου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων.

Ομάδες αυτοχθόνων και μη αποκλείουν δρόμους, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων, πετώντας πέτρες, με την αστυνομία να απαντά με τεθωρακισμένα οχήματα και χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένα μέλος του Κογκρέσου που υποστηρίζει τον προκάτοχο του Μορένο Ραφαέλ Κορέα.

Ο Λ.Μορένο κατηγόρησε τον αριστερό Κορέα, κάποτε μέντορά του και πρόεδρο όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, ότι επιδιώκει πραξικόπημα με τη βοήθεια του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Ο Λ.Μορένο είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό τον Κορέα στη διάρκεια της δεκάχρονης διακυβέρνησής του αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν μετά την εκλογική του νίκη το 2017, και μετακίνησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προς τα δεξιά.

Μιλώντας στο Βέλγιο, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο Κορέα δήλωσε στο Reuters πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αβάσιμες.

«Ο κόσμος δεν άντεχε άλλο, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα λιτότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL