Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ιράκ: 31 νεκροί μετά από πορεία προσκυνήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράκ: 31 νεκροί μετά από πορεία προσκυνήματος

Φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, 10 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος των σιιτών για την ετήσια θρησκευτική γιορτή της Ασούρα στην πόλη Κερμπάλα του Ιράκ, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι όταν ολοκληρωνόταν η πορεία κατέρρευσε μέρος του δρόμου με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να ποδοπατηθούν άνθρωποι.

Στην Ασούρα οι σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν την επέτειο του θανάτου, το έτος 680, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν. Χιλιάδες προσκυνητές απ' όλον τον κόσμο συρρέουν κάθε χρόνο στην Κερμπάλα, όπου δόθηκε η μάχη κατά την οποία σκοτώθηκε ο ιμάμης Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας προς το μαυσωλείο του ιμάμη και ενώ οι προσκυνητές χτυπούσαν το κεφάλι τους σε ένδειξη πένθους και φωνάζοντας ρυθμικά «θα θυσιαστούμε για εσένα, ω Χουσεΐν».

Εδώ και 10 ημέρες, από την έναρξη του μουσουλμανικού μήνα Μουχαράμ, οι σιίτες πενθούν. Όπως κάθε χρόνο, στη Βαγδάτη, τη Βασόρα και τη Νατζάφ οργανώθηκαν δημόσιες αναπαραστάσεις του μαρτυρίου του Χουσεΐν, με τους άνδρες να αυτομαστιγώνονται ή να ξεσκίζουν το δέρμα στο κρανίο τους.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις οι πιστοί -ακόμη και μικρά παιδιά- αυτοτραυματίζονται οικειοθελώς στο κεφάλι χρησιμοποιώντας σπαθιά ή μαχαίρια. Οι περισσότεροι από τους προσκυνητές κλαίνε γοερά και πολλοί καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους με στάχτες, σε ένδειξη πένθους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL