Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η σύνοδος των G7 στην Μπιαρίτς με φόντο τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σύνοδος των G7 στην Μπιαρίτς με φόντο τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

updated:  Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα, κατά τη διάρκεια ενός κατ' ιδίαν γεύματος διάρκειας δύο ωρών "στοιχεία στα οποία συνέκλιναν" για τα μεγάλα θέματα της G7 όπως το εμπόριο, το Ιράν και οι φωτιές στην περιοχή του Αμαζονίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Με αυτό το "απρογραμμάτιστο" γεύμα, ο πρόεδρος Μακρόν "δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στους κόλπους της Ομάδας των Επτά λαμβάνοντας διασαφηνίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ" για τα βασικά θέματα, "συμφωνίες και ασυμφωνίες", διευκρίνισε το Ελιζέ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής στο Μπιαρίτς.

Στο τέλος του γεύματος, ο Τραμπ έγραψε το μήνυμα: "Μόλις βγήκα από το γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας @EmanuelMacrone", λίγα λεπτά πριν διορθώσει το όνομα σε "@EmmanuelMacron". "Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα για τις δύο χώρες μας. Μεγάλο Σαββατοκύριακο μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου", πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου έχει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ακόλουθους.

Ενώ οι αποκλίσεις με τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε ενότητα της Ομάδας των Επτά για το εμπόριο ή το κλίμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλησε να "εξηγήσει" στον ομόλογό του των ΗΠΑ τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές θέσεις ώστε να '"μειώσει την πίεση" που υφίσταται η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ένας σύμβουλος.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Τραμπ "επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά μια 'συμφωνία'", σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στον Τραμπ την επιλογή να μην εμποδίσει την Τεχεράνη "για περιορισμένη χρονική περίοδο όσον αφορά ένα μέρος του πετρελαίου της" με αντάλλαγμα την επιστροφή στη δέσμευσή της να μην εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνικά όπλα.

Και όσον αφορά τον Αμαζόνιο, "έχουμε σημαντικά στοιχεία σύγκλισης", ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να "κάνει μια πολιτική κατά του Μπολσονάρου αλλά μια χρήσιμη πολιτική".

Οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν αύριο, Κυριακή, μέτρα για να βοηθήσουν τη Βραζιλία στην αντιμετώπιση των πελώριων δασικών πυρκαγιών.

Όσο για τα γαλλικά κρασιά που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να φορολογήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τού είπε ότι "δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει ένας πόλεμος για το θέμα αυτό" και ότι αυτό "ουδεμία σχέση έχει με την ψηφιακή φορολογία που είναι προς το κοινό συμφέρον της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγάλων οικονομιών".


Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί από τις 24 Αυγούστου έως τις 26 Αυγούστου και θα έχει τη συμμετοχή των ηγετών της Ομάδας των Επτά (Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών) καθώς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Οι πέντε στόχοι της γαλλικής προεδρίας

Η γαλλική προεδρία θα προωθήσει πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανισότητας: καταπολέμηση της ανισότητας ευκαιριών, μείωση της περιβαλλοντικής ανισότητας, ενίσχυση της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταπολέμηση της ανισότητας μέσω της ψηφιακής ανάπτυξης και καταπολέμηση της ανισότητας μέσω μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με την Αφρική. Αλλά το κύριο θέμα της συνάντησης αυτής της χρονιάς θα είναι η καταπολέμηση της παγκόσμιας ανισότητας. 

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1164617008962527232?ref_src=twsrc^tfw

Η Γαλλία έχει αναπτύξει περισσότερους από 13.000 αστυνομικούς καθώς ετοιμάζεται διαδηλωτές ετοιμάζουν αντισύνοδο.

Με δραματικό τρόπο η οικολογική καταστροφή στο επίκεντρο της Συνόδου

Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου. Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει «τη διεθνή αυτή κρίση» σε προτεραιότητα της G7.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Εξάλλου η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) για να «εξηγήσει τα διακυβεύματα» της συνόδου, η οποία επιθυμεί να είναι «χρήσιμη» για τους λαούς, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μεγάλη εμφάνιση του Mπόρις Τζόνσον στη διεθνή σκηνή από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να συζητήσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Δύσκολες οι συζητήσεις - Aβέβαιο αποτέλεσμα - Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά

Χιλιάδες διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μπιαρίτς αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου αναφορικά με άλλα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες.

Θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, του οποίου εξαίρει τις αρετές, να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία; Η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, γνωστών για την προκλητική τους στάση, θα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Τζόνσον το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις για θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αναμένονται επίσης έντονες.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, ότι αναμένει «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες στη σύνοδο της G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Μπιαρίτς και απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Από τα σαλόνια του Centre Bellevue και του Hotel du Palais οι ηγέτες θα απολαύσουν ανεμπόδιστα τη θέα στη μεγάλη παραλία της Μπιαρίτς, εντελώς άδειας από παραθεριστές.

Το κέντρο της γειτονικής πόλης Μπαγιόν επίσης έχει ερημώσει, όμως κυρίως εξαιτίας των φόβων για επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιήσεων εναντίον της συνόδου.

Οι πρώτες ταραχές άρχισαν χθες Παρασκευή το βράδυ στην Ουρούν στον νομό των Ατλαντικών Πυρηναίων, όπου 17 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ακτιβιστές κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και Βάσκοι, ελπίζουν να συγκεντρώσουν 10.000 ανθρώπους για να διαδηλώσουν στην Εντάιγ και την Ιρούν, δύο πόλεις στη Γαλλία και την Ισπανία που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία παρεκτροπή. Αν υπάρξει, θα απαντήσουμε», έχει προειδοποιήσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έχει ζητήσει την ανάπτυξη περισσότερων από 13.000 αστυνομικών στην περιοχή.

Πρόγραμμα
24/08/201912:00
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk
19:30 Επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron
20:30 Ανεπίσημο δείπνο των ηγετών των χωρών της G7

25/08/201909:30
Συνεδρίαση εργασίας
13:00 Γεύμα εργασίας - Η καταπολέμηση της ανισότητας
14:00 Παρουσίαση της έκθεσης από το γνωμοδοτικό συμβούλιο για την ισότητα των φύλων της G7
15:00 Συνεδρίαση εργασίας - Η εταιρική σχέση της G7 με την Αφρική
19:00 Διευρυμένο δείπνο με συζύγους

26/08/201910:00
Εκτεταμένη συνεδρίαση εργασίας - Κλίμα, βιοποικιλότητα, ωκεανοί
13:00 Εκτεταμένο γεύμα εργασίας - Ψηφιακός μετασχηματισμός
14:45 Συνεδρία λήξης της G7
 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews, AFP, DW

Διαβάστε επίσης:

Xιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν για το κλίμα, τον Αμαζόνιο και κατά των G7 (Live)

Μακρόν και Μέρκελ φέρνουν τον Αμαζόνιο στον τραπέζι της G7: «Καίγεται το σπίτι μας!»

Σύνοδος G7: Μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα και την αλληλεγγύη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL