Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Το στρατό στις φωτιές σκέφτεται να στείλει ο Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στρατό στις φωτιές σκέφτεται να στείλει ο Μπολσονάρου

Tο ενδεχόμενο να στείλει τον στρατό στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, εξετάζει ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, μετά και την ισχυρή διεθνή πίεση των τελευταίων ημερών.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Έντσον Λεάλ Πουζόλ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο στρατός είναι έτοιμος να προασπιστεί το τροπικό δάσος «και να αποκρούσει κάθε είδους απειλή».

Την ίδια ώρα στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) καταγράφηκαν 700 νέες πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της εν λόγω υπηρεσίας απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για την αποψίλωση των δασών. Τα στοιχεία αυτά κρίθηκαν ψευδή από τον Ζ.Μπολσονάρου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκαν 76.720 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή 85% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πάνω από τις μισές (52%) να αφορούν την περιοχή του Αμαζονίου.

Παράλληλα, διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Σάο Πάουλο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι είπε «ψέματα» όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προστασία του περιβάλλοντος και αποφάσισε να αντιταχθεί στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανέφερε σήμερα ότι οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών των χωρών - μελών της G7 «κινητοποιούνται για να παρουσιάσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον Αμαζόνιο, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν» στην αυριανή σύνοδο.

Διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Γενεύης και του Δουβλίνου για απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του Αμαζονίου, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών.

Στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καταστροφή τώρα» ή «Σώστε τον πλανήτη μας», όπως και το λογότυπο του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion (XR), που απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση με το σύνθημα «Οι πνεύμονές μας καίγονται».

Στη Γενεύη, περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το προξενείο της Βραζιλίας και στο Δουβλίνο καμιά εκατοστή διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η πρεσβεία της Βραζιλίας.

Στη Βαρκελώνη, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Βραζιλίας για να επικρίνουν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στο Άμστερνταμ, η κινητοποίηση έλαβε χώρα στην πλατεία Νταμ. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία die-in για περίπου 10 λεπτά, ξαπλώνοντας στο έδαφος, υποδυόμενοι τους νεκρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL