Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Συρία: Να εντείνουν τη συνεργασία τους στην επαρχία Ιντλίμπ συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Να εντείνουν τη συνεργασία τους στην επαρχία Ιντλίμπ συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν

Να «εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες με σκοπό την εκκαθάριση της τρομοκρατικής απειλής» στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα συριακός στρατός προωθείται, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωσητου Κρεμλίνου, η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε καθώς η προώθηση του συριακού στρατού, που περικύκλωσε σήμερα παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, προκαλεί φόβους για εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα, που υποστηρίζει το καθεστώς, και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ερντογάν είπε πως «οι παραβιάσεις από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και οι επιθέσεις του άνοιξαν τον δρόμο σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

«Οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και συνιστούν σοβαρή απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις στη Συρία θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, τριών χωρών που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη χώρα.

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες καθημερινών βομβαρδισμών εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικών περιοχών όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηριζόμενο από τη Ρωσία, ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου την προώθηση επί του εδάφους.

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το παρατηρητήριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Δεν είμαστε εκεί πέρα επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε, αλλά επειδή δε θέλουμε να φύγουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι «απομονωμένοι».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χθες και σήμερα, φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν κοινότητες στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος αναπτύχθηκαν στο Μόρεκ και σε όλο το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, χωρίς να καταλάβουν το παρατηρητήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Όμως «το παρατηρητήριο έχει περικυκλωθεί, και για τους (Τούρκους) στρατιώτες δεν υπάρχει δυνατή διέξοδος» παρά περνώντας μέσα από τα εδάφη που ελέγχονται πλέον από το καθεστώς, είπε.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το παρατηρητήριο, σύμφωνα με το OSDH. Δεν είναι σαφές στο στάδιο αυτό ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε πως ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο πολλών χωριών της Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ και το Καφρ Ζίτα.

«Ναι υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν ενέργειες γύρω από το δικό μας παρατηρητήριο», παραδέχθηκε ο Μ.Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως το θέμα συζητήθηκε με το Ιράν και τη Ρωσία, δύο συμμάχους του συριακού καθεστώτος.

«Τα παρατηρητήριά μας δεν είναι απομονωμένα. Κανείς δεν μπορεί να απομονώσει τις δυνάμεις ή τους στρατιώτες μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL