Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

ΑΜΠΕ

Ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ από το Νέο Δελχί

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ. Το Νέο Δελχί διεμήνυσε σήμερα ότι το μέτρο αυτό αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ινδίας, ενώ το Ισλαμαμπάντ απαντώντας ανακοίνωσε την απέλαση του Ινδού πρεσβευτή.

«Τα πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με το άρθρο 370 του Συντάγματος που ανακλήθηκε αποτελούν απολύτως εσωτερική υπόθεση της Ινδίας», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, καταγγέλλοντας «μονομερείς ενέργειες» από το Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απέλαση του πρεσβευτή της Ινδίας στο Πακιστάν και την ανάκληση του δικού του εκπροσώπου στο Νέο Δελχί.

Η πακιστανική κυβέρνηση ανέστειλε επίσης το διμερές εμπόριο, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν ήδη εμπλακεί σε τρεις πολέμους, οι δύο από τους οποίους για το Κασμίρ, παρέμεναν περιορισμένες.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Πακιστάν με την Ινδία.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε το Samjhauta Express», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, Σέιχ Ρασίντ, αναφερόμενος στο τρένο που συνδέει το Νέο Δελχί με την Λαχόρη. «Όσο είμαι υπουργός Σιδηροδρόμων δεν μπορεί να λειτουργεί το Samjhauta Express», σημείωσε ο ίδιος.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει και την προβολή ινδικών ταινιών στους κινηματογράφους της χώρας.

«Η πρόθεση που υπάρχει πίσω από αυτά τα μέτρα είναι σαφώς να παρουσιαστεί στον κόσμο μια ανησυχητική εικόνα για τις διμερείς μας σχέσεις», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ινδίας και κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις.

«Η κυβέρνηση της Ινδίας λυπάται για τα βήματα που ανακοίνωσε το Πακιστάν χθες και καλεί τη χώρα να αναθεωρήσει ώστε να διατηρηθούν οι φυσιολογικοί διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας», επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Ινδίας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν εξετάζει κάποια στρατιωτική επιλογή», ωστόσο πρόσθεσε ότι το Πακιστάν «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει» σε οποιαδήποτε ινδική επίθεση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι υποστηρίζουν τον απευθείας διάλογο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση καθώς κλιμακώνεται η ένταση.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα απευθυνθεί αργότερα σήμερα στο έθνος για να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να ανακαλέσει την συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι του ινδικού Κασμίρ βρίσκονταν σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα υπό περιορισμό. Όλα τα μέσα επικοινωνίας έχουν διακοπεί από την Κυριακή το βράδυ, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις. Στους έρημους δρόμους της πόλης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών.

Παράλληλα 560 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση τις τελευταίες μέρες από τις αρχές της Ινδίας.

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Press Trust of India και η εφημερίδα The Indian Express, μεταξύ των συνολικά συλληφθέτνων βρίσκονται καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και πολιτικοί αξιωματούχοι.

«Ξέρουμε ότι το Κασμίρ βράζει και θα εκραγεί βίαια, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Δεν ξέρω πώς μπορεί να αρθεί ο περιορισμός χωρίς να υπάρξουν βίαιες διαδηλώσεις», δήλωσε νωρίτερα στο AFP υπεύθυνος της ασφάλειας στην κοιλάδα της Σριναγκάρ στο ινδικό Κασμίρ.

Η ινδική υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας ζήτησε από τις αρχές των αεροδρομίων σε όλη τη χώρα να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους λόγω των γεγονότων που συνδέονται με το Κασμίρ, σημειώνοντας ότι «η πολιτική αεροπορία αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Ανησυχώ για την ασφάλεια των παιδιών και των γυναικών του Κασμίρ, που είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην βία και αυτές που είναι το πιθανότερο να υποφέρουν από μια σύγκρουση», γράφει σε μήνυμά της στο twitter η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που επέζησε επίθεσης των Ταλιμπάν.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο