Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αφγανιστάν: 14 νεκροί από την επίθεση με «παγιδευμένο» όχημα σε αστυνομικό τμήμα

Φωτογραφία αρχείου-ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με τις αρχές τραυματίστηκαν 145 άνθρωποι, «οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν

Σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους στοίχισε τη ζωή επίθεση με «παγιδευμένο» όχημα στη δυτική Καμπούλ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές του Αφγανιστάν τραυματίστηκαν άλλοι 145 άνθρωποι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Ουαχιντουλάχ Μαγιάρ «οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά», 

«Ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος στις 09:00 (τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας) στη Καμπούλ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Δέκα από τους 14 νεκρούς είναι άμαχοι, όπως και 92 από τους τραυματίες, διευκρίνισαν οι αρχές.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάνμ, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε στα κοινωνικά δίκτυα την ευθύνη για την επίθεση, η οποία «πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός εχθρικού κέντρου στρατολογίας. Δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν. Η επίθεση έλαβε χώρα σε ένα μέρος όπου δεν επιτρέπονταν οι μετακινήσεις αμάχων».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο Ιούλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας από τον Μάιο 2017, καθώς σ' όλη τη χώρα σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 1.500 άμαχοι. Το 2018 σκοτώθηκαν 3.804 άμαχοι, οι 900 από τους οποίους ήταν παιδιά.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν διεξάγουν εδώ και έναν χρόνο συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων στην Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές μέρη έχουν εκφράσει ικανοποίηση για την «εξαιρετική πρόοδο» που πραγματοποιείται στις συνομιλίες αυτές καθώς και την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να υπογράψουν μια διμερή ειρηνευτική συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο