Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων

ΑΜΠΕ

Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων, «Φατίχ» και «Γιαβούζ», ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργεια της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, θα ακολουθήσει κι άλλο ένα πλοίο αυτόν το μήνα. Παράλληλα, η Τουρκία έχει αποστείλει και ένα ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις που έκανε από το «Γιαβούζ», ο Φ.Ντονμέζ σημείωσε ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει εργασίες στην περιοχή από τα τέλη του Αυγούστου. Σημειώνεται ότι μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν το «Γιαβούζ».

«Το "Φατίχ" συνεχίζει τις εργασίες στην γεώτρηση Finike-1 στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το "Γιαβούζ" συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας χθες, και πρόσθεσε ότι «το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στις εργασίες από τα τέλη του Αυγούστου».

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιονδήποτε», δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Φράνσις Φάνον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές αποφασίζοντας προς το παρόν να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να συναντηθούν με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.

Ο Μ.Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.

"Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα", υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις