Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΗΠΑ: Ισόβια και 30 χρόνια επιπλέον στον βαρόνο των ναρκωτικών «ελ Τσάπο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Ισόβια και 30 χρόνια επιπλέον στον βαρόνο των ναρκωτικών «ελ Τσάπο»

Σε ισόβια κάθειρξη και 30 χρόνια φυλάκιση επιπλέον, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν γνωστός ως «Ελ Τσάπο».

«Η ποινή που του επέβαλε η πολιτεία, είναι μια φάρσα. Η καταδίκη και η φυλάκιση του Χοακίν δε θα αλλάξουν τίποτα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών», σχολίασε ο δικηγόρος του, Εντουάρντο Μπαλαρέζο.

Οι δικηγόροι του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών μετά το τέλος της «βασιλείας» του Κολομβιανού Πάμπλο Εσκομπάρ το 1993, ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Οι κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος ο «Ελ Τσάπο» στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από ακροαματική διαδικασία τριών μηνών, επέφεραν τουλάχιστον την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπράιαν Κόγκαν επέλεξε να προσθέσει συμβολικά ποινή 30 ετών για την κατηγορία της χρήσης αυτόματων όπλων, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Χοακίν Γκουσμάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος βαρόνος ναρκωτικών στον κόσμο, εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών.

«Οι συντριπτικές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης έδειξαν ότι ήταν ο ανηλεής και αιμοδιψής αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα» μεταξύ 1989-2014, ανέφερε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Μπρούκλιν, Ρίτσαρντ Ντόναχιου.

Στην εν λόγω δίκη η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, αφού προηγουμένως σε ορισμένους επέβαλε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.

Λίγο αφότου ξεκίνησε η σημερινή ακροαματική συνεδρία, ο «Ελ Τσάπο» μίλησε για πρώτη φορά μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017. Ισχυρίστηκε ότι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του, υποστηρίζοντας ότι "τον βασανίζουν σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά 24 ώρες την ημέρα».

«Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουσμάν εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017.

Πού βρίσκονται τα χρήματα;

Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισ. δολαρίων, όσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αποκόμισε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Με βάση τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα και ο Ελ Τσάπο ενδέχεται να επένδυσε ο ίδιος σε μια ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Το Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων»

Ο «Τσάπο», ξεκίνησε δουλεύοντας στις καλλιέργειες κάνναβης στη γενέτειρά του, Σιναλόα. Θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, στη μέση του πουθενά, στο Φλόρενς του Κολοράντο.

Η εν λόγω φυλακή αποκαλείται «το Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων». Εκεί εκτίουν την ποινή τους μεταξύ άλλων ο "Γιουναμπόμπερ" Τεντ Κατσίνσκι, ο Τέρι Νίκολς (συνεργός στην επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι), ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης, Τζοχάρ Τσαρνάγεφ και ο Γάλλος Ζακαριά Μουσαουί, που συμμετείχε στην οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν έχει δραπετεύσει από εκεί από το 1994, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της.

Στο παρελθόν ο Γκουσμάν δραπέτευσε δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Τη μία μάλιστα έσκαψε σήραγγα μήκους περίπου 1,5 χλμ. Την πρώτη φορά, το 2001, φέρεται ότι έφυγε κρυμμένος μέσα σε καλάθι με άπλυτα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL