Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Φιλίπο Μιράλια, αντιπρόεδρος ARCI και υποψήφιος Ελεύθερων και Ίσων: / Φιλίπο Μιράλια: Ο ξένος δεν είναι ο εχθρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλίπο Μιράλια, αντιπρόεδρος ARCI και υποψήφιος Ελεύθερων και Ίσων: / Φιλίπο Μιράλια: Ο ξένος δεν είναι ο εχθρός

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πλατείες μας στους φασίστες και την ηγεμονία στην ξενοφοβική και ρατσιστική Δεξιά. Θα διαδηλώσουμε στη Ματσεράτα και στις 24 Φεβρουαρίου στη Ρώμη εναντίον της φασιστικής τρομοκρατίας, της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού, έχοντας επίγνωση ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική και κοινωνική απάντηση στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι μόνο έως την ημέρα των εκλογών” τόνισε στην “Αυγή” o Φιλίπο Μιράλια, ο υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης και αντιπρόεδρος της πολιτιστικής και κοινωνικής οργάνωσης ARCI, που έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια μέλη, και υποψήφιος με τους Ελεύθερους και Ίσους στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

* H Ιταλία βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές προεκλογικό κλίμα, με πρωταγωνιστές τους μετανάστες...

Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τις εκλογές επιδείνωσε το ήδη βαρύ κλίμα της χώρας, γιατί η απόγνωση οδηγείται στα άκρα. Στην Ιταλία βιώνουμε ένα κλίμα μίσους, απόρριψης και μνησικακίας όχι μόνο εναντίον των ανθρώπων από άλλες χώρες, αλλά και εναντίον όσων υπερασπίζονται τις αρχές του συντάγματος. Ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, την υποδοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εμφάνιση στη χώρα μας ανθρώπων από άλλες χώρες, η Δεξιά και η Ακροδεξιά κατάφεραν να οικοδομήσουν μια ευρεία συναίνεση χάρη και στο γεγονός ότι δεν είχαν έναν αντίπαλο που να υπερασπίστηκε τις αρχές της δημοκρατίας με την ίδια αποφασιστικότητα, τρόπο και επιχειρήματα απέναντι στις θρασύτατες επιθέσεις εναντίον των συνταγματικών μας αρχών. Οι ρατσιστικές θέσεις και τα κηρύγματα μίσους έχουν μια τεράστια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια μηνύματα για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες, για την υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας φταίνε οι μετανάστες, για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα στους δρόμους μας φταίνε οι μετανάστες, για τη φτώχεια φταίνε οι μετανάστες. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες και βρίσκουν απήχηση από διάφορες οργανώσεις, όπως τη Λέγκα του Βορρά, που μετατράπηκε από λαϊκιστικό κόμμα σε σημείο αναφοράς πολλών νεοφασιστικών κινημάτων και οργανώσεων. Η τεράστια προβολή τους από τα ΜΜΕ διευκολύνει τη δημιουργία συναίνεσης και αύξησης των οπαδών τους και συνεπώς τη διαμόρφωση ενός δηλητηριασμένου του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

* Η Λέγκα του Βορρά και οι ακροδεξιές και φασιστοειδείς ομάδες ξεπερνούν το 25%, ποσοστό που θα το ζήλευε και η Λεπέν...

Σε αυτούς θα πρόσθετα ακόμη και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), παρόλο που ορισμένοι έχουν την τάση να το αντιμετωπίζουν σαν τον “καλό” λαϊκισμό. Πιστεύω ότι το Κ5Α είναι πολύ επικίνδυνο γιατί έχει μια καθαρά ρατσιστική ορολογία και συμπεριφορά απέναντι στους ξένους και στις μειοψηφικές ομάδες, όπως τους Ρομά. Στο θέμα αυτό έχουν ξεκάθαρες, ιδέες που τις έχει εκφράσει δυστυχώς επανειλημμένα ο μέντοράς τους Μπέπε Γκρίλο. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη δύναμη της Αριστεράς, πλουραλιστική και ανοιχτή, που να μπορεί να κερδίσει συναίνεση στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την επιδείνωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, τα προβλήματα των τραπεζών, αλλά δεν φτάνουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να πολεμήσουμε τη Δεξιά στο πεδίο της, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι τα βάζουν με τους μετανάστες και ότι ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση γιατί ενίσχυσε το πρεκαριάτο. Δεν πείθουμε τους εργαζόμενους. Πρέπει να πούμε ότι “ο ξένος δεν είναι ο εχθρός σας”. Πρέπει να ενισχύσουμε στους ανθρώπους τις ιδέες της δικαιοσύνης και της ισότητας, που έχουν χαθεί. Εάν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι εχθρός μας, δεν είναι αρκετό.

* Τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας και της αντιπροσώπευσης, τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις, όπως το ARCI όπου είστε αντιπρόεδρος, γιατί έκαναν πίσω και απέσυραν τη στήριξή τους στη διαδήλωση του Σαββάτου (χθες); Τι μήνυμα έδωσαν στη δημοκρατική ιταλική κοινωνία;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αριστερά στο πολιτικό επίπεδο εκδηλώνονται και στο κοινωνικό επίπεδο και στις μεγάλες οργανώσεις της. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Αντιμετωπίζουμε αντιφάσεις και όρια που αποτελούν τις αντιφάσεις και τα όρια της ηγεσίας αυτής της χώρας. Γι' αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Ο Σύλλογος των Ανταρτών ANPI ξεκίνησε μια διαδικασία για μια οργανωμένη απάντηση στον νεοφασισμό, στοχεύοντας να έχει δίπλα του τους θεσμούς. Όταν ο δήμαρχος της Ματσεράτα δήλωσε ότι δεν θέλει διαδηλώσεις στην πόλη του, ο ΑΝΡΙ υπαναχώρησε συμπαρασύροντας και τις άλλες μεγάλες οργανώσεις, όπως τη CGIL, το ARCI και τη Libera. Τώρα προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτή την αρνητική εικόνα. Τμήματα των οργανώσεων αυτών δήλωσαν πάντως ότι θα συμμετέχουν ατομικά στη διαδήλωση του Σαββάτου.

* Πώς θα βγει η Ιταλία από την κρίση;

Χρειαζόμαστε μια μακρόχρονη στρατηγική. Γι' αυτό δέχθηκα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο των Ελεύθερων και Ίσων, εκτιμώντας πως μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δύναμη της Αριστεράς με σταθερή βάση, πλουραλιστική και ενωτική. Δεν είναι κάτι που γίνεται αμέσως, χρειάζεται χρόνος για να επανακτήσεις σχέσεις με τις περιφέρειες, τα θύματα της κρίσης, που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να έχεις κάποιο βάρος στις ισορροπίες και την πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Πρέπει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ηγεμονία στις σχέσεις μας με την κοινωνία, τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους. Σήμερα την ηγεμονία την έχει η Δεξιά και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αντιστρέψουμε το κλίμα.

* Γιατί το Σάββατο θα είσαι στη Ματσεράτα;

Γιατί δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο επίπεδο τη δημοκρατία με τον φασισμό, όπως έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών και ο δήμαρχος της Ματσεράτα, που έβαλαν στο ίδιο επίπεδο τον φασισμό με τον αντιφασισμό. Ο αντιφασισμός παραμένει συνταγματική μας αρχή που θα πρέπει να αναγνωρίζουν όλοι. Οι φασίστες δεν πρέπει να βγουν από την Ιστορία, αλλά και από το κοινωνικό περιβάλλον. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους φασίστες να διαδηλώνουν. Αποτελεί μεγάλο λάθος ότι αποδέχθηκαν τα ψηφοδέλτια της CasaPound στις εκλογές, γιατί μαζί με τη Forza Nuova εμπνέονται άμεσα από τον φασισμό, που απαγορεύεται από το σύνταγμα. Το Σάββατο η δημοκρατία θα γεμίσει τη Ματσεράτα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις πλατείες μας άδειες ή, ακόμη χειρότερα, στα χέρια των φασιστών.

* Ο Σύλλογος Ανταρτών ΑΝΡΙ θα ξεκινήσει να συγκεντρώνει υπογραφές για τη διεξαγωγή λαϊκού δημοψηφίσματος για την απαγόρευση των φασιστικών οργανώσεων...

Είναι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας. Κανείς δεν θέλει να απαγορεύσει στη Δεξιά να εκφράζει τις απόψεις της. Το να είσαι φασίστας είναι κάτι διαφορετικό. Ο φασισμός δεν μπορεί να έχει ένα ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής στη δημοκρατία, γιατί αποτελεί το εντελώς αντίθετο της δημοκρατίας. Ο φασισμός γεννήθηκε στην Ιταλία και ξέρουμε ότι πρέπει να τον σταματήσουμε. Είχαμε μια εικοσάχρονη φασιστική δικτατορία που μας οδήγησε σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Γι' αυτό δεν θα πρέπει να αφήσουμε ξανά χώρο στον φασισμό, γνωρίζοντας ότι μόνο η συμμετοχή του κόσμου και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων μπορούν να τον σταματήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL