Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νικόλα Φρατοϊάνι, από τους ιδρυτές των Ελεύθερων και Ίσων και βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς / Νικόλα Φρατοϊάνι: Ο σεκταρισμός βοηθά μόνο τη Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικόλα Φρατοϊάνι, από τους ιδρυτές των Ελεύθερων και Ίσων και βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς / Νικόλα Φρατοϊάνι: Ο σεκταρισμός βοηθά μόνο τη Δεξιά

"Με τους Ελεύθερους και Ίσους δίνουμε τη μάχη για να αλλάξουμε τις ισορροπίες προς μια προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή κατεύθυνση, για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, τη λιτότητα και το πρεκαριάτο. Χρειαζόμαστε μια Αριστερά για να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη, για να ξαναγράψουμε τις συμφωνίες μακριά από σεκταρισμούς που διευκολύνουν μόνο τη Δεξιά. Οφείλουμε πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα” τόνισε στην “Αυγή” ο Νικόλα Φρατοϊάνι, από τα ιδρυτικά στελέχη των Ελεύθερων και Ίσων και βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς.

* Πώς είναι η Ιταλία αυτή τη στιγμή;

Η Ιταλία δυστυχώς φαίνεται μια πληγωμένη χώρα. 'Έχουν εκτοξευτεί οι κοινωνικές ανισότητες, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται, να χάνονται οι ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, να χάνονται οι υπηρεσίες που απολάμβαναν, έχασαν την πρόσβαση ακόμη και σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην Υγεία. Η Υγεία στην Ιταλία αφορά διαρκώς και περισσότερο την οικονομική κατάσταση του καθενός παρά ένα δικαίωμα, αφού 12 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας γιατί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν.

Οι μεταφορές για τους απλούς πολίτες και κυρίως τα τρένα για τον κόσμο που εργάζεται γύρω από τις μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε άσχημα χάλια. Η Ιταλία εγγυάται διαρκώς λιγότερο τη μόρφωση, το δημόσιο σχολείο και το πανεπιστήμιο, την επιμόρφωση. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους και κινδυνεύουμε να γίνουμε και η τελευταία χώρα σε εγγραφές στα πανεπιστήμια.

Το πρεκαριάτο έχει μετατραπεί στη μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τη νέα γενιά, αλλά και για μια στρατιά εργαζομένων που απασχολούνται σε ευκαιριακές εργασίες, χωρίς εγγυήσεις, κακοπληρωμένες. Τα τελευταία χρόνια πήγαμε πολύ πίσω γιατί στο όνομα της λιτότητας υιοθετήσαμε τις πλέον λανθασμένες πολιτικές, γιατί προστατεύοντας τα συμφέροντα των ισχυρών επλήγησαν τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

* Τι θα βρουν μπροστά στις κάλπες οι ψηφοφόροι;

Θα βρουν τη χειρότερη Δεξιά και τους χειρότερους λαϊκιστές, με ρατσιστικά και φασιστικά χαρακτηριστικά, που ποντάρουν στον φόβο και την κοινωνική απόγνωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, τόσο περισσότερο η Δεξιά και οι ρατσιστές μπορούν να κερδοσκοπήσουν εκλογικά μετατρέποντας στους μετανάστες στον πιο εύκολο εχθρό. Η Δεξιά με επιστημονικό τρόπο και με τα μέσα που έχει καλλιεργεί τον φόβο σε μια εξασθενημένη χώρα.

* Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) τι ρόλο διαδραματίζει σε αυτό το καυτό θέμα;

Δυστυχώς το Κ5Α μερικές φορές ταυτίζεται με τις χειρότερες θέσεις της ρατσιστικής και ξενοφοβικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Αυτό δεν αφορά μόνο το μεταναστευτικό, αλλά και πολλά κοινωνικά θέματα. Έχοντας στο παρελθόν μια αντισυστημική ρητορική έφθασε σήμερα στο σημείο να σιωπά μπροστά στην ανάγκη μιας μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος για να πληρώσουν οι πλούσιοι για τις μεγάλες περιουσίες.

Ακόμη χειρότερα, έφθασε στο σημείο να ακολουθεί τον Μπερλουσκόνι και να υποστηρίζει την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και να στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής για την αναδιανομή του πλούτου και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

* Το Δημοκρατικό Κόμμα τι έχει κάνει αυτά τα χρόνια;

Το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, γιατί υιοθέτησε λανθασμένες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πολιτικές, από τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με τον αποκαλούμενο Jobs Act, τα μπόνους, στα χωρίς όρια δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και στα μεγάλα θέματα των ιδεών και των αξιών το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε να απομακρυνθεί από την Αριστερά.

Με τα διατάγματα των υπουργών Μινίτι και Ορλάντο αλλάξαμε τη μάχη εναντίον της φτώχειας σε μάχη εναντίον των φτωχών, από τη μάχη εναντίον των διακινητών πήγαμε στη μάχη εναντίον των μεταναστών. Ακόμη και στο θέμα της διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων το Δημοκρατικό Κόμμα μας προκαλεί να κερδίσουμε τη Δεξιά χρησιμοποιώντας τις πιέσεις για τη χρήσιμη ψήφο, ενώ ακόμη και στην “κόκκινη” Μπολόνια, την πρώην πρωτεύουσα του ιταλικού κομμουνισμού, βάζει στο ψηφοδέλτιό του τον δεξιό Χριστιανοδημοκράτη Καζίνι. Υπάρχει μια γενετική αλλαγή του Δημοκρατικού Κόμματος.

* Γιατί όμως όλα αυτά τα κόμματα θέλουν να “κυβερνήσουν” μαζί την επομένη των εκλογών;

Γιατί ο εκλογικός νόμος του Δημοκρατικού Κόμματος επιβάλλει τους συνασπισμούς, τον μεγάλο συνασπισμό με τον Μπερλουσκόνι. Τα τελευταία χρόνια είχαμε τέτοιους συνασπισμούς πρώτα με τον Μπερλουσκόνι και μετά με τον Αλφάνο. Στη Γερμανία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με την επανέκδοση του μεγάλου συνασπισμού Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατών. Μπροστά στην κρίση το μεγαλύτερο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις τη Βρετανία και την Πορτογαλία, συμμετέχει σε μεγάλους συνασπισμούς.

* Υπάρχουν καινούργια στοιχεία στην πολιτική ζωή που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες;

Για πολλούς από εμάς η δημιουργία της εκλογικής λίστας Ελεύθεροι και Ίσοι αποτελεί το πραγματικά νέο στοιχείο στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος με μια ενωτική και πλουραλιστική δυναμική έχοντας στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη στήριξη της απασχόλησης.

Διαλέξαμε ως σύνθημα της προεκλογικής μας εκστρατείας το σύνθημα του Κόρμπιν “Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους”, γιατί αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Όποιος λέει ότι είναι αριστερός θα πρέπει να αγωνιστεί σήμερα, στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εναντίον των ανισοτήτων. Στους Ελεύθερους και Ίσους συμμετέχει το τμήμα που αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα και δημιούργησε το Κίνημα Προοδευτικών Δημοκρατών - Άρθρο 1, η ομάδα Δυνατόν του Τσιβάτι, η Ιταλική Αριστερά και πολλοί ανένταχτοι.

* Ποιοι είναι οι στόχοι σας στις εκλογές;

Προφανώς να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους για να έχουμε μια ισχυρή παρουσία στην επόμενη Βουλή και να μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ουσιαστικό ρόλο για το μέλλον της χώρας αλλάζοντας τις ισορροπίες. Είμαστε οι μόνοι που τονίσαμε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Δεξιά την επομένη των εκλογών. Δυστυχώς για όλους τους προοδευτικούς πολίτες αυτό δεν μπορεί να το πει το Δημοκρατικό Κόμμα, που ετοιμάζεται να κυβερνήσει για άλλη μια φορά με τον Μπερλουσκόνι.

Το Κ5Α τη μια λέει ότι θα κυβερνήσει με εμάς και την άλλη με τη ρατσιστική και αντιδραστική Λέγκα του Βορρά. Θα δούμε με ποιον θα συνεργαστούμε μετά τις εκλογές με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με δυνάμεις που στρέφονται κατά των αξιών μας και των βασικών προτάσεων που έχουμε κάνει, από τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων έως αυτή για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

* Πώς βλέπετε την Ευρώπη;

Μια Αριστερά που δεν θα έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη, να εκδημοκρατίσουμε τους θεσμούς της, να ξαναγράψουμε τις συμφωνίες, να δώσουμε φωνή και δύναμη τους πολίτες.

Είδαμε τον εξευτελιστικό τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Ευρώπη στην Ελλάδα, που εγκαταλείφθηκε από όλους. Είδαμε τον ρόλο της τρόικας και της Γερμανίας. Μετά είχαμε το Brexit. Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα ξεπεράσει τους εθνικισμούς, ακόμη και αυτούς που αντιμετωπίζονται από “αριστερά” και αποτελούν μια οπισθοδρόμηση προς τα Δεξιά.

Η Ιταλική Αριστερά επέλεξε συνειδητά να ενταχθεί στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αποτελεί ό,τι πιο προωθημένο υπάρχει, αλλά και που ταυτόχρονα είναι ανεπαρκές, όπως έδειξε η πρόσφατη θέση του κόμματος του Μελανσόν να απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Όλοι μας χρωστάμε πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και μου φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει εχθρός μας στο όνομα της όποιας “καθαρότητας”.

Είμαστε με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με όλες τις προοδευτικές πολιτικές οικογένειες για να αλλάξουμε την Ευρώπη, όπως τους Πράσινους, τους Βρετανούς Εργατικούς, τους Πορτογάλους Σοσιαλιστές. Πρέπει να κάνουμε πολιτική για να αλλάξουμε τις ισορροπίες. Ο σεκταρισμός είναι ένας μεγάλος εχθρός που στο τέλος βοηθά μόνο τη Δεξιά. Ο σεκταρισμός είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς που αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή για την αλλαγή - και το ξέρετε πολύ καλά από την εμπειρία σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL