Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προς ΣΥΡΙΖΑ: / Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προς ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος μας, το βάθεμα της συνεργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προς ΣΥΡΙΖΑ: / Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προς ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος μας, το βάθεμα της συνεργασίας

“Καλωσήρθατε στο μέλλον” θα μπορούσαν να γράφουν οι ταμπέλες που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Σαγκάης. Διασχίζοντας την εθνική οδό, πλησιάζοντας στην πόλη, ανάμεσα στους ατελείωτους παραπόταμους του Χουανγκπού -το τελευταίο μέρος του ποταμού Γιανκτζί πριν εκβάλει στην Κινεζική Θάλασσα-, τις τεράστιες πανομοιότυπες πολυκατοικίες της πρώτης περιόδου του “Σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά”, τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων και τα εργοστάσια, προβάλλουν οι θεόρατοι ουρανοξύστες και οι γερανοί στο λιμάνι της τελευταίας 15ετίας καθρεφτίζοντας το σύγχρονο “άλμα προς τα εμπρός” για την κινεζική οικονομία. Ένα οικονομικό θαύμα που μοιάζει μάλλον παράταιρο με την εικόνα της δυτικής οικονομίας, που πασχίζει να κρατηθεί όρθια μέσα στον κυκεώνα των κρίσεων και της αβεβαιότητας.

Η Σαγκάη είναι σήμερα το σημαντικότερο χρηματοοικονομικό και βιομηχανικό κέντρο αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι αλματώδεις. Μια πόλη πρότυπο όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την καινοτομία, την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Παραπάνω από βέβαιο είναι το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί το σημαντικότερο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου. Ήδη από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει τεθεί ο στόχος το 2020 η Σαγκάη να είναι το πιο ισχυρό κέντρο για το εμπόριο και την οικονομία διεθνώς, με τον ορίζοντα για την ανάπτυξη της πόλης να φτάνει στο 2035. “Να οικοδομήσουμε μια μεγάλη πόλη για τον σύγχρονο σοσιαλισμό”, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του κόμματος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Σι Τζινπίγνγκ είχε διατελέσει γραμματέας του Κόμματος στη Σαγκάη, εκεί όπου το 1921 ιδρύθηκε και το πρώτο μέρος που σύσσωμη η νέα Κεντρική Επιτροπή επισκέφθηκε μετά το 19ο Συνέδριο που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Επίσκεψη σύσφιξης σχέσεων

Η πόλη - σύμβολο της νέας εποχής για την Κίνα ήταν και ο πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα, που βρίσκεται στη χώρα έπειτα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με πολιτικά κόμματα του κόσμου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Μπουρνούς, το μέλος της Π.Γ. εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου, το μέλος της Π.Γ. και της Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, το μέλος της Κ.Ε. και διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Ρία Καλφακάκου, ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος Μίμης Δαρειώτης, ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής Νεκτάριος Μπουγδάνης, το μέλος της Κ.Ε. και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Βουλγαράκης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης, ο συνεργάτης του γραμματέα της Κ.Ε. Πέτρος Μωραΐτης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη χώρα του μεταξιού πραγματοποιείται σειρά σημαντικών συναντήσεων, με τους Κινέζους αξιωματούχους να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τη βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγους μήνες πριν, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί στην Κίνα, όπου μπήκαν οι βάσεις για την ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Ελλάδα να αποκτά κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο στην Ευρώπη ως η πύλη εισόδου των προϊόντων από την Άπω Ανατολή στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

“Το καλύτερο παράδειγμα σινο-ευρωπαικής συνεργασίας ο Πειραιάς”

Η αντιπροσωπεία του κόμματος βρέθηκε στα κεντρικά της COSCO στο λιμάνι της Σαγκάης, όπου έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ομίλου Ye Weilong και υψηλόβαθμα στελέχη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ye Weilong επισήμανε τη θέση της COSCO για ενίσχυση της συνεργασίας με τη χώρα μας στο πλαίσιο του σχεδίου “Μια ζώνη, ένας δρόμος”, ενώ την ίδια ώρα στην Ουγγαρία διεξαγόταν η σύνοδος των 16 χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης συν μίας, της Κίνας. “Θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης” σημείωσε ο δεύτερος ισχυρότερος άντρας της COSCO, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει και στη ναυπηγοεπισκευή.

“Η συνεργασία με την Κίνα θα έχει και συνέχεια” επισήμανε ο Π. Ρήγας, τονίζοντας πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική διασύνδεση με την ανατολική Ευρώπη, με τον Ye Weilong να διαβεβαιώνει ότι προχωρούν επενδύσεις και κατασκευή υποδομών στις χώρες από τις οποίες θα διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή. “Υπομόχλιο θα είναι ο Πειραιάς” σημείωσε ενώ στελέχη της εταιρείας χαρακτήρισαν τον Πειραιά ως “το καλύτερο παράδειγμα της σινοευρωπαϊκής συνεργασίας”.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Π.Γ. του κόμματος Γιάννης Μπουρνούς χαρακτήρισε ως “εξαιρετικής σημασίας για την οικονομία” το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών της Μίας ζώνης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα τριετές action plan στρατηγικού χαρακτήρα. Επιπλέον, μίλησε για την κοινή βούληση μεταξύ των δύο χωρών για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, κάτι που θα αποφέρει “αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες”. Για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έκανε λόγο ο Π. Ρήγας, επισημαίνοντας πως Κίνα και Ελλάδα, μέσω της αναβάθμισης των σχέσεών τους, ανοίγουν δρόμους για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

Να οικοδομήσουμε την κοινότητα του μέλλοντος για την ανθρωπότητα

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, το “πείραμα της αριστερής κυβέρνησης” και την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας επισήμανε ο Dong Yunhu, που είναι μόνιμο μέλος της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Σαγκάης από το Κομμουνιστικό Κόμμα και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. “Η οικονομική συνεργασία μπορεί να έχει βαθύτερη ανάπτυξη” υποστήριξε, επισημαίνοντας την τοποθέτηση του Προέδρου Σι πως “πρέπει να οικοδομήσουμε νέες διεθνείς σχέσεις. Πρέπει να οικοδομήσουμε την κοινότητα του μέλλοντος για την ανθρωπότητα”. “Η Κίνα θα συνεισφέρει σε αυτό τον στόχο” σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Κίνα να κάνουν κοινή προσπάθεια για αυτό τον στόχο. “Ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά περνάει σε νέα εποχή”, υποστήριξε και πρόσθεσε πως η συνεισφορά σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι μεγάλη και πολύπλευρη.

“Χρειάζεται να ενταθούν οι σχέσεις και η επικοινωνία τόσο ως κόμματα όσο και ως χώρες. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ο νεοφιλελευθερισμός έχει πάρει μεγάλη διάσταση, το πολιτικό μοντέλο περνάει μεγάλη κρίση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα επικαθορίζει όλες τις πολιτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ειδικά την εργατική τάξη” τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το κόμμα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις και τις δράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. “Παλεύουμε για τις ιδέες του μαρξισμού στην Ευρώπη” σημείωσε ο Π. Ρήγας, τονίζοντας πως “είμαστε υποχρεωμένοι να συνδυάσουμε τον σοσιαλισμό, τη δημοκρατία και την οικονομία προς όφελος του λαού μας, της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Επισημαίνοντας τον ρόλο της Κίνας ως “μια δύναμη ειρήνης”, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και την ανάγκη βαθέματός της. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε η θεμελίωση σχέσεων μεταξύ δήμων και περιφερειών των δύο χωρών, αλλά και τη συνεργασία των ιδεολογικών ινστιτούτων των δύο κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL