Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προοδευτική Συμμαχία - Γκάμπι Τσίμερ: "Χρειαζόμαστε ένα 'νέο μανιφέστο" / Το σενάριο που λείπει για το μέλλον της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προοδευτική Συμμαχία - Γκάμπι Τσίμερ: "Χρειαζόμαστε ένα 'νέο μανιφέστο" / Το σενάριο που λείπει για το μέλλον της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου, ανήμερα της ημέρας της Ευρώπης, η Προοδευτική Συμμαχία, μια πρωτοβουλία από ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων, της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, παρουσίασε το δικό της σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης, αντιδρώντας στα πέντε σενάρια που είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η Κομισιόν. Και είχε τιτλοφορήσει το σχετικό κείμενο με το «Σενάριο που λείπει», καθώς το ζητούμενο για την Προοδευτική Συμμαχία είναι με μια πρόταση μια ενωμένη Ευρώπη προς όφελος των λαών της.

Η «ψυχή» της πρωτοβουλίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε παρουσιάσει τότε τους έξι πυλώνες πολιτικής που, όπως είπε, «είναι ταυτόχρονα και οι πολιτικές μας αιχμές, ο κοινός μας τόπος για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ των πολιτικών μας χώρων: Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους, εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο δεν θα διαιωνίζει την υπεροχή των άκαμπτων δημοσιονομικών κανόνων έναντι των αναπτυξιακών πολιτικών».

Από την πλευρά του, ο Γιόργκι Πιρίνσκι από τη Βουλγαρία, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε ένα έκτο σενάριο, διότι η Επιτροπή αρνείται τα βασικά αίτια της υπαρξιακής κρίσης της Ε.Ε.». «Ως εκ τούτου, θέλουμε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη, με συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, διαφορετικό ευρωπαϊκό εξάμηνο, προστατευτική εμπορική πολιτική, οικολογική βιομηχανική πολιτική και βιώσιμη ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις, που καταπολεμά την άνοδο του εθνικισμού”.

Και η Γαλλίδα Έβα Ζολί, εκπροσωπώντας τους Πρασίνους, είχε προσθέσει ότι «θέλουμε ένα άλλο σενάριο για την Ευρώπη, το οποίο θέτει τα συμφέροντα των πολιτών στον πυρήνα του και βάζει τέλος στη λιτότητα χάρη σε ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης».

Η πρώτη σύναξη

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας έγινε την εβδομάδα που πέρασε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και προσωπικοτήτων από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Στόχος αυτής της σύναξης των Βρυξελλών, όπως τόνισε ο Παπαδημούλης, ήταν «να ενισχυθούν ο διάλογος και η κοινή δράση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης, έτσι ώστε η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει προς τα εμπρός. Να μη μείνει καρφωμένη στο παρόν, το οποίο ολοένα και περισσότερο δεν αρέσει στους πολίτες και να μη γυρίσει στο εφιαλτικό παρελθόν που συνιστά η πρόταση της Άκρας Δεξιάς».

Πράγματι, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να καταφέρουν την πολυπόθητη αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά από το δόγμα της λιτότητας. Οι τρεις πολιτικές ομάδες συμφώνησαν πως από τα πέντε σενάρια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης λείπει αυτό που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης. «Χρειαζόμαστε ένα άλλο σενάριο που, αντί για τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία ανθρώπων» υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «νέου μανιφέστο» 60 χρόνια μετά τη Συμφωνία τη Ρώμης. Η ίδια τόνισε επίσης πως η λιτότητα στην Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσει και απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα. «Πρέπει να πούμε στοπ στη λιτότητα. Πρέπει να πούμε στοπ Σόιμπλε, στοπ Ντάισελμπλουμ» τόνισε η Τσίμερ.

Αυτό που λείπει είναι η πλειοψηφία

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών προοδευτικών κομμάτων σε ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς αυτό που λείπει είναι η πλειοψηφία. Η Κέλερ αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε όλους να στείλουν ένα «θετικό και ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής» σε όλους αυτούς τους τομείς. «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών, να τους πείσουμε ότι τους υποστηρίζουμε, να έχουμε ξεκάθαρη γλώσσα» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι νέοι άνθρωποι «της δικής μου γενιάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θυμούνται να ζουν χωρίς την Ένωση και την «αγαπάμε». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φανταστική ιδέα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι» τόνισε.

Όχι στην ομηρεία από τον κάθε Σόιμπλε

Από το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ιζαμπέλ Τομά απηύθυνε το μήνυμα του προέδρου της ευρωομάδας Τζιάνι Πιτέλα. Αναφερόμενη στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα δεχτούμε ένα ολόκληρο κράτος να πιάνεται όμηρος του Σόιμπλε και του κάθε Σόιμπλε» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα δεχόταν μια ελάφρυνση του χρέους μόνο εάν υπήρχε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό» υπογράμμισε.

Τέλος, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μπενουά Αμόν αναφέρθηκε στην κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, καθώς αντικαταστάθηκε αφενός από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και αφετέρου από την αντιευρωπαϊκή Αριστερά. «Ο Μακρόν, ο Σαπέν, ο Ολάντ δήλωναν ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι στα δύσκολα η Ελλάδα ήταν μόνη της, όπως και ο Πολ Μανιέτ στον αγώνα κατά της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά» τόνισε, ενώ ανέλυσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων, όπως η μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη, που θα φέρει θέσεις νέες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.

Youth Cross Initiative: Προοδευτικές δυνάμεις νεολαίας συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για τον κοινό τους αγώνα

Ως “αφετηρία για τις κοινές μάχες τους” απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά περιγράφουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι από τρεις πολιτικές οργανώσεις νεολαίας και κινημάτων νέων ανθρώπων ανά την Ευρώπη: από τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (YEL), τους Νέους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (YES), την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), τους Young Friends of the Earth και τη Via Campesina (ECVC).

Η συνάντησή τους έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας από την Προοδευτική Συμμαχία του Ευρωκοινοβουλίου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου το οποίο υπερασπίζεται τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τη δημοκρατία στην Ευρώπη και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στις κοινές, παρά στις διαχωριστικές γραμμές τους ενάντια στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισμό, στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL