Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Από την αξιολόγηση μέχρι τις Σκουριές, αλλά και τα δικαιώματα των ζώων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "άνοιξαν" για ακόμη έναν μήνα μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων στην Ευρωβουλή. Δεν θα μπορούσε να λείπει, βέβαια, η Λευκή Βίβλος από την ατζέντα τους. Οι προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επόμενη μέρα της Ευρώπης "χτυπούν" στην καρδιά των Βρυξελλών...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

“Ερωτοτροπίες με τις ακροδεξιές ιδέες”

“Ο Ντάισελμπλουμ σπατάλησε τις ψήφους του σε ερωτοτροπίες με την Ακροδεξιά;” ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου την Κομισιόν με αφορμή τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup. Ο τελευταίος, σε σχεδόν ρατσιστικό τόνο, ασκεί στείρα και στερεοτυπική κριτική στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί από την κρίση, αντί να αναλογιστεί πώς οι πράξεις του ιδίου και των ομοϊδεατών του έχουν φέρει την Ευρώπη στο σημείο όπου βρίσκεται.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι με τη δήλωσή του “επαναφέρει στο προσκήνιο τα ρατσιστικά στερεότυπα που κυριάρχησαν σε βάρος των πολιτών του Νότου με το ξέσπασμα της κρίσης και τα οποία συνέβαλαν στην άνοδο της ξενοφοβικής Ακροδεξιάς”.

“Όπως έγινε και στην πατρίδα του Γ. Ντάισελμπλουμ, του οποίου το κόμμα καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές” παρατήρησε και συνέχισε: “Σπαταλώντας προφανώς τις ψήφους του όχι σε ποτά και γυναίκες, αλλά σε επικίνδυνες ερωτοτροπίες με τις ακροδεξιές ιδέες”.

“Ο Ερντογάν μπλοφάρει”

Για τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Ε.Ε. ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και οι οποίες αφορούν στην μη τήρηση της συμφωνίας για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ε.Ε. από την Τουρκία, μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη στάση του Τούρκου προέδρου, δήλωσε ότι ο τελευταίος μπλοφάρει. Όπως εξήγησε, η Τουρκία χρειάζεται την εν λόγω συμφωνία όσο και η Ε.Ε., καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής και των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στο τουρκικό έδαφος και έχουν βλάψει σοβαρά τον τουρισμό της χώρας.

Κατά τον Στ. Κούλογλου, είναι φανερό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει τώρα το εθνικιστικό χαρτί του για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, επειδή έχει ένα δημοψήφισμα να κερδίσει στα μέσα Απριλίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος πίσω από την ένταση που δημιούργησε πρόσφατα με την Ολλανδία και τη Γερμανία, με αφορμή τη ματαίωση από τις τελευταίες των πολιτικών συγκεντρώσεων που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν εκεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

“Η συντηρητική ηγεσία στην Κομισιόν ενάντια στις ιδρυτικές αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”

“Η συντηρητική ηγεσία στην Κομισιόν αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τις πολιτικές σύγκλισης και ισομερούς ανάπτυξης των 27 κρατών-μελών” κατηγόρησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε άρθρο του στην πλατφόρμα Open Democracy επισημαίνει πως «η προσπάθεια που επιχειρείται από τον ‘στενό πυρήνα’ της Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Για την προώθηση της ιδέας για μια Ευρώπη “α λα καρτ”, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως μια τέτοια Ευρώπη «όχι μόνο δεν αφουγκράζεται την αυξανόμενη κοινωνική πίεση για ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ε.Ε., αλλά δείχνει να διευκολύνει και να εξυπηρετεί εκείνες τις λαϊκιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Λεπέν, ο Όρμπαν και ο Βίλντερς, που προωθούν τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την επιστροφή στην Ευρώπη των εθνικισμών, της ξενοφοβίας και των ‘κλειστών συνόρων’».

Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε με σαφήνεια τη σημασία «οι προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να συμπλεύσουν και να αφήσουν κατά μέρος εκείνα που τους χωρίζουν, να εμβαθύνουν σε εκείνα που τους ενώνουν, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολιτικής συγκυρίας για την Ε.Ε. και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

“Να σταματήσει το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων»

“Το αργότερο στις 22 Μαΐου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ευρύτερο πακέτο της αξιολόγησης προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ και να μπούμε σε έναν ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο”.

Τη θέση αυτή διατύπωσε σε συνέντευξη στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Δ. Παπαδημούλης, συνεχίζοντας πως “αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων και το σημερινό Eurogroup, αφού καταγράψει τη σημαντική πρόοδο που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί, να δώσει την ώθηση αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πακέτου ‘τεχνική συμφωνία-2η αξιολόγηση-νομοθέτηση μέτρων-ελάφρυνση χρέους-αποσαφήνιση του οδικού δημοσιονομικού χάρτη μετά το 2018 για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα’, που δεν είναι δυνατόν να είναι 3,5% για μια δεκαετία”.

Τέλος, εξήγησε πως με τη δόση θα μπούμε “σε έναν ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο, που θα φέρει απασχόληση, ανάπτυξη, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και δευτερογενή αγορά ομολόγων αλλά και κυρίως μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων προκειμένου οι επενδύσεις να φέρουν σημαντικότερη μείωση της ανεργίας”.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: “Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές μας, να αφήσουμε τα πράγματα μπλοκαρισμένα και να έχουμε πρόσθετες καθυστερήσεις, γιατί δεν συμφέρει κανέναν, και για λόγους οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς, να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

“Η ευρωγραφειοκρατία υπάρχει”

“Δεν είναι μύθος. Η ευρωγραφειοκρατία υπάρχει” υποστήριξε σε συνέντευξή της η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μιλώντας στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «Η γραφειοκρατική δομή των θεσμικών οργάνων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε μια εγκατάσταση από μέταλλο, τοποθετημένη στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα σύμπλεγμα από μεταλλικές ράβδους που τέμνονται, αναρριχώνται μέχρι την οροφή και αποκλίνουν μεταξύ τους, συνδέοντας τους ορόφους από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Ακόμη σημείωσε: «Επανειλημμένα ήρθα αντιμέτωπη με τη ‘λογιστική’ συμπεριφορά των υπαλλήλων της Ε.Ε. Εδώ και τρία χρόνια, με τους συναδέλφους μου ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιζόμαστε να επανέλθουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του βασικού μισθού. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της GUE/NGL, των Πρασίνων και ορισμένων από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική παρέμβαση στις πιέσεις που ασκούν το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Η Κ. Κούνεβα επισήμανε στην ίδια συνέντευξη ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία αποτελείται από πολιτικούς αξιωματούχους και τεχνοκράτες- είναι πολύ ισχυρότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν εκατομμύρια πολίτες που τους εξέλεξαν και τους έστειλαν να εργαστούν γι’ αυτούς. Πώς μπορεί, λοιπόν, ο πολίτης της Ευρώπης να εμπιστεύεται αυτό το Κοινοβούλιο, όταν βλέπει ότι ο εκλεγμένος εκπρόσωπός του δεν έχει καμία δύναμη να επιβάλει μια λύση προς το συμφέρον του;”.

“Να αποτραπεί το έγκλημα στις Σκουριές”

«Θέλω να σας βεβαιώσω, έστω και από μακριά, ότι και ως πολίτης, και ως ευρωβουλευτής θα είμαι κοντά σας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας σας. Μαζί με τους άλλους ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν τα ακλόνητα επιχειρήματα του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, θα αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποτραπεί ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των κατοίκων της Χαλκιδικής».

Με αυτή τη δήλωση η Κωνσταντίνα Κούνεβα έστειλε σαφές μήνυμα για τη δίκη των Σκουριών στη Θεσσαλονίκη.

“Ζούμε σε μια τερατώδη εποχή, όπου το δίκαιο εμφανίζεται σαν άδικο, η καταστροφή του περιβάλλοντος μασκαρεύεται σε εθνικό συμφέρον, ο αγώνας για την υπεράσπισή του ονομάζεται έγκλημα, η ασυδοσία των πολυεθνικών βαφτίζεται επενδυτική αγαθοεργία και ο θύτης παριστάνει το θύμα” τόνισε και συμπλήρωσε: “Ευτυχώς, ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την τελευταία απόφασή του αποδεικνύει ότι η λεγόμενη επένδυση στη Χαλκιδική βασίζεται σε ένα σκάνδαλο εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ας μην επιτρέψουμε να γίνει σκάνδαλο και εις βάρος της Δικαιοσύνης. Ας μην αφήσουμε να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα των πολιτών στην αντίσταση”.

Η ευρωβουλευτής κατέληξε στο μήνυμά της: “Οι 21 πολίτες της Χαλκιδικής που δικάζονται άδικα, με εξωφρενικές και αστήρικτες κατηγορίες, θα έχουν και τη δική μου συμπαράσταση μέχρι την αθώωσή τους. Και το κίνημα για την απελευθέρωση της Χαλκιδικής από την καταστροφική εξόρυξη θα έχει τη στήριξή μας μέχρι τη δικαίωσή του”.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

“Η μικροβιακή αντοχή, ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας”

Τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα επισήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε έκθεση εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο και η χρήση ανάλογων ουσιών στα ζώα συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας των ζώων, ενώ ως λύσεις προτείνονται εμβόλια, προβιοτικά, πρεβιοτικά, βακτηριοφάγοι και οργανικά οξέα, καθώς η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων θα οδηγούσε σε μια γενική μείωση της αντοχής των βακτηρίων που μεταφέρουν τα προϊόντα διατροφής. Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής ζήτησε τη θέση της Επιτροπής ως προς το θέμα αυτό, τις προτάσεις της σχετικά με εναλλακτικές δράσεις για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών εις βάρος του ανθρώπου.

“Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν την τουρκική επιθετικότητα”

Την Έκθεση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος, αναγνωρίζοντας πως περιέχει ορισμένα θετικά -σε φραστικό επίπεδο- στοιχεία, όπως η πρόταση συλλογικής χρηματοδότησης των δαπανών κράτους-μέλους, οι οποίες προκύπτουν από αμυντικές επιχειρήσεις, έναντι επίθεσης στο έδαφός του. Επισήμανε όμως πως οφείλουμε να μη μένουμε σε ευχολόγια, αλλά να εξειδικεύουμε τις προτάσεις, αφού στην πράξη η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινό επίπεδο την τουρκική επιθετικότητα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες αναγκάζουν την Ελλάδα να δαπανά μεγάλα ποσά σε καύσιμα και ανταλλακτικά για πτήσεις αναχαίτισης των εναέριων εισβολέων. Τόνισε μάλιστα πως το γεγονός αυτό οδηγεί σε δραματική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ο ελληνικός λαός υφίσταται τις βαριές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η επιθετικότητα της Τουρκίας έπαιξε ρόλο στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η οποία έφτασε στα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και των τριών Μνημονίων κατά ένα σημαντικό μέρος και εξαιτίας των υπέρογκων εξοπλισμών για την αντιμετώπισή της. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε για... έργα και όχι λόγια για τη στήριξη των απειλούμενων κρατών-μελών της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL