Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Άννα Φαλκόνε: "Οχι" στην αντιμεταρρύθμιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Φαλκόνε: "Οχι" στην αντιμεταρρύθμιση

«Πρέπει να ψηφίσουμε ελεύθερα, να ψηφίσουμε 'όχι' για να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό μας να εφαρμόσει το σύνταγμα της Αντίστασης και να δημιουργήσουμε μια συμμετοχική δημοκρατία ενάντια στους κερδοσκόπους του χρηματοοικονομικού τομέα» τόνισε στην «Α» η Άννα Φαλκόνε, συνταγματολόγος, νομικός και αντιπρόεδρος της «Εθνικής Επιτροπής για το Όχι», που συνεχίζει να τρέχει μπροστά στις «παράνομες» πλέον δημοσκοπήσεις.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σηματοδοτήθηκε από τις προοπτικές της επόμενης δύσκολης μέρας με τις τράπεζες να αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον Ιταλό πρωθυπουργό. Το Συμβούλιο του Κράτους φρέναρε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας για τη μετατροπή των δημοσίων «λαϊκών» τραπεζών σε Α.Ε., ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η δημόσια ή μη διάσωση της «αριστερής» Monte dei Paschi di Siena (MPS) θα κριθούν από τις κάλπες.

* Ποια είναι η εικόνα σας στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας;

Θα κερδίσει το «όχι» και θα καταφέρουμε να μπλοκάρουμε μια αντιμεταρρύθμιση που ψήφισε ένα κοινοβούλιο που εκλέχθηκε με έναν εκλογικό νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη και είμαι ικανοποιημένη και περήφανη για όλο αυτό τον κόσμο που θα δώσει μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για τη δημοκρατία στην Ιταλία. Η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε τη χείριστη προπαγάνδα φθάνοντας να ψεύδεται. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση με την «Επιτροπή για το Όχι». Έκανα και προσωπικά έκκληση για ελεύθερη ψήφο των πολιτών. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον φόβο και να κινδυνολογούν με τους ψηφοφόρους απειλώντας ότι, εάν ψηφίσουν «όχι», θα συμβεί κάθε είδους καταστροφή. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ελεύθερα και να ψηφίσουν «όχι». Δεν θέλουμε μόνο να υπερασπιστούμε το σύνταγμα που γέννησαν η Αντίσταση και ο αγώνας κατά του φασισμού. Θέλουμε οι πολίτες να στηρίξουν στη συνέχεια κάθε δημοκρατική και προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει και θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.

* Στην προεκλογική εκστρατεία βρεθήκατε στο στόχαστρο και ως γυναίκα...

Από τις μεγαλύτερες ψευτιές που είπαν αφορούσαν τη συμμετοχή των γυναικών στο «όχι». Δύο άρθρα του συντάγματός μας προστατεύουν όχι μόνο τις ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα φύλα, αλλά και την ισότητα των γυναικών και των ανδρών στην πρόσβαση στα δημόσια και αιρετά αξιώματα. Τώρα εισάγουν έναν πιο ήπιο, ανώδυνο και ασθενή κανόνα μιλώντας για «ισορροπία φύλων». Η ισότητα της πρόσβασης στα αιρετά αξιώματα δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την ίδια πολιτική τάξη που φοβάται σήμερα την ελεύθερη ψήφο των πολιτών και κυρίως των γυναικών. Οι γυναίκες απαιτούμε την εφαρμογή των ισχυρών δικαιωμάτων που προβλέπει το σύνταγμά μας και όχι τις γενικολογίες της μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση.

* Τι θα συμβεί στην Ιταλία εάν ψηφίσει «όχι»; Η δική σας πολιτική ιστορία συμπεριλαμβάνεται στο «όχι» του Μπερλουσκόνι και του Σαλβίνι;

Με το «όχι» θα έχουμε τη μεγαλύτερη δημοκρατική νίκη του ιταλικού λαού νικώντας τους κερδοσκόπους των αγορών που επιτέθηκαν στη δημοκρατία μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη πολιτική δύναμη που να στηρίζεται στις βασικές αρχές του συντάγματος και να αγωνιστεί για την εφαρμογή του. Η χώρα δεν μπορεί να ζει από την πόλωση ανάμεσα στα παλιά κόμματα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια δύναμη με κεντρικό πυρήνα τη δημοκρατική συμμετοχή, γιατί αυτό που φοβούνται η JP Morgan και οι υπόλοιποι είναι η συμμετοχική δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL