Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τη Βρετανία να υποβάλει επισήμως την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Οι κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και... τα ενεργειακά ποτά ήταν εξίσου μέσα στην ατζέντα των αριστερών ευρωβουλευτών.

Το Brexit ήταν -το δίχως άλλο- το highlight του περασμένου μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλες οι πολιτικές ομάδες τοποθετήθηκαν, με την ευρωομάδα της Αριστεράς να καταψηφίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., που έλαβε 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές. Κατά πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τη Βρετανία να υποβάλει επισήμως την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Οι κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και... τα ενεργειακά ποτά ήταν εξίσου μέσα στην ατζέντα των αριστερών ευρωβουλευτών.

 

Καταψήφισε η ευρωομάδα της Αριστεράς το κοινό ψήφισμα για το Brexit

“Δεν καταγράφει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις πραγματικές αιτίες κρίσης της Ε.Ε., καθώς και τις αλλαγές που απαιτούνται στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών” επισήμανε η ευρωομάδα της Αριστεράς, αιτιολογώντας γιατί καταψήφισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

“Το ψήφισμα αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, τη στρεβλή και μονομερή αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, τις εντεινόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την έλλειψη συνολικής και αλληλέγγυας ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, όπως προτείναμε με το σχετικό ψήφισμα και τις τροπολογίες της ευρωομάδας της Αριστεράς” αναφέρουν.

Η GUE κατέθεσε, μάλιστα, άλλο ψήφισμα 11 σημείων σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο καλούσε τους ευρωβουλευτές να υπενθυμίζουν “ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας”, αλλά και “ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος δείχνει ότι μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και πρέπει να οικοδομηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων, οι οποίοι αναμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις για κοινωνικά θέματα όπως η απασχόληση, η διαφάνεια, η ευημερία και η απόρριψη των μέτρων λιτότητας”.

Στο ίδιο ψήφισμα υπογραμμίζουν πως “Η Ε.Ε. διέρχεται βαθιά κρίση, η οποία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και της διάβρωσης της Δημοκρατίας” και ότι "Είναι καιρός η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων μέσα από μια ριζική αλλαγή πολιτικής, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων”.

Με το ψήφισμά της η GUE επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν να παραμείνουν στην Ε.Ε. κάτι που την κάνει να πιστεύει ότι "η βρετανική κυβέρνηση έχει απολέσει οποιοδήποτε εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας σε σχέση με την Ε.Ε.” και “καλεί την Ε.Ε. να συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στην Ιρλανδία σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

 

Προκλητική άρνηση της Volkswagen

"Η Volkswagen θέλει να αποφύγει τις σκληρές ερωτήσεις και να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Επίσης, ενώ πληρώνει αποζημιώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνείται να πληρώσει όσα οφείλει στην Ευρώπη" τόνισε η Τσέχα ευρωβουλευτής Kateřina Konečná, σε συνέχεια της προκλητικής άρνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας να απαντήσει στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός κολοσσός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις του την πρώτη φορά που θα βρεθεί ενώπιον των ευρωβουλευτών. Μάλιστα, η Volkswagen ισχυρίστηκε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν την υποχρεώνει να δημοσιοποιήσει -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ- το σύστημα βοηθητικού ελέγχου των εκπομπών ρύπων που διέθετε και για το οποίο έχει ξεσπάσει το πολύκροτο σκάνδαλο με τις εκπομπές καυσαερίων.

 

Για το προσφυγικό

Οι πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να προωθηθούν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, συνομολόγησαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας έτσι την πρόταση της ευρωβουλευτού των Πράσινων Σκα Κέλερ.

"Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στη δυνατότητα 54.000 αιτούντων να μετεγκατασταθούν εντός των χωρών της Ε.Ε., ωστόσο η Κομισιόν πρότεινε οι ίδιοι να επανεγκατασταθούν στην Τουρκία" τόνισε η σκιώδης εισηγήτρια της GUE στην επιτροπή Μπάρμπαρα Σπινέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της LIBE αναφέρει ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

 

“Η ηλιθιότητα έχει ξεκάθαρα μετονομαστεί σε πολιτική"

Έντονη ήταν η αντίδραση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς απέναντι στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. να επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μη συμμόρφωση των ελλειμμάτων τους με τον δημοσιονομικό κανόνα της Ε.Ε.

"Η Δημοκρατία στην Πορτογαλία απειλείται" υπογράμμισε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Μαρίζα Ματίας, συμπληρώνοντας: "Μετά την ψήφο για το Brexit και τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας, η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει αποφασισμένη να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από την Ευρώπη". "Η ηλιθιότητα έχει ξεκάθαρα μετονομαστεί σε πολιτική" είπε μάλιστα.

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μαρίνα Αλμπιόλ αναφέρθηκε στην "ένταση της κοινωνικής κρίσης και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" στην οποία βρίσκεται η Ισπανία.

 

Περιορισμοί στα energy drinks

Έκκληση στην Κομισιόν να επιβάλλει περιορισμούς στην προώθηση ενεργειακών ποτών στους νέους ανθρώπους ζήτησε η ευρωομάδα της Αριστεράς, σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με όρους που θα πρέπει να επιβληθούν για τη δημόσια υγεία, πέραν του ρίσκου ασθενειών ή της παιδικής ανάπτυξης.

"Η ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών ποτών είναι ραγδαία και τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι συχνότεροι καταναλωτές. Οι προειδοποιητικές ετικέτες αγνοούνται, ενώ οι σχετικές οδηγίες προώθησης των προϊόντων αυτών απλώς απαγορεύουν το να προωθούνται σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Γνωρίζουμε ήδη, όμως, ότι η ηλικιακή ομάδα που πίνει αυτά τα σκευάσματα είναι μεταξύ 10 και 18 ετών" είπε η Ιρλανδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Λιν Μπόιλαν, ασκώντας κριτική στην Κομισιόν που δεν έχει λάβει σχετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Πραξικόπημα και Δημοκρατία στο επίκεντρο

Σοκαρισμένη η Ευρώπη από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και από τη διαφαινόμενη απολυταρχικοποίηση Ερντογάν. Διά στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι 28 κάλεσαν τον Ερντογάν να διαλέξει από ποια μεριά της Ιστορίας θα είναι.

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών καλούν για την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και τόνισαν τη σημασία του κράτους δικαίου: "Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης".

Η Ε.Ε. υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στο δικαίωμα του καθενός σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε όλα τα σχόλια