Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ραχόι αρχίζει διερευνητικές επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας

"Γκρίνια στους Podemos για το εκλογικό αποτέλεσμα"

O Μαριάνο Ραχόι θα ξεκινήσει από σήμερα τις επαφές του με τους άλλους ηγέτες στοχεύοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos εκτίμησε ότι «η συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά απέδειξε ότι δύο και δύο δεν κάνουν τέσσερα, αλλά λιγότερο».

Ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι μόνο εάν διαπιστωθεί η προοπτική συνεργασίας με άλλους πολιτικούς ηγέτες θα δώσει το πράσινο φως στη δημιουργία επιτροπής διαπραγματεύσεων καθιστώντας σαφές ότι με τους 137 βουλευτές που διαθέτει θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις προτιμώντας έναν απευθείας μεγάλο συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Ερεχόν υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TVE ότι η εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά «φαίνεται ότι δεν λειτούργησε... γιατί χάσαμε ψήφους από κόσμο που ψήφιζε Ε.Α. και εμάς» και ότι δεν συνυπολογίστηκε πως υπάρχουν πολίτες που δεν θέλουν «ετικέτες του παρελθόντος», αναφερόμενος προφανώς στο Κ.Κ. της Ισπανίας. Ο Ερεχόν αναγνώρισε ότι η απόφαση συνεργασίας ήταν συλλογική και ότι είναι καθημερινά πιο δύσκολο να διευθυνθεί ο χώρος μιας πλειοψηφίας πάνω από τον άξονα Αριστεράς και Δεξιάς, ενώ αρνήθηκε τον διαχωρισμό ανάμεσα στους «παμπλικούς και τους ερεχονιστές» και τις αμοιβαίες κατηγορίες.

Ο Ερεχόν, που ήταν αντίθετος στη συνεργασία του Podemos με την Ε.Α., γιατί εγκατέλειπε τον στρατηγικό λόγο δημιουργίας του κόμματος, εκτιμά ότι σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολη μια πλειοψηφία που να ξεφεύγει από τον άξονα Αριστεράς - Δεξιάς, ενώ ζήτησε εσωκομματική ηρεμία αποφεύγοντας φράσεις του τύπου «σας το έλεγα εγώ», γιατί οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

O τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος Ετσενίκε τόνισε ότι «για να μεγαλώσει ένας έρωτας δεν φθάνει να ποτίζεται, αλλά να αφαιρούνται και τα ζιζάνια», ζητώντας να αποφευχθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις με «διαμεσολάβηση, αγάπη και συναίνεση», αλλά «εάν ο δρόμος της αγάπης και της φροντίδας αποδειχθεί άχρηστος, θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά».

Ο συνιδρυτής του Podemos Μονεδέρο χαρακτήρισε «παιδαριώδη» τη στρατηγική του κόμματος, ενώ αναγνώρισε ότι ο Ερεχόν είχε πει ακόμη και πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου ότι μια συμμαχία με την Ε.Α. δεν θα λειτουργούσε.

 

Δείτε όλα τα σχόλια