Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Unidos Podemos / Ελιγμοί όλων των κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Unidos Podemos / Ελιγμοί όλων των κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας

Ο φόβος του Brexit και της... Αριστεράς γέμισε τις κάλπες του Ραχόι και άδειασε αυτές των «Πολιτών». To Unidos Podemos διατήρησε τους 71 βουλευτές του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων, αλλά έχασε στον δρόμο πάνω από 1,2 εκατομμύρια πολίτες. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου τα δύο κόμματα είχαν πάρει συνολικά 24,3% ή 6,1 εκατ. ψήφους, ενώ το Unidos Podemos πλησίασε με το 21,1% τα 5 εκατ. ψήφους. Τα αποτελέσματα διέψευσαν τις προσδοκίες του Unidos Podemos που καλλιεργήθηκαν και από τις δημοσκοπήσεις. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο δύσκολη και χρειάζεται επανασχεδιασμό της στρατηγικής και της τακτικής και των δύο κομμάτων, που δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ενωμένα στον κοινό αγώνα μέχρι τη νίκη.

Το Unidos Podemos δεν παραιτείται. Φάνηκε το βράδυ της Κυριακής στα πρόσωπα των χιλιάδων νέων που περίμεναν τον Ιγκλέσιας και τον Γκαρθόν σε μια πλατεία της Μαδρίτης. Δεν υπήρχε πίκρα ή απογοήτευση. Οι καρδιές και τα χαμόγελα αποτελούν μετεκλογικό βάλσαμο. «Είμαστε το κόμμα των νέων της χώρας, έχουμε όλο τον χρόνο που θέλουμε για να διώξουμε το παλιό, το διεφθαρμένο και το αναχρονιστικό. Δεν τα καταφέραμε σήμερα. Θα το κατορθώσουμε με τους αγώνες μας αύριο». Αυτό ήταν το μήνυμα της Μπεσκάνσα, του Μαγιοράλ, του Ερεχόν, του Γκαρθόν και του Ιγκλέσιας μπροστά στον κόσμο που ζει με μια μεγάλη αυτοπεποίθηση: «Ναι, μπορούμε»!

Από το βράδυ της Κυριακής το Unidos Podemos στοχεύει σε μια δημοκρατική και αριστερή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, που κατέγραψαν τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας τους χάνοντας 5 βουλευτές και πάνω από 112 χιλιάδες ψήφους, αφού εξέλεξαν 85 βουλευτές με το 22,67% ή 5,41 εκατ. ψήφους, από 90 βουλευτές, έχοντας πάρει το Δεκέμβριο 22,01% ή 5,53 εκατ. ψήφους. Η συμμετοχή υποχώρησε στο 69,84% καταγράφοντας πτώση 3,36% από το 73,20%. Ο Μονοδέρο στο blog του αναφέρθηκε στην ιστορική σύγκρουση των «δύο Ισπανιών». «Εάν κάποιος έχει την ιδέα ότι υπάρχουν οι δύο Ισπανίες, υπάρχει μια που ζει στον φόβο και τον εγωισμό. Από τη στιγμή που έχουν παιδιά και εγγόνια που υποφέρουν από τις διορθωτικές πολιτικές θα το καταλάβουν. Τους μένει να δουν την εναλλακτική λύση», έγραψε ο Μονεδέρο.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Ετσενίκε αποκλείοντας παραιτήσεις ή αποχωρήσεις από το Podemos τόνισε ότι «οι επιθέσεις των Σοσιαλιστών εναντίον του Podemos ενίσχυσαν το Λαϊκό Κόμμα», ενώ ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τους 71 βουλευτές και προειδοποίησε ότι εάν δεν είχε δημιουργηθεί το Unidos Podemos, τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα.

Ο αναμφισβήτητος νικητής των εκλογών Ραχόι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την αύξηση της εκλογικής του δύναμης. Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 137 βουλευτές με το 33,02% ή 7,89 εκατ. ψήφους, από 123 βουλευτές, το 28,72% ή 7,21 εκατ. ψήφους του Δεκεμβρίου, κερδίζοντας 14 βουλευτές, 4,3% ή 677 χιλιάδες ψήφους. Ο Ραχόι βιάζεται τώρα. Θέλει να σχηματίσει ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας, για τα επόμενα δύο χρόνια. Θέλει να κυβερνήσει, αλλά δεν υπάρχει κανείς εκτός από τους «Πολίτες», που το Λαϊκό Κόμμα αφαίμαξε στην κυριολεξία στις κάλπες. Τριγύρω του υπάρχει μόνο «καμένη γη». Ο Ριβέρα των «Πολιτών», χάνοντας 8 βουλευτές, απέρριψε μια κυβέρνηση με τον Ραχόι και το δεξιό κόμμα των Βάσκων εθνικιστών PNV.Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του En Comù Podem Ντομένετς τόνισε ότι «μια κυβέρνηση της αλλαγής είναι αριθμητικά δυνατή, αλλά πολιτικά σύνθετη, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε τις αντιδράσεις των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων». Ένα σύνθετο πολιτικό πρόβλημα που απαιτεί κυρίως από τους Σοσιαλιστές να κάνουν μια ξεκάθαρη επιλογή.

Σίγουρα η επόμενη μέρα είναι αρκετά δύσκολη για τον Σάντσεθ, που αντιμετωπίζει τη «πασοκοποίηση» του κόμματος, μπροστά στα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα της ιστορίας του και του κινδύνου διάσπασης του κόμματος σε περίπτωση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα ή το Unidos Podemos. Ο Σάντσεθ υποστήριξε στην κεκλεισμένων των θυρών Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι δεν μπορεί να διευκολύνει άμεσα ή έμμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, στοχεύοντας προφανώς σε μια συμφωνία με το Unidos Podemos και τους «Πολίτες». Στις 9 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος για να αποφασίσει για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη βουλή Ερνάνδο υπογράμμισε ότι ο Ραχόι θα πρέπει να βρει μόνος του στήριξη, ενώ αποκλείοντας έναν μεγάλο συνασπισμό τόνισε ότι οι δυνάμεις της αλλαγής είναι πιο εξασθενημένες και είναι πολύ πιο δύσκολο να συνεργαστούν. «Ο αντίπαλος μας είναι το Λαϊκό Κόμμα και δεν καταφέραμε να το κερδίσουμε», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Ντίαθ υποστηρίζει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να βρεθούν στην αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας ότι ο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές και ότι θα πρέπει να κυβερνήσει, αλλά και η ίδια δέχθηκε πλήγμα από την ιστορική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στην Ανδαλουσία, παραδοσιακό φέουδο των Σοσιαλιστών και κυρίως του Γκονθάλεθ. Ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος στον Δήμο της Μαδρίτης Καρμόνα τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το χειρότερο στην ιστορία του κόμματος» και ζήτησε «την ανάληψη ευθυνών με την άμεση διοργάνωση ομοσπονδιακού συνεδρίου για να ανανεωθεί ολοσχερώς το κόμμα». Ο πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών της Μαδρίτης Γκόμεθ κάλεσε το Σάντσεθ να παραιτηθεί. Ο Σάντσεθ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον νικητή των εκλογών Ραχόι, που ζητάει άμεση λύση μέσα σε ένα μήνα διαμέσου της απευθείας συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και ταυτόχρονα να απορρίψει το χέρι συνεργασίας που συνεχίζει να του προτείνουν οι Ιγκλέσιας και Γκαρθόν.

Το Unidos Podemos αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Ο συνασπισμός Podemos και Ενωμένης Αριστεράς δεν λειτούργησε πολλαπλασιαστικά, ενώ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την αποχή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL