Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Iγκλέσιας και Γκαρθόν στοιχηματίζουν: / Iγκλέσιας και Γκαρθόν στοιχηματίζουν: Unidos Podemos - Venceremos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Iγκλέσιας και Γκαρθόν στοιχηματίζουν: / Iγκλέσιας και Γκαρθόν στοιχηματίζουν: Unidos Podemos - Venceremos

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ενωμένοι Μπορούμε»... να νικήσουμε. Η «πατριωτική πλατφόρμα» του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων στοχεύει να ανατρέψει το Λαϊκό Κόμμα και στις κάλπες, έχοντας ήδη αφήσει πίσω της στην τρίτη θέση τους Σοσιαλιστές με διαφορά τεσσάρων μονάδων.

Ο συνασπισμός Ενωμένοι Μπορούμε αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη Δεξιά που οδήγησε έναν στους τέσσερις Ισπανούς στην ανεργία, υπογράμμισαν οι ηγέτες του Ιγκλέσιας και Γκαρθόν καθιστώντας σαφές ότι η κοινή πορεία της Αριστεράς θα πάει πολύ πιο μακριά από μια κοινή εκλογική κάθοδο, αποτελώντας ήδη στην πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή.

Ο νέος συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν πάντως φαίνεται αποφασισμένος να θέσει τουλάχιστον το θέμα στο 11ο συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο απερχόμενος συντονιστής Λάρα τόνισε την Παρασκευή στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως ηγέτης της Ε.Α. ότι ο Γκαρθόν «ήταν, είναι και θα είναι ο υποψήφιός μου για πρωθυπουργός», παρόλο που στήριξε μια άλλη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη γενναιοδωρία της Ε.Α. για να καταλήξει στη συμφωνία με το Podemos.

Για τον Λάρα όμως η πιθανή ενοποίηση της Ε.Α. με το Podemos αποτελεί μια σοβαρή απόφαση που θα πρέπει να πάρουν τα μέλη των δύο κομμάτων υπενθυμίζοντας ότι στην Αριστερά «η ταυτότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Ο συνασπισμός Ενωμένοι Μπορούμε θα έχει ένα τρίπτυχο προκλήσεων στο σύμβολο της προεκλογικής τους εκστρατείας, την πατρίδα, την καρδιά και το... χαμόγελο. Για τον πολιτικό γραμματέα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Podemos Ερεχόν ο συνασπισμός αποτελεί μια «πατριωτική πλατφόρμα», ενώ για τον Ιγκλέσιας «τα χαμόγελα ατενίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Οι σταθμοί της προεκλογικής εκστρατείας

Η προεκλογική εκστρατεία του Unidos Podemos θα ξεκινήσει επίσημα στις 9 Ιουνίου στη Μαδρίτη με την παρουσία των Ιγκλέσιας και Γκαρθόν. Στις 11 Ιουνίου οι δύο ηγέτες της Αριστεράς θα παρευρεθούν σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή της δημάρχου της πόλης Κολάου, στις 17 Ιουνίου θα είναι στο Αλικάντε μαζί με την αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Ότρα, στις 23 Ιουνίου στο Αλχεθίρας ή τη Χερέθ, για να κλείσουν την προεκλογική εκστρατεία στις 24 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

To Podemos «ξεκίνησε» την προεκλογική του εκστρατεία με το ντοκιμαντέρ «Πολιτική: Οδηγίες χρήσης» του γνωστού σκηνοθέτη Φερνάνδο Νεόν ντε Αρανόα, που περιγράφει την κρίση, το κίνημα των Αγανακτισμένων και το πολιτικό θαύμα της δημιουργίας του Podemos, συμπεριλαμβάνοντας ήδη στις πρώτες σκηνές του την ελληνική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στη Μαδρίτη, χωρίς να παραλείπει τη στρατηγική του Ιγκλέσιας για τη «πασοκοποίηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις πολιτικές αντιθέσεις στο εσωτερικό του Podemos. Το ντοκιμαντέρ άρχισε να προβάλλεται στις 3 Ιουνίου σε 22 κινηματογράφους.

Η Ενωμένη Αριστερά θα πραγματοποιήσει τη δική της προεκλογική εκστρατεία, που προβλέπει κοινές συγκεντρώσεις των Γκαρθόν και Ερεχόν στη Μάλαγα και την Κορούνια. Ο Γκαρθόν ρίχνει μεγάλο βάρος στην Ανδαλουσία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων της Ενωμένης Αριστεράς, με άξονα τη Σεβίλλη και την Κόρδοβα, αλλά και μια περιφέρεια όπου το Unidos Podemos στοχεύει να αποσπάσει ψήφους από τους Σοσιαλιστές, δεδομένου ότι η Ανδαλουσία αποτελεί παραδοσιακό φέουδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ιδιαίτερα του Γκονθάλεθ.

Τα διαρκή σκάνδαλα που πλήττουν τη πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και η οργή των πολιτών μεταφέρθηκαν αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και τους επιχειρηματίες με τους οποίους διαπλέκονται στο... ποδόσφαιρο! «Πήγαινε να παίζεις στον Παναμά, κάθαρμα» φώναξαν αγανακτισμένοι πολίτες εναντίον του Λιονέλ Μέσι στην είσοδο της εισαγγελίας της Βαρκελώνης, όπου πήγε για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για φοροδιαφυγή διαμέσου... Παναμά, με τις εισαγγελικές αρχές να έχουν ήδη ζητήσει φυλάκιση 22 μηνών για τον διεθνή ποδοσφαιριστή της Μπάρτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL