Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Αντισταθείτε στη λιτότητα και τη "δημοκρατική μοναρχία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντισταθείτε στη λιτότητα και τη "δημοκρατική μοναρχία"

Αν για τους Έλληνες η περασμένη Κυριακή ήταν η ημέρα του Πάσχα, για τους Γάλλους ήταν η ημέρα της μεγάλης πορείας της Αριστεράς για την "Έκτη Δημοκρατία", εναντίον της λιτότητας και της "μοναρχοποίησης" της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Την ημέρα που συμπληρώνονταν 195 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, αλλά και ένας χρόνος προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, το Παρίσι έζησε μια ενθουσιώδη πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλλης. Ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Πρωτομαγιάς και οι οργανωτές έκαναν λόγο για 180.000 διαδηλωτές.

"Resistance!" (Αντισταθείτε!) ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε. Έπειτα από σύντομους χαιρετισμούς, η συγκέντρωση έκλεισε με τις ομιλίες της Εύας Ζολί (υποψήφιας των Οικολόγων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές), του Πιερ Λοράν (γενικού γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος) και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος, φορώντας ένα κόκκινο φουλάρι και γαρύφαλλα στο πέτο, ξεσήκωσε τα πλήθη με έναν φλογερό λόγο για τη δημοκρατία και την "εξέγερση των πολιτών".

Στη συγκέντρωση μετείχαν αντιπρόσωποι από αρκετές χώρες: διακρίναμε Ισπανούς, Πορτογάλους, Έλληνες και Γερμανούς. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, ενώ το "παρών" έδωσε και ο δραστήριος ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού, με δικό του πανό.

Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα: Τα πλήθη που τραγουδούσαν με συγκίνηση και πάθος τη Διεθνή· οι άνθρωποι στα γεμάτα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια και τα παράθυρα που χειροκροτούσαν· οι διαδηλώτριες με τον κατακόκκινο φρυγικό σκούφο, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης· οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες με τις σκούπες, για να σαρωθεί το "παλαιό καθεστώς"· οι σημαίες με τον Γκεβάρα, τα πανό με τον Τσάβες και η έντονη παρουσία του ΚΚΓ.

Όσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα, θα στεκόμουν σε τρία σημεία.

* Πρώτον, την πρωτοβουλία για την πορεία πήρε το Μέτωπο της Αριστεράς. Ωστόσο, καθώς στη συνέχεια την πλαισίωσαν συνδικαλιστές, άλλες αριστερές οργανώσεις και Οικολόγοι, είχαμε μια μεγάλη ενωτική διαδήλωση της Αριστεράς. Έτσι, η συγκέντρωση, και πολιτικά, πέτυχε τον στόχο της.

* Δεύτερον, στις συζητήσεις με τους συγκεντρωμένους (πολλοί από τους οποίους είχαν ψηφίσει Ολάντ, τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο) ήταν εμφανής η απογοήτευση από την προεδρία Ολάντ. Η συγκέντρωση, ενάντια στον "πρόεδρο - μονάρχη" και την πολιτική του, εκφράζει και αυτό το κλίμα.

* Τρίτον, ήταν έντονη η διάσταση της Ευρώπης, ένας νέος διεθνισμός. Οι αναφορές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ανησυχία για το πού πηγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσπάθεια να δούμε όσα συμβαίνουν στη Γαλλία με ένα ευρωπαϊκό πρίσμα το επιβεβαιώνουν.

Η συγκέντρωση της Κυριακής ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία του Μετώπου της Αριστεράς, και γενικότερα της γαλλικής Αριστεράς: σε μια πολιτική συγκέντρωση, κόντρα στον σοσιαλιστή πρόεδρο (έχει σημασία, καθώς οι σοσιαλιστές θεωρούνται κομμάτι της Αριστεράς), χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο.

Αν εξαιρέσουμε τις ενθουσιώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Μελανσόν, ένα έτος πριν, πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω, για να θυμηθούμε κάτι αντίστοιχο. Η συγκέντρωση της 5ης Μαΐου διεκδίκησε μια άλλη πολιτική, που συνενώνει την αντίσταση στη λιτότητα και στον αυταρχισμό, την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και τη δημοκρατία. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

ΖΑΚ - ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ:

Εξέγερση των πολιτών

Σήμερα, στην πλατεία της Βαστίλλης, πλατεία του λαού και των επαναστάσεων, ο γαλλικός λαός επιστέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Καλέσαμε τους συμπολίτες μας για μια "εξέγερση των πολιτών", για μια άνοιξη των λαών της Ευρώπης. Πρέπει να βάλουμε τέλος στη "δημοκρατική μοναρχία", την υπερεξουσία του προέδρου, να θεμελιώσουμε μια Έκτη Δημοκρατία. Είμαστε η κόκκινη σημαία της επανάστασης, της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Με τη σημερινή "διαδήλωση των πολιτών" θέλουμε να ξεκινήσει μια πορεία που θα βάλει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας οδηγούν, σε όλη την Ευρώπη, στην καταστροφή. Αντιστεκόμαστε στην εξουσία του χρήματος, στην πολιτική της λιτότητας, που οδηγεί τον λαό μας και τους λαούς της Ευρώπης σε μια δυστυχία χωρίς ορατό τέλος. Εργαζόμαστε δραστήρια για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ:

Το πάθος της διαδήλωσης

Θα ξεκινήσω με το συναίσθημα που διαπερνά τη συγκέντρωση. Ένα συναίσθημα θερμό, που συνδυάζει ενθουσιασμό και δυναμισμό: το βλέπεις στα συνθήματα, στα τραγούδια και κυρίως στα πρόσωπα των ανθρώπων. Μένω σ' αυτό, και γιατί μας αγγίζει όλους και όλες όσες βρισκόμαστε εδώ, αλλά και γιατί μια τέτοια διάθεση, δυναμική διεκδίκηση και χαρά μαζί, που θυμίζει πανηγύρι, τη χρειαζόμαστε, και στην Ελλάδα και παντού.

Και δυο σύντομα σχόλια:

* Πρώτον, ο διεθνισμός, η διεθνής διάσταση των αγώνων, εκτός από σταθερή αξία και όραμα της Αριστεράς, αποτελεί σήμερα πραγματικότητα απαραίτητη για τη σκέψη και τη δράση μας. Ζούμε έναν νέο διεθνισμό, και τη σημερινή συγκέντρωση τη βλέπω σαν μια έκφρασή του.

* Δεύτερον, το κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης, η αντίσταση στη λιτότητα σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση της δημοκρατίας πρέπει να βρεθεί στην καρδιά του αγώνα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Το βλέπουμε και την Ελλάδα: ο αγώνας κατά του Μνημονίου, για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και του λαϊκού εισοδήματος, πάει χέρι - χέρι με την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

* Η Βασιλική Κατριβάνου είναι βουλευτής Β' Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει δυναμικά

Συμμετέχουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού, δυναμικά στη σημερινή συγκέντρωση της γαλλικής Αριστεράς για μια Έκτη Δημοκρατία, που δεν θα δίνει όλες τις εξουσίες στον Πρόεδρο, αλλά θα εκφράζει τη λαϊκή πλειοψηφία. Μια νέα δημοκρατία, ενάντια στη δικτατορία των αγορών, στη Γαλλία και όλο τον πλανήτη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δεσμούς. Πρώτα απ' όλα, να κάνουμε γνωστές στη Γαλλία τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα - γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Δεύτερον, θέλουμε να λειτουργήσουμε ως σύνδεσμος μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής Αριστεράς, των κινημάτων στις δύο χώρες. Τρίτον, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στήριξης για τους Έλληνες που έρχονται στο Παρίσι: νέοι άνθρωποι, που όλο και πληθαίνουν τον τελευταίο χρόνο, σε αναζήτηση δουλειάς, χωρίς χρήματα, μερικές φορές και χωρίς να ξέρουν καλά γαλλικά. Η δημιουργία δικτύων (ενημέρωσης, αλληλεγγύης, συντονισμού) διαπερνά τη δράση μας. Με τέτοιες σκέψεις συμμετέχουμε και στη διαδήλωση.

*Ο Βαγγέλης Γούλας, γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού

ΜΑΪΤΕ ΜΟΛΑ:

Μια ευρωπαϊκή διαδήλωση

Μετέχουμε σε μια σπουδαία διαδήλωση και αξίζουν συγχαρητήρια στους Γάλλους συντρόφους που την οργάνωσαν. Μάλιστα, εγώ δεν τη βλέπω σαν μια συγκέντρωση που αφορά μόνο τη Γαλλία. Τα προβλήματα, είτε αυτά σχετίζονται με την αναζήτηση μιας άλλης πολιτικής ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό είτε με τη δημοκρατία, είναι κοινά και στη Γαλλία και στην Ισπανία και στην Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες - με διαφορές και διαφορετικές ταχύτητες, βέβαια. Η σημερινή συγκέντρωση, λοιπόν, αφορά τους αριστερούς και τις αριστερές όλης της Ευρώπης - και αυτός είναι ένας λόγος που βρίσκομαι στο Παρίσι σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, θα έλεγα "Είμαστε όλοι Γάλλοι"!

* Η Μαϊτέ Μόλα είναι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL