Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ποιος ήταν ο Αλτιέρο Σπινέλι

Ο Αλτιέρο Σπινέλι οραματίστηκε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, όταν το 1941, μαζί με τον Ερνέστο Ρόσι, εκτοπισμένοι στο Βεντοτένε επεξεργάστηκαν το πρώτο μανιφέστο «Για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη».

Ο Αλτιέρο Σπινέλι οραματίστηκε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, όταν το 1941, μαζί με τον Ερνέστο Ρόσι, εκτοπισμένοι στο Βεντοτένε επεξεργάστηκαν το πρώτο μανιφέστο «Για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη». Το 1943 θα παρουσιάσουν το «Μανιφέστο του Ομοσπονδιακού Ευρωπαϊκού Κινήματος». Στις 27 Αυγούστου του 1943 θα ιδρύσουν στο Μιλάνο το «Ευρωπαϊκό Ομοσπονδιακό Κίνημα», ενώ το 1944 θα παρουσιάσουν το μανιφέστο για τα «Προβλήματα της Ομοσπονδιακής Ευρώπης», ενώ ακόμη συνεχιζόταν ο μεγάλος αντιφασιστικός αγώνας.

Ο Α. Σπινέλι, μπήκε στο παράνομο Κ.Κ. της Ιταλίας το 1924, αλλά εκδιώχθηκε το 1937 για τις αντισταλινικές του θέσεις και τις «αμφιβολίες» του για τις δίκες της Μόσχας. Το 1927 καταδικάστηκε σε 16 χρόνια και 6 μήνες φυλακής. Αποτελεί έναν από τους «πατέρες» της Ευρώπης. Μέχρι τον θάνατό του, το 1986, εκλεγόταν για μια δεκαετία ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και βουλευτής στις λίστες του ιταλικού Κ.Κ. και εργάστηκε για την αναθεώρηση των αρχικών συμφωνιών της ΕΟΚ και της Euratom, ενώ διετέλεσε και Ευρωπαίος επίτροπος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις