Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χρειάζεται αλλαγή πορείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρειάζεται αλλαγή πορείας

Με υψηλές προσδοκίες ξεκίνησε η γερμανική προεδρία του συμβουλίου των κρατών-μελών της Ε.Ε. με πρωταρχικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο ταμείο ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. το “συντομότερο δυνατόν”. Ωστόσο, παρ’ όλο που η Γερμανία ήταν αυτή που μαζί με τη Γαλλία πρότειναν ένα ταμείο ύψους 500 δισ. προκειμένου να δοθούν επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη που επλήγησαν περισσότερο, πολλά είναι τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία θα αναζητηθούν συμβιβαστικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και εν όψει και των υπόλοιπων θεμάτων με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί η γερμανική προεδρία, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/ΝGL) δημοσίευσε εννέα ζητήματα που χρειάζεται να μπουν σε επείγουσα προτεραιότητα.

Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς υπογραμμίζει αρχικώς την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, μέσα από “την άρση των νεοφιλελεύθερων περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων”. Επιπλέον, καλεί την προεδρία να πιέσει για επιχορηγήσεις και όχι δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης για να μη διογκωθεί το δημόσιο χρέος ευάλωτων κρατών, ενώ επισημαίνει πως “το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να καταργηθεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκαμψη, η συνοχή και η φορολογική δικαιοσύνη”.

Μεταξύ άλλων, ζητεί “φιλόδοξη δράση για το κλίμα”, που θα ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και νομική διάταξη για την εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης τονίζει την ανάγκη λήψης δράσης από την προεδρία κατά της “απάνθρωπης μεταχείρισης αυτών που έχουν ανάγκη” στα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και ανάληψης πρωτοβουλίας για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Τις επιβλαβείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά τη χρηματοοικονομική κρίση υπενθύμισε ο Μάρτιν Σίρντεβαν, συνεπικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στην Ολομέλεια του Ε.Κ., παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απευθύνοντάς της έκκληση να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ο ίδιος ζήτησε επίσης από τη Γερμανία να μετατρέψει τις διεργασίες του Συμβουλίου σε δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και να σταματήσει να μπλοκάρει την πρόταση για τον «ψηφιακό φόρο» για τις μεγάλες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας.

Χριστίνα Βασιλάκη

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL