Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Διαβούλευση για ένα φιλειρηνικό κίνημα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Διαβούλευση για ένα φιλειρηνικό κίνημα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Ένα πρώτο βήμα διεθνούς διαβούλευσης για το πώς θα αναπτυχθεί ένα νέο πλατύ, αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα για την Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, πραγματοποίησε ο τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας την πραγματοποίηση ανάλογης συζήτησης και στο επίπεδο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). 

Εισηγήσεις έκαναν η από την Ισπανία προερχόμενη Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Maite Mola, ο εκπρόσωπος του Γαλλικού ΚΚ Pascal Torre, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Τριγάζης, από το Παράρτημα ΑΚΕΛ Ελλάδας ο Γιώργος Μιχαηλίδης και από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), το μέλος της ΚΕ Μιχιάρ Εκτάμι. 

Στην Διαβούλευση συμμετείχαν και  εκπρόσωποι ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων, ειδικότερα η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά την Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (κλάδος της IPPNW), ο Νίκος Στεργίου από τον ελληνικό κλάδο της διεθνούς οργάνωσης Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία,  η Μαρία Γιαννακάκη, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο (ΠΕΑΚ), ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, πρόεδρος της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών (ΑΚΙΠΟ), η Φωτεινή Σιάνου, από το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) και ο Οργανωτικός Γραμματέας του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) Χρίστος Σαββάκης, ενώ το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, που δεν μπόρεσε να εκπροσωπηθεί, δήλωσε την επιθυμία του να συμμετέχει σε επόμενες φάσεις του διαλόγου. 

Παρεμβάσεις έκαναν και τα στελέχη του Τομέα Αγγελική Βισβίκη και Νεκτάριος Μπουγδάνης που εκπροσωπούν αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ομάδες Εργασίας του ΚΕΑ για την ειρήνη και την Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Από όλους και όλες επισημάνθηκαν οι πολλές και μεγάλες απειλές για την ειρήνη στην Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, με αναφορές τόσο στις αιτίες όσο και τις συνέπειες. Χαρακτηρίστηκε επείγον καθήκον για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής και της Ευρώπης η ανάπτυξη ενός νέου, μεγάλου αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, ικανού να προσελκύσει τις νεότερες γενιές, κυρίως μέσα από την σύνδεσή του με τα σύγχρονα νέα κοινωνικά κινήματα δημοκρατίας, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αντινεοφιλελευθερισμού, φεμινισμού και αντιρατσισμού, καθώς και προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Με την έννοια αυτή, πολλοί χαρακτήρισαν ένα νέο κίνημα ειρήνης ως «Κίνημα των Κινημάτων». 

Τα κύρια σημεία των εισηγήσεων και παρεμβάσεων, κυρίως οι ιδέες και προτάσεις δράσης που κατατέθηκαν, θα συνοψιστούν σε ειδικό κείμενο, το οποίο θα διακινηθεί εσωκομματικά ως συμβολή και στον προβληματισμό για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Μάιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL