Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
H GUE/NGL για το Brexit: / H GUE/NGL για το Brexit: Η διαδικασία "fast track" δεν βοηθά τη δημοκρατική νομιμοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H GUE/NGL για το Brexit: / H GUE/NGL για το Brexit: Η διαδικασία "fast track" δεν βοηθά τη δημοκρατική νομιμοποίηση

Σε συνθήκες αβεβαιότητας παραμένει η Μ. Βρετανία, αφού μπορεί να επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και κυβέρνησης για το Brexit, ωστόσο το βρετανικό Κοινοβούλιο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφανθεί υπέρ ή εναντίον της.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται μια προτεινόμενη λύση προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η εν λόγω λύση προβλέπει ένα σύστημα τελωνειακού ελέγχου στην Ιρλανδική Θάλασσα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας. Η Β. Ιρλανδία θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

“Ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας δεν ενστερνίστηκε το Brexit. Δεν υπάρχει καλό Brexit για το νησί της Ιρλανδίας. Η πρόταση είναι περίπλοκη, αλλά είναι καλύτερη από τη συντριβή χωρίς συμφωνία” σχολίαζε η Μαρτίνα Άντερσον, Ιρλανδή ευρωβουλευτής του Sinn Féin, που ανήκει στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL).

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων, προτεραιότητα αποτελεί η αποφυγή του άτακτου Brexit, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η GUE/NGL, η όποια διαδικασία έγκρισης με όρους “fast track” δεν βοηθάει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της συμφωνίας.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο συνεπικεφαλής της GUE / NGL και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Μάρτιν Σίρντεβαν (Die Linke, Γερμανία) δήλωσε:

"Έχοντας δει το σχέδιο συμφωνίας, εξακολουθώ να ανησυχώ για τον αντίκτυπο του Brexit στην ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία και στα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης έχω αμφιβολίες για το αν αυτό θα υπονομεύσει στο εγγύς μέλλον τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και πολλοί από τους πολίτες μας -τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία- θα συνεχίσουν να ανησυχούν για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον τους".

"Ωστόσο πιστεύω ότι αυτός είναι ο συμβιβασμός που μπορούμε να βρούμε προς το παρόν. Το ερώτημα παραμένει αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από το βρετανικό Κοινοβούλιο και, προσωπικά, έχω αμφιβολίες γι' αυτό” κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μετά τις διαδικασίες του βρετανικού Κοινοβουλίου τον τελευταίο λόγο έχει το Ευρωκοινοβούλιο, αφού θα πρέπει να επικυρώσει επίσης τη συμφωνία για το Brexit.

Χριστίνα Βασιλάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL