Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
8+1 "όχι" για τον Σχοινά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

8+1 "όχι" για τον Σχοινά

Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση -ή μη, αν και απίθανο- της νέας Κομισιόν. Η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων εκ μέρους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την ηγεσία της Επιτροπής παρακάμφθηκε. Έτσι, με επικεφαλής τη Γερμανίδα πολιτικό και σύμμαχο της Μέρκελ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι 26 νέοι Επίτροποι θα αναλάβουν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώς το 2024, σε μια "γεωπολιτική επιτροπή", όπως χαρακτηρίστηκε από τη διάδοχο του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Από πλευράς Ελλάδας προτάθηκε και εγκρίθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ορίστηκε ως αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής - αν και δέχθηκε ιδιαίτερη κριτική ο τίτλος του χαρτοφυλακίου. Εντός των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται η μετανάστευση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Κοινή θέση της Ευρωομάδας της Αριστεράς κατά την ψηφοφορία για τον διορισμό του ήταν η αποχή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “η συλλογική θέση των συντονιστών των αρμοδίων Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) & Πολιτισμού (CULT), Κώστα Αρβανίτη και Νιγιαζί Κιζίλγιουρέκ, η οποία ήταν σε πλήρη συμφωνία και διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Σχοινά, καθώς υπήρχε απόλυτη διαφωνία με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του. Η ίδια αυτή άποψη έβρισκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνους τους συντονιστές όλων σχεδόν των δημοκρατικών Ευρωομάδων (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους)”.

Αξίζει να σημειωθεί πως “οι ευρωβουλευτές της GUE/ NGL είχαν αποφασίσει να μην καταψηφίσουν τον κ. Σχοινά, ακριβώς για να μην ταυτιστούν με την ακροδεξιά, η οποία τον καταψήφισε ενώ συμφωνούσε μόνο με τον τίτλο του”, όπως αναφέρουν.

Γιατί όμως τον απορρίπτουν;

* Ο κ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις καίριες ερωτήσεις που του ετέθησαν σε σχέση με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του, που αφορά στην “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, και δεν δεσμεύτηκε να επιδιώξει την αλλαγή του. Αντίθετα, έδειξε να υποστηρίζει και να αισθάνεται άνετα με τον τίτλο, παρά τη βαθιά προβληματική του φύση, όπως αυτή περιγράφηκε από την πλειονότητα των πολιτικών ομάδων κατά την ακρόαση. Η ομάδα μας επιμένει ότι η αλλαγή του απαράδεκτου αυτού τίτλου είναι απαραίτητη.

* Έδειξε να μην αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα του να περιλαμβάνεται ο τομέας της ασφάλειας στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τον πολιτισμό και τη μετανάστευση, την ίδια στιγμή μάλιστα που απουσιάζει από αυτό ο τομέας της Δικαιοσύνης, αν και υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί αρμοδιότητά του. Ακόμη, δεν κατανόησε την ανάγκη αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας από την πρέπουσα νομική σκοπιά, δίνοντας δηλαδή βάση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

* Παρά τη σημασία που αποδίδει στην Ένωση της Ασφάλειας, επέδειξε σημαντική έλλειψη ενημέρωσης σε σημαντικές πλευρές αυτού του τμήματος του χαρτοφυλακίου του, ειδικότερα σε σχέση με τη διατήρηση δεδομένων και τη συλλογή στοιχείων PNR.

* Μας εξέπληξε δε όταν είπε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα λαμβάνονται υπόψιν. Οι αποφάσεις του Ε.Δ. πρέπει να υπακούονται, και δικός του ρόλος θα ήταν να διασφαλίζει την εφαρμογή τους.

* Ο τρόπος με τον οποίον αναφέρθηκε στη επίσκεψη του επιτρόπου Αβραμόπουλου και των υπουργών Εσωτερικών κρατών-μελών στην Άγκυρα και την πρότασή τους για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών μάς κάνει να πιστεύουμε ότι θα αναλάβει εκ νέου αδιαφανείς διαδικασίες, που, εκτός των άλλων, θα παραγκωνίσουν ξανά το Ε/Κ.

* Αν και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος προέβη σε πολλές αόριστες δηλώσεις περί αναμόρφωσης/μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου καθώς και της έρευνας και διάσωσης και των ασφαλών και νόμιμων δρόμων προς την Ε.Ε., δεν προχώρησε σε καμία σχετική δέσμευση. Παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του περί «νέας αρχής», πρότεινε μόνο παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές.

* Παρά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του για πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν κατάφερε να μας πείσει πως θα επιδιώξει την εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν τη δωρεάν και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές, κρατικές υπηρεσίες υγείας.

* Με συνεχείς αναφορές σε μια μοναδική, αξιοζήλευτη ευρωπαϊκή κουλτούρα, επέδειξε βαθιά έλλειψη κατανόησης της έννοιας της πολιτισμικής ποικιλότητας, σε βαθμό υποτιμητικό για τις άλλες κουλτούρες.

* Αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη πολιτισμικού ρατσισμού στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

ΝΕΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν

"Γηραιά" η νέα Κομισιόν, με 12 επιτρόπους μεταξύ 50 και 59 ετών και εννέα μεταξύ 60 και 69 ετών. Μοναδικός Επίτροπος κάτω των 30 ο Λιθουανός με το... δύσκολο όνομα Virginijus Sinkevičius. Τουλάχιστον, ως προς την έμφυλη ισορροπία τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα - 13 γυναίκες, 14 άνδρες.

Στις Βρυξέλλες το 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί φέτος το 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Προοδευτικών, Αριστερών & Οικολογικών Δυνάμεων. Μετά τη Μασσαλία και το Μπιλμπάο, σειρά έχει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να φιλοξενήσει, από τις 8 ώς και τις 10 Νοεμβρίου, τις προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές φωνές, κόμματα και πολιτικούς της Αριστεράς και άλλων κομμάτων του προοδευτικού, ριζοσπαστικού χώρου, οργανώσεις, συνδικάτα και πολίτες, σε ένα φόρουμ διαλόγου, σχεδιασμού και συντονισμού κοινών δράσεων. "Για ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και για να αντιμετωπίσουμε την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε", επισημαίνεται στο κάλεσμα των διοργανωτών.

"Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε την πόρτα σε μια νέα εποχή, να ανοίξουμε το μονοπάτι προς ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό μοντέλο, να δώσουμε απαντήσεις στα αιτήματα της χειραφέτησης και της δημοκρατικής προόδου, μέσα από την οποία θα ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας". Με αυτό το μήνυμα η τελική διακήρυξη του περσινού φόρουμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας έδινε το στίγμα του διακυβεύματος που θα απασχολήσει φέτος τις Βρυξέλλες.

Τέσσερις βασικοί πυλώνες καθορίζουν τα μέτωπα των κοινών δράσεων των προοδευτικών και οικολογικών, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αποτελούν το φόρουμ: η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, μέσα από ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης, η υπεράσπιση και προώθηση της έμφυλης ισότητας, τα ζητήματα της ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας και ο σεβασμός της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://europeanforum.eu/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL