Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Δημήτρης Παπαδημούλης: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Να σταματήσει το business as usual ενόψει Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης: / Δημήτρης Παπαδημούλης: Να σταματήσει το business as usual ενόψει Brexit

Αν και ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με το Brexit, εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει άτακτα στις 31 Οκτωβρίου, όπως επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον και αρνείται κατηγορηματικά η Βουλή, ή εάν θα υπάρξει και νέα παράταση, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Αφενός επειδή μέχρι τώρα η Βρετανία συνεισέφερε σημαντικά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αφετέρου διότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στη συζήτηση αυτή σημαντική ήταν η παρέμβαση της ευρω-Αριστεράς, διά στόματος Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εστιάσει την προσοχή του “σε αυτά που θα απασχολήσουν εμάς, που θα συνεχίσουμε ενωμένοι να δουλεύουμε για το project της ευρωπαϊκής ενοποίησης”. Ο Παπαδημούλης τονίζει ότι το σώμα πρέπει να απαιτεί από την Κομισιόν και από τα κράτη - μέλη εναλλακτικά επεξεργασμένα σενάρια και για τις δύο εκδοχές: Για το Brexit με συμφωνία και για το Brexit χωρίς συμφωνία. Και δη εναλλακτικά σενάρια που να ξεπερνούν τη λογική του Συμβουλίου, που αντιμετωπίζει το Brexit με μια λογική business as usual, περικόπτοντας τις δαπάνες για τη συνοχή, την κλιματική αλλαγή, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την πρωτοβουλία για τις δαπάνες για την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νεολαία.

Το ζητούμενο, κατά τον Παπαδημούλη, είναι η αύξηση των ίδιων πόρων. Και κάλεσε την Κομισιόν να πιέσει για να αυξηθεί η συμβολή των κρατών - μελών. “Γιατί θεωρείτε δόγμα το ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα λεφτά, όπως δυστυχώς πιστεύουν ορισμένες κυβερνήσεις”, κατέληξε στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης ενόψει του Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL