Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Μάχες για το περιβάλλον και το τέλος της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχες για το περιβάλλον και το τέλος της λιτότητας

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ε.Ε. και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό / μεταναστευτικό αποτελούν κάποιες από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκή Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Πρώτα απ’ όλα, για την ευρωομάδα της Αριστεράς, ο πλανήτης εκπέμπει «SOS», έχοντας φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο που απαιτείται άμεση δράση. Συγκεκριμένα, η Αριστερά υποστηρίζει πλήρως τον δεσμευτικό στόχο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% μέχρι το 2030 και την επίτευξη της πλήρους απεξάρτησης από τον άνθρακα έως το 2050 (100% ανανεώσιμη ενέργεια). Επιπλέον, καλεί τη νέα Επιτροπή (που είναι προγραμματισμένο να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου) να καθορίσει νέους στόχους για την Κοινή Αγροτική Πολική με στόχο την υποστήριξη μικρών, τοπικών και κοινωνικά υπεύθυνων παραγωγών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία των ζώων. Τέλος, η Αριστερά αναμένεται να δώσει μάχη στις διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις για την οικολογική μετάβαση (υποστήριξη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημόσιων συγκοινωνιών, σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων κ.λπ.).

Αντίστοιχα, στην κορυφή της ατζέντας της ευρωομάδας της Αριστεράς είναι και η μάχη κατά των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην Ε.Ε., που αντί να μειώνονται μετά το τέλος της δεκάχρονης σχεδόν χρηματοπιστωτικής κρίσης, παραμένουν ιδιαίτερα οξυμμένες. Τα αποτελέσματα της εξάπλωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη ήταν καταστροφικά, κάτι που κάνει την αλλαγή πορείας μονόδρομο. Ως εκ τούτου, η Αριστερά δηλώνει υπέρ της κατάργησης των μηχανισμών που δημιούργησε η Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα όρια του 3% για το έλλειμμα και του 60% για το χρέος, που εμποδίζουν τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα υπέρ της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της συνοχής, της αξιοπρεπούς απασχόλησης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Τέλος, με την κατάσταση σε Συρία και Τουρκία να επιδεινώνεται συνεχώς και τις πιθανότητες νέου κύματος προσφύγων προς την Ευρώπη να αυξάνονται, η Αριστερά απαιτεί από την Ε.Ε. να εγκαταλείψει τις πρακτικές κλειστών συνόρων του παρελθόντος και να ανοίξει ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, εγγυώμενη το δικαίωμα του ασύλου στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Επιπλέον, από τις προτεραιότητες της Αριστεράς είναι η άσκηση πίεσης για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και, φυσικά, η θέσπιση μιας ενεργού πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή πολλών χωρών για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Οι αδυναμίες της Ε.Ε. όμως δεν περιορίζονται στο κλίμα, την οικονομία και το προσφυγικό και η ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ψηλά στις προτεραιοτήτές της και άλλα θέματα, όπως την εμπορική πολιτική της Ε.Ε., τη διαφθορά, τη δημοκρατική νομιμοποίηση κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL