Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Ουγγαρία / Ενισχυμένος ο Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουγγαρία / Ενισχυμένος ο Όρμπαν

«Kοφτή στροφή» δεξιά έκανε χθες η Ουγγαρία. Ψήφισε μαζικά (με αύξηση μάλιστα του ποσοστού συμμετοχής κατά 10% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014) υπέρ της υπερσυντηρητικής εθνολαϊκίστικης ατζέντας του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Με την πιθανότητα η ορμπανική «βερσιόν» να καταστεί η κυρίαρχη τάση της ευρωδεξιάς στο νέο ευρωκοινοβούλιο, σε επίπεδο όχι μόνον ρητορικής αλλά και ατζέντας, η νίκη του Ούγγρου πρωθυπουργού σηματοδοτεί αναμφισβήτητα κομβικό γεγονός στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το ορμπανικό αφήγημα αναμένεται να επηρεάσει τις εσωτερικές ισορροπίες και τον προσανατολισμό σε επίπεδο διακηρύξεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στρέφοντάς το πιθανόν σε πιο ακραίες θέσεις. Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές με ποσοστό 56%. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και ο αριστερός Δημοκρατικός Συνασπισμός με 10% το καθένα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Jobbik με περίπου 9%, και το κόμμα Momentum με 7%.

Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μία ακόμη ευκαιρία για τον Όρμπαν να υπενθυμίσει τη σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα του και μια νέα απόπειρα να της προσδώσει ιδεολογικό υπόβαθρο. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες λίγο αφότου ψήφισε σε εκλογικό τμήμα έξω από την Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν τα αντιμεταναστευτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ελπίζω να υπάρξει αλλαγή στην ευρωπαϊκή δημόσια αρένα υπέρ αυτών των πολιτικών κομμάτων που θα ήθελαν να σταματήσουν τη μετανάστευση. Απορρίπτουμε τη μετανάστευση και θα θέλαμε να δούμε ηγέτες σε θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτουν τη μετανάστευση, που θα ήθελαν να τη σταματήσουν και όχι να τη διαχειριστούν» δήλωσε εμφατικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Δήλωσε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, και το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτό, θα μετασχηματίσει το πολιτικό φάσμα στην Ε.Ε. και οι παραδοσιακοί σχηματισμοί κομμάτων δεν θα διαδραματίζουν τον ίδιο ρόλο στο μέλλον. Κατά τον Όρμπαν, το ποιος θα διαδεχτεί ποιον στον ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο είναι πλέον «το μεγάλο ερώτημα του μέλλοντος».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το Fidesz ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως, κατά τον ίδιο, είναι διχασμένο σε σχέση με τη μελλοντική πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνσή του, αλλά το Fidesz θέλει να επηρεάσει αυτή τη συζήτηση. «Δεν θα θέλαμε να ανήκουμε κάπου όπου δεν έχουμε επιρροή σε βασικά θέματα στρατηγικής» ξεκαθάρισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL