Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ισπανοί σοσιαλιστές: Μονοκομματική αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς Unidas Podemos ή "Πολίτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανοί σοσιαλιστές: Μονοκομματική αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς Unidas Podemos ή "Πολίτες"

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα κρατήσει κλειστή την πόρτα της κυβέρνησής του στο Unidas Podemos, επιμένοντας να ακολουθήσει το “πορτογαλικό μοντέλο”, παρόλο που στην Ισπανία η Αριστερά έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που το Μπλόκο και το Πορτογαλικό ΚΚ είχαν αποκλείσει εξαρχής τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.

“Θέλουμε τέσσερα χρόνια ηρεμίας... για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία... θα προσπαθήσουμε να κυβερνήσουμε με τους 123 βουλευτές μας... ενισχυθήκαμε ως προοδευτική κυβέρνηση και ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μπροστά με τη μορφή που ξεκινήσαμε”, τόνισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, υποστηρίζοντας ότι οι σοσιαλιστές προτιμούν να μην συμπεριλάβουν το Unidas Podemos στη μελλοντική κυβέρνηση. Η Κάλβο απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε συνεργασία με τους λαϊκιστές “Πολίτες”επαναλαμβάνοντας την γραμμή του Σάντσεθ ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανήκει στην αριστερά, αλλά και ότι “σεβόμαστε όλο τον κόσμο και μιλάμε με όλο τον κόσμο”.

“Θα είμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση, είμαστε η Αριστερά στην κυβέρνηση, και δώσαμε μάχη για αυτό μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να μην αφήσουμε αυτόν τον χώρο” στο Unidas Podemos, συμπλήρωσε η Κάλβο στην Cadena Ser υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε μια παραπάνω από επαρκή στήριξη για να αποτελέσουμε το τιμόνι του πλοίου που πρέπει να συνεχίσει τη πορεία του”, για να ευχαριστήσει τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το κόμμα του για την “βοήθεια”. Η Κάλβο κατέστησε μάλιστα σαφές ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ηγεμονεύει πλέον στην αριστερά και δεν έχει καμία διάθεση να “αφήσει περιθώριο” στο Unidas Podemos ή με άλλα λόγια έκλεισε οριστικά την πόρτα στην πρόταση του Ιγκλέσιας για συμμετοχή του Unidas Podemos και του ιδίου στην επόμενη κυβέρνηση του Σάντσεθ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να κυβερνήσει με τους 123 βουλευτές του και την εξωτερική στήριξη των βουλευτών του Unidas Podemos, του ενωτικού αριστερού σχήματος της Καταλωνίας En Comù Podem, του μικρού αριστερού σχήματος της Βαλένθια Comprimis και του δεξιού κόμματος της χώρας των Βάσκων PNV και την αποχή τουλάχιστον της εθνικιστικής και αποσχιστικής Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, που πήρε από το En Comù Podem τη θέση του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλωνίας.

Η Κάλβο απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τους “Πολίτες” του Αλμπέρτ Ριβέρα, τόσο εξαιτίας των ίδιων των δηλώσεων του Ριβέρα ότι δεν θα συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές όσο και της αντίθεσης της βάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια συνεργασία με τους “Πολίτες” που συνεργάζονται με το φασιστικό Vox στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Η Κάλβο υπενθύμισε επίσης ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριπλής κάλπης του Μαΐου, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL