Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Brexit: Επτά βουλευτές παραιτούνται από το Εργατικό Κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Επτά βουλευτές παραιτούνται από το Εργατικό Κόμμα

Επτά βουλευτές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το Εργατικό Κόμμα εξαιτίας της στάσης της ηγεσίας του κόμματος και ειδικότερα του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Brexit και του αντισημιτισμού.

Οι επτά βουλευτές, Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ, Αντζελα Σμιθ, θα διατηρήσουν τις έδρες τους στην Βουλή των Κοινοτήτων ως ανεξάρτητοι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του δήλωσε «απογοητευμένος για το ότι οι εν λόγω βουλευτές αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τις πολιτικές του Εργατικού κόμματος, που ενέπνευσαν εκατομμύρια στις τελευταίες εκλογές και επέτρεψαν την αύξηση των ψήφων του κόμματος, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1945».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Εργατικοί κέρδισαν τους ανθρώπους βασισμένοι σε ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν στους πολλούς και όχι στους λίγους».

Σε ό,τι αφορά το Brexit, τονίζει ότι το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε ένα ενωτικό και αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, απέναντι στην προχειρότητα της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Όπως αναφέρει, την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο σύστημα επιδομάτων, την αύξηση της εγκληματικότητας, την φτώχεια «είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τους ανθρώπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του Νότιγχαμ Ιστ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των επτά βουλευτών που αποχωρούν από το Εργατικό Κόμμα, ότι «το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε, έκανε εκστρατείες και πίστεψε επί πολλά χρόνια απήχθη από τις μηχανιστικές πολιτικές της σκληροπυρηνικής αριστεράς». Πιστεύει ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψει στον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός, κάτι που και άλλοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δηλώνουν κατ΄ιδίαν.

Ο ίδιος κατηγορεί την ηγεσία για «στενόμυαλη και ξεπερασμένη ιδεολογία». «Κατά την γνώμη τους, ο κόσμος διαρείται σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, ταξικούς εχθρούς, όταν στην πραγματικότητα ο σύγχρονος κόσμος είναι πιο πολύπλοκος απ' αυτό», είπε.

Η Αντζελα Σμιθ, βουλευτής του Πένιστοουν και Στόκσμπριτζ, δήλωσε ότι προέρχεται από μία οικογένεια της εργατικής τάξης, υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος που έτρεφε φιλοδοξίες γι' αυτήν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν την δική μου οικογένια. Δεν θέλουν να πατρονάρονται από αριστερούς διανοούμενους που πιστεύουν ότι το να είσαι φτωχός και να προέρχεσαι από την εργατική τάξη είναι θεία χάρις», είπε.

Ο Γκάβιν Σούκερ, βουλευτής του Λούτον Σάουθ, δήλωσε ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα «δεν θεωρεί ότι κάθε πρόβλημα στον κόσμο δημιουργήθηκε από την Δύση». «Υποστηρίζουμε την εύρυθμη επιχειρηματικότητα, αλλά σε αντάλλαγμα περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να προσφέρουν αξιοπρεπείς, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Η σημερινή ηγεσία κατόρθωσε με μεγάλη επιτυχία να μεταμορφώσει το κόμμα σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται», δήλωσε η Αν Κόφεϊ. «Οι δικές μου αξίες δεν έχουν αλλάξει, οι δικές μας αξίες δεν έχουν αλλάξει» είπε προσθέτοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη εκλογική της περιφέρεια και εξηγώντας ότι η νέα ανεξάρτητη ομάδα θα εργασθεί για την αλλαγή ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή.

Τα σημερινά κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύση, δήλωσε ο βουλευτής του Στριθαμ Τσούκα Ουμούνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να ανταποκρίνεται στο «εδώ και τώρα».

«Δεν μπαίνεις σε ένα πολιτικό κόμμα για να πολεμήσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στις τάξεις του», είπε προσθέτοντας ότι η νέα πολιτική ομάδα θα έχει την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της τις προσεχείς ημέρες: «Η πολιτική είναι καταρρακωμένη. Δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Ας το αλλάξουμε».

Η Λουτσιάνα Μπέργκερ, βουλευτής του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα κόμμα «με θεσμικό αντισημιτισμό», κατηγόρησε την ηγεσία ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το μίσος κατά των εβραίων στις τάξεις του και εξήγησε ότι αφήνει πίσω της «μία κουλτούρα μπούλινγκ, μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού».

Αντιδράσεις για την παραίτηση των βουλευτών

Βαθιά λύπη για την αποχώρηση των εφτά βουλευτών από το Εργατικό κόμμα εξέφρασε σε μήνυμά του στο twitter ο αρμόδιος του Εργατικού κόμματος για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, ενώ λυπηρή χαρακτηρίζει την σημερινή μέρα για το Εργατικό κόμμα και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Κάν.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στον αγώνα για τις αξίες του κόμματός μας για διεθνοποίηση και ισότητα για όλους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βάλουμε τέλος σε αυτή την συντηρητική κυβέρνηση και να φέρουμε την αλλαγή που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας» γράφει ο Κέιρ Στάρμερ.

Σε μήνυμά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν τονίζει ότι παρ' όλο που οι εφτά αποχωρήσαντες βουλευτές είναι φίλοι του και συμφωνεί με τα αιτήματά τους για δεύτερο δημοψήφισμα και αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, ο ίδιος θα παραμείνει στο κόμμα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ιστορία έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι ο μόνος δρόμος για μία πραγματική αλλαγή στην κοινωνία είναι μέσα από το Εργατικό Κόμμα και ότι η διάσπαση οδηγεί μόνο σε ένα αποτέλεσμα που είναι μία κυβέρνηση των Τόρις και αυτό σημαίνει σκληρό Brexit.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ, ο οποίος είχε επίσης αποχωρήσει από το κόμμα των Εργατικών το 1982, σχολίασε στο twitter ότι η απομάκρυνση μίας ομάδας βουλευτών από τους Εργατικούς του Κόρμπιν δεν είναι ούτε μη αποδεκτή ούτε μη καλοδεχούμενη και ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με ομόφρονες ομάδες και άτομα προκειμένου να δώσουν στους πολίτες τον τελικό λόγο για το Brexit με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.

«Τόρις»: Οι Εργατικοί έγιναν κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι σημερινές παραιτήσεις των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος επιβεβαιώνουν τα λόγια πρώην μελών του κόμματος, ότι οι Εργατικοί έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί υπό την ηγεσία του Τζ.Κόρμπιν, αναφέρει το Συντηρητικό Κόμμα διαμέσου του προέδρου του και υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπράντον Λιούις.

«Το Εργατικό κόμμα έγινε κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, αποτυγχάνοντας να αναλάβει δράση σε οτιδήποτε, από την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέχρι να διατηρήσει την χώρα ασφαλή. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει στη χώρα μας αυτό που κάνει και στο Εργατικό Κόμμα τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπ.Λιούις.

(με πληροφορίες από τον Guardian και ΑΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL