Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
"Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προοπτικές για την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προοπτικές για την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών"

Την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προοπτικές, δυνατότητες και συνθήκες για την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας Μπράνκο Αζέσκι (Branko Azeski).

Αν και όπως επισήμανε "τα προβλήματα μπορεί να μην επιλυθούν αμέσως", ο κ. Αζέσκι υπογράμμισε ότι "θα δημιουργηθεί ένα κλίμα που είναι πολύ σημαντικό για τις δύο χώρες".

"Με την έναρξη της ισχύος αυτής της υπογεγραμμένης συμφωνίας, η πολιτική έστειλε μήνυμα ότι ακολουθεί μια περίοδος με την οποία θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ένα μάλλον σοβαρό μήνυμα για την κατεύθυνση της οικονομίας στην αγορά αυτή", είπε ο κ. Αζέσκι, συμπληρώνοντας ότι "η επιχειρηματική κοινότητα ζητά την προβλεψιμότητα, δηλαδή την πρώτη προϋπόθεση για την επιχείρηση και την αύξηση των ανταλλαγών, αλλά δημιουργεί επίσης ασφάλεια για τους σημερινούς και μελλοντικούς πιθανούς επενδυτές. Είναι ρεαλιστικό να αναμένεται η υπογραφή πολύ σημαντικών εγγράφων που δεν έχουν υπογραφεί έως τώρα, όπως η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων κ.λπ".

Αναφερόμενος στη σημασία της Ελλάδας ως σημαντικού - όπως τη χαρακτήρισε - εμπορικού εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Αζέσκι σημείωσε ότι "η σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η θέση του είναι τεράστια από οικονομικής άποψης, είναι ένας στρατηγικός προορισμός για τη χρήση των πλοίων μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών για τις ανάγκες της οικονομίας μας, που αφορούν τόσο στις εισαγωγές, όσο και τις εξαγωγές".

Επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι ενεργές στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και δεκαετίες και ο κ. Αζέσκι εκτίμησε ότι ανοίγει μία νέα εποχή για τη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. "Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεργασία μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών μέχρι τώρα έχει φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο και για το μέλλον έχει τις πόρτες ανοιχτές για την περαιτέρω εντατικοποίηση. Οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τις επιταχυνόμενες ροές των ανταλλαγών", ανέφερε.

Πρόσθεσε δε, ότι, "οι δυνατότητες βελτίωσης των οικονομικών και των επιχειρηματικών σχέσεων είναι αναμφισβήτητες και έχουν έναν ολοκληρωμένο χώρο προώθησης και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και συμπλήρωσε ότι "οι δραστηριότητες για τη διευκόλυνση της δικτύωσης των εταιρειών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση των συνολικών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

Ερωτηθείς εάν η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την Συμφωνία των Πρεσπών και αν θεωρεί ότι οι αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον και στην οικονομική ευημερία όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Αζέσκι τόνισε ότι "η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης ως περιοχής στην οποία ανήκουν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία)".

Στον "δρόμο" για την επίτευξη αυτού του στόχου "έχουμε πολλές προκλήσεις που απαιτούν σοβαρές και γρήγορες αντιδράσεις ώστε να ξεπεραστούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο, δηλαδή είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την προστασία των επενδύσεων" σημείωσε.

"Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπεται σύσταση κοινής υπουργικής επιτροπής και η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στους βασικούς τομείς" είπε ο κ. Αζέσκι. Επισήμανε δε, ότι, για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών "είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τα σημεία διέλευσης των συνόρων ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις που είχαμε στο παρελθόν όταν, διαμαρτυρίες, απεργίες ή οποιοδήποτε άλλο είδος αποκλεισμού, σταματούσαν τις εμπορικές ανταλλαγές και τη διέλευση πολιτών και επιβάρυναν τις επιχειρήσεις με πρόσθετες δαπάνες".

Με τον τρόπο αυτό - κατέληξε - "θα υπογραμμιστεί η αξία του Διαδρόμου 10, τόσο για τις χώρες των οποίων η οικονομία περιστρέφεται γύρω από τη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όσο και για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL