Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Έκκληση Λαγκάρντ στην Ευρώπη για οικονομική σύγκλιση Βορρά - Νότου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Λαγκάρντ στην Ευρώπη για οικονομική σύγκλιση Βορρά - Νότου

Έκκληση προς την Ευρώπη να επιδιώξει εκ νέου την οικονομική σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, η οποία αφέθηκε στην άκρη στην προσπάθεια διάσωσης της Ευρωζώνης, απηύθυνε χθες βράδυ η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του Μονάχου, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στο ίδιο Συνέδριο συμμετείχαν η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, η υπουργός Εξωτερικών του Λιχτενστάιν Αουρέλια Φρικ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη λειτουργεί. Παρ' όλες τις γνωστές δυσκολίες, η Ευρώπη έχει λειτουργήσει και μάλιστα αρκετά καλά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα απαιτούν μια προσήλωση στο πνεύμα της ενότητας που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γάμος της πολιτικής με την οικονομική μοίρα είναι απίστευτα δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο. Και είναι εξίσου δύσκολο να τον δημιουργήσουμε όσο και να τον διαλύσουμε. Μπορεί δε να λειτουργήσει μόνο εφόσον όλη η Ευρώπη είναι επιτυχημένη. Και αυτό απαιτεί οικονομική σύγκλιση», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ και διευκρίνισε ότι σύγκλιση σημαίνει ότι το εισόδημα των φτωχότερων χωρών θα φθάσει αυτό των πλουσιότερων γειτόνων τους. «Από το 1993 έως το 2017, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία διπλασιάστηκε. Αυξήθηκε πάνω από 2,5 φορές στην Σλοβακία, την Εσθονία, την Πολωνία και τριπλασιάστηκε στην Λετονία και την Λιθουανία», ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η σύγκλιση έμεινε πίσω, στην μάχη για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά η ανάγκη σύγκλισης δεν εξέλιπε, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μια καθοριστική στιγμή - μεταξύ των νέων προκλήσεων, οι σημαντικότερες είναι η μετανάστευση, ο λαϊκισμός, η πίεση που δέχεται το παγκόσμιο εμπόριο, η ανεργία των νέων».

Ο στόχος μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος, συνέχισε η κυρία Λαγκάρντ και ανέδειξε ως προτεραιότητα την επανεκκίνηση της σύγκλισης και την διασφάλιση της ευρείας κατανομής σε όλη την ΕΕ των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», υποστήριξε και τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν υποστηρικτικό ρόλο σε κάθε χώρα, αλλά από τον σχεδιασμό της μπορεί μόνο να βοηθήσει εθνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Κάθε χώρα πρέπει να βάλει το δικό της σπίτι σε τάξη προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή κοινότητα», δήλωσε και τόνισε ότι πρωτεύουν τρεις τομείς δράσης: πρώτον, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στον Νότο, καθώς, όπως είπε, στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία είναι 10-20% και για τους νέους πάνω από 30%, ενώ στις χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, η ανεργία είναι κάτω από 4% και για τους νέους κάτω από 7%, δεύτερον, η δημιουργία φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος με απαλλαγή των εταιριών από αδικαιολόγητα βάρη σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις, αλλά και άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό. «Στην Πορτογαλία χρειαζόταν περίπου ένας μήνας για να ανοίξει μια εταιρία. Τώρα λιγότερες από πέντε μέρες. Επίσης στην Ελλάδα χρειάζεται εννέα φορές περισσότερος χρόνος από ό,τι στην Ιρλανδία προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρεοκοπίας μιας εταιρίας», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η τρίτη παράμετρο στην οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα, είπε, είναι η καινοτομία. Ο Νότος, εξήγησε, δεν επενδύει αρκετά στην καινοτομία και στην έρευνα.

Καταλήγοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι να βοηθήσει τις χώρες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, με τεχνική υποστήριξη και συμβουλές και να διαθέσει περισσότερους πόρους στην στήριξη μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας στον επόμενο προϋπολογισμό. «Το σημαντικότερο: η ΕΕ να συνεχίσει να ευνοεί την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα εμπόδια μεταξύ τους», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL