Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιστολή πέντε σημείων του Τζ.Κόρμπιν στην Τ.Μέι για το Brexit

Εάν η κυβέρνηση, εφαρμόσει τις πέντε προτάσεις «θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης», σημειώνει ο επικεφαλής των Εργατικών. Οι πρώτες αντιδράσεις στην επιστολή Κόρμπιν για το Brexit

Επιστολή προς την Τερέζα Μέι απέστειλε χθες το βράδυ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία παρουσιάζει πέντε αιτήματα για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που όπως ισχυρίζεται, «εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης».

Τα αιτήματα που θέτει ο Τζ.Κόρμπιν αφορούν τη μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμέντο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ο επικεφαλής των Εργατικών επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit και επισημαίνει, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Στην επιστολή δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση που έθετε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να αποδίδει «ακριβώς τα ίδια οφέλη» με αυτά ενός μέλους στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, ενώ εστιάζεται μόνο στην πολιτική διακήρυξη και όχι στην συμφωνία αποχώρησης, στην οποία περιλαμβάνεται το backstop και το σχέδιο του διαζυγίου.

Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν «μία εκλεπτυσμένη παρέμβαση» από τους Εργατικούς και μπορούν να βρουν υποστηρικτές και σε όσους θέλουν ένα πιο ήπιο Brexit, ακόμη και στο κόμμα των Συντηρητικών.

Επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τεθούν όλα τα αιτήματα σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και ότι πρόκειται για λύση που διευκολύνει το Brexit, κρατώντας τη χώρα σε συνεργασία με την ΕΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην επιστολή Κόρμπιν για το Brexit

«Θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα» ήτην πρώτη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ στην επιστολή του Τζέρεμι Κόρμπιν με τις πέντε προτάσεις του Εργατικού Κόμματος για το Brexit.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε: «Θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα. Οι θέσεις μας για πολλά από τα θέματα της επιστολής είναι γνωστές. Η θέση μας για το backstop δεν έχει αλλάξει».

Νωρίτερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, μιλώντας στο BBC Radio 4, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ευχαρίστως θα συζητούσε με τους Εργατικούς για τα σχέδια τους στο Brexit, αλλά οι προτάσεις είναι «ευσεβείς πόθοι».

Στο Εργατικό κόμμα, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους βουλευτές του Remain, που υποστηρίζουν την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής των Εργατικών και από τους βασικούς υποστηρικτές της καμπάνιας People's Vote Τσούκα Ουμούνα δήλωσε για την κίνηση του Τζ.Κόρμπιν ότι αυτό δεν αποτελεί αντιπολίτευση, αντίθετα διευκολύνει το Brexit. Το ίδιο το κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω ενός άλλου βουλευτή των Εργατικών, που ζητά εξονυχιστικό έλεγχο στο περιεχόμενο της επιστολής, ώστε να απορριφθεί. Ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit Μάθιου Πένικουκ δήλωσε ότι, εάν η Τ.Μέι δεν αποδεχτεί πλήρως τις προτάσεις, το κόμμα των Εργατικών θα πρέπει υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αλλά και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που επίσης υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, άσκησε κριτική στις προτάσεις του επικεφαλής των Εργατικών. «Ο Τζ, Κόρμπιν γύρισε την πλάτη του σε εκατομμύρια μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον από ένα Brexit των Τόρις. Επέλεξε να ξεχάσει ότι το συνέδριο των Εργατικών ψήφισε να γίνει καμπάνια για δημοψήφισμα, εάν δεν εξασφαλίσει γενικές εκλογές» είπε ο υπεύθυνος του κόμματος για το Brexit Τομ Μπρέικ.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο κοινοβούλιο Ιαν Μπλάκφορντ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει υποκριτική την προσπάθεια του ηγέτη των Εργατικών και λέει: «Η επιβεβαίωση του Κόρμπιν να στηρίξει την καταστροφική συμφωνία της Μέι για το Brexit είναι σοβαρό χτύπημα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στο λαό της Βρετανίας, που σωστά ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αποχώρησης».

Την ερχόμενη Πέμπτη η συζήτηση για το Brexit στη Βουλή

Συζήτηση για το Brexit περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κοινοβουλίου για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άντρια Λίντσομ, υπεύθυνη για τη διευθέτηση των κυβερνητικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε διευκρινίσεις της είπε ότι η συζήτηση θα αφορά είτε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Brexit ή αλλιώς, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μία γενική συζήτηση για το Brexit πάνω σε μία πρόταση προς τροποποίηση. Δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση για το εάν θα υπάρξει τελικά ψηφοφορία ή όχι, αλλά όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει η κυβέρνηση πως επιθυμεί μία ψηφοφορία πάνω σε μία αναθεωρημένη συμφωνία.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Όλοι στην απεργία

Η εργασιακή αξιοπρέπεια και οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων απειλούνται από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η συμπίεση των μισθών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο