Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Η ΕΕ δε θα επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία του Brexit

ΑΜΠΕ

Οι συνομιλίες μεταξύ Ζ.Κ.Γιούνκερ και Τ.Μέι πραγματοποιήθηκαν σε «πνεύμα συνεργασίας», σύμφωνα με την Κομισιόν. «Το Brexit θα γίνει στην ώρα του» επεσήμανε η Τ.Μέι. Συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ τη Δευτέρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία του Brexit ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Τερέζα Μέι κατά την διάρκεια των «έντονων, αλλά εποικοδομητικών» συνομιλιών τους σήμερα.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επεξεργασθεί περισσότερο την συνοδευτική πολιτική διακήρυξη για τις νέες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Ο Γιούνκερ σημείωσε ότι η Τ.Μέι παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου για το ιρλανδικό backstop και ότι οι δύο τους συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα εργασθούν από κοινού για το «αν μπορεί να βρεθεί διέξοδος».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μ.Σχοινάς διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του μήνα, ενώ οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ, για την ΕΕ, και Στίβεν Μπάρκλεϊ για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν την Δευτέρα.

Τ.Μέι: Το Brexit θα γίνει στην ώρα του

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι είδε και άκουσε την επιθυμία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία.

«Αυτό που είδα και άκουσα από τους ηγέτες είναι μια επιθυμία να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία» επισήμανε η Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι καίριο ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο να βρούμε μια λύση, να βρούμε έναν τρόπο να το τελειώσουμε αυτό εγκαίρως και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που το κοινοβούλιο έχει, ώστε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων» υπογράμμισε.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιήσω το Brexit, θα το υλοποιήσω έγκαιρα κι αυτό ακριβώς θα κάνω για τον βρετανικό λαό. Θα διαπραγματευτώ σκληρά τις επόμενες ημέρες για να το κάνω αυτό» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι

Οι ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης δημιουργούν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο κυβερνητικό κόμμα, το οποίο προεκλογικά είχε δεσμευτεί απέναντι στην εκλογική του βάση με μια ακροδεξιά λαϊκιστική ρητορική.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο